Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Σκέτο «Μακεδονία» -Αρχισαν οι τριβές, μετά την αλλαγή ονομασίας - ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΖΑΕΦ

Μόλις στα πρώτα 24ωρα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή άρχισαν οι τριβές για τη χρήση του νέου ονόματος της γειτονικής χώρας, το «Βόρεια Μακεδονία» για το οποίο χρειάστηκαν τόσες διαπραγματεύσεις ή το... σκέτο Μακεδονία, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και όλα δείχνουν το δεύτερο.
Αν και κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν τη «Βόρεια Μακεδονία»- με πρώτο το Ισραήλ που έκανε τη σχετική αλλαγή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας της Παρασκευή, ενώ και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει τη νέα ονομασία- κάποιοι επιμένουν στο σκέτο «Μακεδονία». Πρώτος από όλους, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ.

Ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, μετά την κύρωση της Συμφωνίας στην Αθήνα- γινόταν αναφορά στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά και σε «μακεδονο-ελληνική λύση». Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, ο Ζάεφ επανήλθε με ανάρτησή του στο Twitter, όπου και πάλι υπήρχε η αναφορά σε «Μακεδονία». «Η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου. Οι επενδυτές ξέρουν ότι τώρα έχουμε μια σταθερή και ασφαλή χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ομως, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση των Σκοπίων που επιμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και όχι του νέου ονόματος. Και η Αγκυρα στην πρώτη της αντίδραση για την κύρωση της Συμφωνίας ακολούθησε την ίδια γραμμή. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλωσορίζοντας αυτό το βήμα, «πανηγύρισε» ότι ξεπεράστηκε το εμπόδιο «για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
ΝΔ: Καταρρέουν οι εκτιμήσεις Τσίπρα- Κοτζιά
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της κυβερνητικής υπογραφής, καταρρέουν οι «δήθεν βαθυστόχαστες» εκτιμήσεις των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, για τη στάση της Τουρκίας.
«Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το "Βόρεια Μακεδονία" και επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ. Προφανώς όχι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας. Ποια θα είναι η στάση των Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος; Ενα είναι σίγουρο: Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα άρχισε», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα Σκόπια δεν θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δεν τήρησαν ούτε την ενδιάμεση συμφωνία.
«Οποιος νομίζει ότι οι Σκοπιανοί θα τηρήσουν τη Συμφωνία», είναι αφελής, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Με βάση τη Συμφωνία, η Ελλάδα αναγνωρίζει ως Μακεδόνες τους Σκοπιανούς. Από την ώρα που ψηφίστηκε, αισθάνομαι σαν άρρωστος», συμπλήρωσε.
ΥΠΕΞ: Να πάψει η ΝΔ να αναζητά φόβητρα σε μια μικρή βόρεια χώρα
Απαντώντας στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσαν τη ΝΔ «να πάψει να αναζητά φόβητρα σε μια μικρή βόρεια χώρα για να τροφοδοτήσει σκοπίμως αναχρονιστικούς εθνικισμούς».
«Ξέρουμε πολύ καλά πώς αποκαλεί η Τουρκία τη γείτονα τόσο χρόνια διαχείρισης του ονοματολογικού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να δούμε αν θα πέσει μέσα ο κ. Κουμουτσάκος και θα συνεχίσει με αυτήν την ονομασία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουμε επίσης πώς αναπτύχθηκαν οι σχέσεις πΓΔΜ-Τουρκίας τα περασμένα χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Γιαλουρίδης: Το «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι μόνο... ταμπελάκι
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί η άποψη που εξέφρασε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα υπάρχει μόνο στις διεθνείς συναντήσεις, αλλά οπουδήποτε αλλού η χώρα θα είναι «Μακεδονία».
«Στο "ταμπελάκι" στις διεθνείς συναντήσεις θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Στη γλώσσα, τη διεθνοπολιτική, δηλαδή, στην επαφή, στην παρουσία στα διεθνή media θα είναι “μακεδόνες”, με ελληνική υπογραφή πλέον. Υπήρξε, μέσα από τη Συμφωνία, εκχώρηση γλώσσας και ιθαγένειας», δήλωσε στο ΑΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
«Σε επίπεδο αντιπροσωπειών θα υπάρχει το ταμπελάκι, όπου θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αναγκαστικά, δηλαδή, στις διεθνείς συναντήσεις, τις επίσημες. Αλλά στην πολιτική χρήση του όρου, που είναι πολύ πιο συχνή, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ, παντού θα είναι “Μακεδονία”. Θα είναι μια παρουσία ταυτότητας “μακεδονικής” διεθνώς. Τα κράτη είναι φορείς ταυτοτήτων», εξήγησε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτή δεν ήταν αναγκαία για να κερδίσει η χώρα την επικοινωνία και την οικονομική της παρουσία στα Σκόπια.
«Για τα Σκόπια σημαίνει μια διεθνή νομιμοποίηση, που παρέχεται από την Ελλάδα, που είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της χώρας αυτής, την ευρωπαϊκή προοπτική της και την οικονομική ανάπτυξη της. Η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε, γιατί ούτως ή άλλως είχαμε μια καλή σχέση με τα Σκόπια, πάντοτε, από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα. Δεν ήταν αναγκαία η Συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσουμε την επικοινωνία και την οικονομική μας παρουσία στα Σκόπια, αυτή υπήρχε πάντοτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου