Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Πέρασε η ψηφοφορία στα Σκόπια, έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα

Δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις στην ελληνική Βουλή μετά τα 81 «ναι» που πήρε ο Ζάεφ για την αλλαγή του Συντάγματος.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε πριν από λίγο με οριακή πλειοψηφία την τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το Reuters, 81 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος, ενώ η κυβέρνηση χρειαζόταν τουλάχιστον 80 βουλευτές.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE απείχαν από την ψηφοφορία.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι μετά την εξέλιξη αυτή, το «μπαλάκι» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών περνά στην ελληνική πλευρά, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει άμεσα τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, μετά την έγκρισή της από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Η δεδομένη διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου με τη Συμφωνία των Πρεσπών δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου