Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Το Σκοπιανό και ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής - Προσοχή στις παγίδες του Σκοπιανού

Το Σκοπιανό και ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής
Του Ν. Λυγερού


Σπάνια βλέπουμε σε υψηλό εκκλησιαστικό επίπεδο μαχητές για το όνομα της Μακεδονίας. Ένας από αυτές τις σημαντικές εξαιρέσεις είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής που από την πρώτη στιγμή του νέου μακεδονικού αγώνα εμφανίστηκε στο πλευρό μας χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος. Οι θέσεις του ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες και η βοήθεια του η έμπρακτη ένα ουσιαστικό στήριγμα για τους Ελληνοαμερικάνους αγωνιστές. Είναι επίσης ο ίδιος που
μας ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έγιναν σε εκκλησιαστικό επίπεδο στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε όπου εκφράστηκαν με πολύ έντονο τρόπο οι Επίσκοποι των Νέων Χωρών ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών αντιπροσωπεύοντας με το ύφος τούς τους πολίτες της Μακεδονίας που ήταν ήδη εξοργισμένοι από τις εξελίξεις εκείνης της εποχής. Το θέμα είναι γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν κάλυψαν αυτό το γεγονός ενώ πολλοί αναρωτιούνται τι κάνει η Εκκλησία σε επίσημο επίπεδο. Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής δεν δίνει μόνο το παράδειγμα της επίσημης αντίστασης της Εκκλησίας αλλά εξηγεί ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί που αντιστέκονται κατά του Προσυμφώνου των Πρεσπών επειδή έχουν εντοπίσει τα απαράδεκτα στοιχεία που εμπεριέχει πέρα από το θέμα του ονόματος, της ταυτότητας και της γλώσσας. Είναι καλό λοιπόν να εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή αυτά που δημοσιεύονται ειδικά όταν ξέρουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αγώνας που εξελίσσεται.


Προσοχή στις παγίδες του Σκοπιανού
Του Ν. Λυγερού

Όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις τροποποιήσεις του Άρθρου 49 του Συντάγματος των Σκοπίων, το κάνουν για να αποφύγουν να μιλήσουν για το Άρθρο 36, το οποίο είναι ακόμα πιο προβληματικό για την επίλυση του Σκοπιανού. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων αφού ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο για ιστορικούς λόγους. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μη σπαταλάμε χρόνο πάνω στο Άρθρο 49, το οποίο είχε επισημάνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών που έχει διαμορφώσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Ενώ το Άρθρο 36 το επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προβληματικό για το μέλλον των σχέσεων μας και την αποτελεσματική επίλυση του Σκοπιανού. Διότι τώρα που έχουν αντιληφθεί όλο και περισσότεροι ότι το Προσύμφωνο είναι απαράδεκτο, αυτοί που το προώθησαν προσπαθούν να κάνουν επιφανειακές αλλαγές όπως είναι και το ερμηνευτικό πρωτόκολλο για να σώσουν μια απελπισμένη κατάσταση.Έτσι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι είναι ουσιαστικές. Ό,τι και να κάνουν το Προσύμφωνο παραμένει απαράδεκτο και ο μόνος τρόπος που έχουμε για να το ξεπεράσουμε είναι απλώς να το ακυρώσουμε και ν’ αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις είτε με βάση την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης του 1995 είτε με την καταγγελία της αν θεωρούμε ότι μερικά άρθρα θα μπορούσαν να είναι προβληματικά για το μέλλον και για μία νέα συμφωνία που σέβεται την ιστορία και τον Ελληνισμό με το πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου