Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Αν το ΝΑΤΟ στηρίξει την Ουκρανία στηρίζει De Facto και το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο

Όπως και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο χρησιμοποίησε γιγαντιαία έργα για να δημιουργήσει νησιά και να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα, το ίδιο ακριβώς, με γέφυρα όμως, έκαναν οι Ρώσοι στην Αζοφική Θάλασσα χτίζοντας μια σύγκρουση
Οι εργασίες της γέφυρας που ενώνει την Ρωσία με την Κριμαία στο Πορθμό του Κερτς, όπου συνέβη και το περιστατικό, άρχισαν το 2015, το έτος μετά την Ουκρανία έχασε τον έλεγχο της περιοχής από την Μόσχα. Ο Πούτιν αναγνώρισε τελικά ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν συμμετάσχει στην προσάρτηση, αλλά εξακολουθεί να αρνείται τη στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, παρά τα ευρέως αποδεδειγμένα αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.

Στο περιστατικό του Πορθμού Κερτς, δεν συνέβη τίποτε περισσότερο από το Ουκρανικό Ναυτικό να μετακινήσει δυνάμεις μέσω των δικών του χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με τους Δίκαιο της Θάλασσας, και την Διεθνή νομιμότητα, καθώς επίσης και την Συμφωνία του 2003, οι Ρώσοι παράνομα κατέλαβαν τα Ουκρανικά σκάφη
Και ακριβώς εδώ η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της (ΝΑΤΟ, Ευρώπη) καλούνται να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα στην Ρωσία με κυρώσεις αφού μια ένοπλη σύγκρουση είναι κάτι που καμιά πλευρά δεν επιθυμεί.
Μια άμεση απάντηση στην Ρωσία, που θα αφορά την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας στο περιστατικό του Πορθμού Κερτς, φτάνει μέχρι το Αιγαίο. Η Ελλάδα θα μπορεί να επικαλεστεί και να προκαλέσει την αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε αν η Τουρκία πράξη το ίδιο στο Αιγαίο.


Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης
Hellas Press Media - Chief Administrative Officer

ΠΗΓΗ viadiplomacy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου