Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Υπουργική διάσκεψη: Επιτάχυνση διαδικασιών για East Med

Την στήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εξέφρασαν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης που έγινε σήμερα στην Αθήνα. 

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι στην κοινή δήλωση των Υπουργών, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα, αποτυπώνεται η πλήρης στήριξη στις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στα ενεργειακά ζητήματα αλλά και σε ό,τι αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι συμφωνήθηκε οι τέσσερις χώρες να διατηρήσουν μια στενή συνεργασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και για αυτό θα δημιουργηθεί μια ομάδα τεχνοκρατών από τις τέσσερις χώρες προκειμένου να προχωρήσουν όσα αποφασίζονται σε πολιτικό επίπεδο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τέσσερις Υπουργοί συζήτησαν ζητήματα που άπτονται της περιβαλλοντικής ασφάλειας ενώ αποφάσισαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med, η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. 
 
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, υπογράμμισε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικός στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες πολιτικής σταθερότητας της περιοχής. Σημείωσε, επίσης, ότι οι τέσσερις Υπουργοί συζήτησαν για την ενεργειακή και περιβαλλοντική ασφάλεια και δεσμεύτηκε για την στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή ανάπτυξη και ασφάλειας της περιοχής.  Τέλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που δείχνει όπως είπε ότι η ενέργεια μπορεί να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Ο κ. Γιουβάλ υπογράμμισε, επίσης τη θέληση της χώρας του να υπογραφεί σύντομα η συμφωνία για τον East Med καθώς, όπως είπε, το Ισραήλ θεωρεί το συγκεκριμένο σχέδιο κομβικό για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της περιοχής. 
 
ΠΗΓΗ Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου