Η κυβέρνηση των ΗΠΑ
εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πωλήσεις του μαχητικού F-35 της
Lockheed Martin Corp (Λόκχιντ) σε πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων
της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, καθώς οι σύμμαχοι της
Ουάσιγκτον αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες την ώρα που η Ρωσία
ενισχύει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, ενημέρωσε ανώτερος αξιωματικός
το αμερικανικό Κογκρέσο χθες Πέμπτη.
Σε κατάθεσή του, που υπεβλήθη γραπτώς και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το F-35, σημειώνει ότι δυνητικά, πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον «στη Σιγκαπούρη, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία».
Η είδηση καταγράφεται εν μέσω της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, χώρα που συμμετέχει στη συμπαραγωγή του μαχητικού, εξαιτίας των σχεδίων της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού όπως το μαχητικό F-35 εγκρίνονται κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, με το Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και ξένες κυβερνήσεις.
Υπάρχουν και άλλες χώρες - σύμμαχοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα ήθελαν να αποκτήσουν το εξελιγμένο μαχητικό.
Στη γραπτή κατάθεσή του, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανόν ακόμη και σήμερα Παρασκευή, ο Γουίντερ διαβεβαιώνει ότι το Πεντάγωνο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα ξένων κυβερνήσεων για ενημέρωση σχετικά με το αεροσκάφος.
Πέρυσι, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η εξαγωγή F-35 έπειτα από χρόνια, αφού οι Βρυξέλλες το επέλεξαν αντί του Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσουν τον στόλο των παλαιότερων F-16 της βελγικής πολεμικής αεροπορίας, υπογράφοντας συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,55 δισεκ. δολαρίων) με την Ουάσιγκτον.
Η Λόκχιντ, ο βασικός κατασκευαστής του αεροσκάφους, αναπτύσσει και κατασκευάζει τρία μοντέλα του νέου μαχητικού για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων δέκα χωρών που έχουν συμφωνήσει να το αποκτήσουν - της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Βελγίου. Το ημερολογιακό έτος 2018 παραδόθηκαν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους 91 μαχητικά F-35.
Oι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ σε ξένα κράτη αυξήθηκαν 13% στα 192,3 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προωθεί την εκστρατεία «Buy American» («αγοράστε αμερικανικά προϊόντα»), έχει χαλαρώσει αισθητά τους περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνει τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στο εξωτερικό για να εξασφαλίζονται μεγαλύτερες πωλήσεις της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Αποστολάκης: Θα εξετάσουμε την προοπτική αγοράς F-35
«Σήμερα περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό το μήνυμα περνάμε όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου πραγματοποιείται η τελική φάση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε την άσκηση άκρως επιτυχημένη τονίζοντας ότι «η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη με αρκετά δύσκολα σενάρια και εξελίσσεσαι σε όλο το FIR της Ελλάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτή. Με αυτή την άσκηση προχωράει ακόμα ένα βήμα σε καλύτερο επίπεδο η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των Νατοϊκών κρατών». Υπογράμμισε, δε, πως με την άσκηση αυτή η χώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι «επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο μας. Είναι ελληνικός και γι΄αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς».
Σχολιάζοντας την είδηση πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα αεροσκάφη F-35 σε νέες πέντε χώρες, μεταξύ αυτών, και στην Ελλάδα, ο κ. Αποστολάκης είπε: «Εμείς πέρα από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε σιγά σιγά στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική. Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Ανδραβίδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για την άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ". Θέλω να συγχαρώ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εντυπωσιακή εξέλιξη του "ΗΝΙΟΧΟΥ" αυτά τα χρόνια».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην προοπτική να αγοράσει η Ελλάδα τα F-35 σημείωσε αρχικά πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, προσθέτοντας πως η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.
Στην άσκηση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα (1/4) και ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 77 αεροσκάφη ανάμεσα τους και έξι ιταλικά F-35, διάφοροι τύποι F-16, Φάντομ, Τορνέιντο, Μιράζ-2000, καθώς επίσης και εναέρια ραντάρ και τάνκερ.
Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιπρόσωπος από την πρεσβεία της Ιταλίας και παρατηρητές από πολλές χώρες.
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου