Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Αναστασιάδης «τάπωσε» τον Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ – «Ξεγύμνωσε» την πολιτική της Άγκυρας σε όλες της χώρες της υφηλίου

Mε σειρά ερωτημάτων που απηύθυνε στη διεθνή κοινότητα για να βάλει τους ξένους ηγέτες στα «παπούτσια» της ε/κ πλευράς απάντησε στις κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου περί αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε τη βούληση του για επιστροφή σε διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν εν τέλει σε ένα κανονικό κράτος, χρησιμοποιώντας λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να περιγράψει το όραμα του για την Κύπρο.

«Αντιστρέφω πλήρως στον κύριο Ερντογάν τις συναισθηματικές καταληκτικές αναφορές του καθώς
αποτυπώνουν την ουσία αυτού που προσπαθούμε να πετύχουμε στην Κύπρο. Ελευθερία, ειρήνη, ευημερία, δικαιοσύνη και ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ νωρίτερα περιγράφοντας τον στόχο των προσπαθειών, αναφέρθηκε φέτος στη εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια κυριαρχία, μι διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.
«Αυτό είναι το όραμα μου. Αυτό είναι το όραμα του λαού της Κύπρου. Να τερματιστεί το απαράδεκτο status quo με ένα καθεστώς που θα διασφαλίζει κοινό και ευημερές μέλλον για τις μελλοντικές γενιές Ε/κ και Τ/κ», πρόσθεσε.
«Παραπλανητικοί ισχυρισμοί από Ερντογάν»
Αναφερόμενος στα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε από το ίδιο βήμα την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για παραπλανητικούς ισχυρισμούς δίνοντας έμφαση στο κατηγορώ Ερντογάν περί αδιαλλαξίας των Ε/κ. Ενώ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες περί «κακών προθέσεων» όσων θέλουν μηδέν εγγυήσεις και μηδέν ασφάλεια.

«Διερωτώμαι: Είναι αδιάλλακτο και κακών προθέσεων να οραματίζεσαι την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους χωρίς κατοχικά στρατεύματα; Eίναι αδιάλλακτο να οραματίζεσαι τον τερματισμό της αναχρονιστικής συνθήκης εγγυήσεων και την ίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας; Σε ποιο από τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν εγγυήσεις τρίτης χώρας; Είναι αδιάλλακτο να φιλοδοξείς σε ένα κανονικό κράτος όπου όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους Κυπρίους μακριά από ξένες εξαρτήσεις;», ανέφερε χαρακτηρστικά.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε και στην κατηγορία ότι η ε/κ πλευρά αρνείται να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία των Τ/κ, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται από τον ΓΓ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναφορά έκανε και στην πρόταση του για δημιουργία διαπιστευτικού λογαριασμού όπου θα τοποθετείται το μερίδιο της Τ/κ κοινότητας από τα έσοδα του φυσικού αερίου.
Τα εμπόδια της Τουρκίας
Όπως αναμενόταν ισχυρές αναφορές υπήρχαν και για τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε ΑΟΖ και Βαρώσια, σημειώνοντας πως αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν το στόχο για να υπάρχει ένα καλό περιβάλλον για τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
«Είναι δυνατόν να επιτύχουν οι προσπάθειες του ΓΓ ενώ η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διεθνών αναγνωρισμένη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της; Ή όταν η Τουρκία απειλεί την Κύπρο με σοβαρές συνέπειες αν συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα; Ή όταν η Τουρκία απειλεί γειτονικά κράτη και ενεργειακές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε και έχουμε συμβατικές υποχρεώσεις;”, διερωτήθηκε.
Επικαλούμενος τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων έθεσε παρόμοιο ερώτημα, εντάσσοντας λίγο αργότερα και τα φαινόμενα παραβιάσεων και εντάσεων που παρατηρήθηκαν στη νεκρή ζώνη.
«Όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν το ρόλο της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και της εκπλήρωσης της αποστολής της πιο αναγκαία από ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θέλω να τονίσω την πλήρη προσήλωση μου σε αυτή τη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για συνέχιση της διαδικασίας απ’ εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠτΔ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ Γ.Σ. ΤΩΝ ΗΕ
Τα τελευταία 45 χρόνια λαμβάνουμε θετικές πρωτοβουλίες με σκοπό να τερματιστεί η το μη αποδεκτό status quo και να επιτύχουμε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην πατρίδα μας.
Ένα status quo το οποίο είναι αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής το 1974, της παραβίασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της στρατιωτικής κατοχής ποσοστού πέραν του ενός τρίτου του νησιού και του βίαιου εκτοπισμού του 40% του πληθυσμού της Κύπρου.
Από τότε, παρά της ειλικρινείς προσπάθειες και την εποικοδομητική εμπλοκή, από εμένα αλλά και τους προκατόχους μου, για εξεύρεση λύσης, η Κύπρος παραμένει η τελευταία ευρωπαϊκή διαιρεμένη χώρα. .
Βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στο μέσο μιας νέας προσπάθειας, η οποία αχτίδα-χαραμάδα ελπίδας.
Επιθυμώ να επισημάνω με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη δέσμευσή μου και στήριξη σε αυτή τη νέα προσπάθεια του γ.γ. ΟΗΕ να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά.
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από κάλεσμα του γ.γ. ΟΗΕ για μια συμφωνημένη βάση για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπάρχει συναντίληψη από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι οι σχετικοί «Όροι Αναφοράς» θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:
(i) Το κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο θέτει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές για το πλαίσιο της επιδίωξης προς τη λύση, όπως επίσης και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας
(ii) Tις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στην υλοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, και
(iii) Το πλαίσιο έξι παραμέτρων του γ.γ. ΟΗΕ πάνω στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, την αποτελεσματική συμμετοχή, τις εδαφικές αναπροσαρμογές, το εδαφικό και την ισότιμη μεταχείριση, όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντανά.
Μια τέτοια συναντίληψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών με μοναδικό στόχο να φτάσουμε σε συνολική διευθέτηση στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί ως ιστορικός συμβιβασμός από τη δική μας πλευρά:
Την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μία κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.
Μια λύση η οποία θα οδηγεί στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, λειτουργικού και διαρκούς ομοσπονδιακού κράτους, ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις, ξένα στρατεύματα και από επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
Μια λύση η οποία να μην αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ και της αρχές και αξίες της ΕΕ.
Και θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Τα Ηνωμένα Έθνη και οι καλές υπηρεσίες του γ.γ. ΟΗΕ είναι ο μόνος δρόμος για μας.
Δυστυχώς, ενώ οι προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσφατες ενέργειες από την Τουρκία, όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά σε σημαντικό βαθμό υπονομεύουν-υποσκάπτουν το στόχο για ύπαρξη εποικοδομητικού περιβάλλοντος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ενώ δεν έχω σκοπό να επιδοθώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν μου επιτρέπεται, και η αξιοπρέπεια του λαού μας το υπαγορεύει, να αποδεχτώ την διπλωματία των κανονιοφόρων, τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της πλευράς μας να διαπραγματευτεί υπό το καθεστώς απειλής.
Υπάρχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας της πρωτοβουλίας του γ.γ. ΟΗΕ ενώ η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου;
Ή όταν η Τουρκία απειλεί την Κύπρο πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις αν προχωρήσουμε με το ενεργειακό μας πρόγραμμα;
Ή όταν η Τουρκία απειλεί γειτονικά κράτη και εταιρείες στον τομέα της Ενέργειας, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και έχουμε συμβατικές υποχρεώσεις;
Υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας της προσπάθειας του γ.γ. ΟΗΕ όταν πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις και πράξεις από τούρκους αξιωματούχους, σηματοδοτούν σχέδια για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ένα μέρος της Αμμοχώστου το οποίο δεν κατοικείται, υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή;
Όσον αφορά στα Βαρώσια θα ήθελα να επισημάνω το διακριτό καθεστώς το οποίο έχει αναγνωριστεί σε όλες τις εκθέσεις του γ.γ ΟΗΕ και της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.
Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο για την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων των Βαρωσίων κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, τίθεται ως προτεραιότητα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων αλλά και από τα ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ υπ’ αριθμόν 550 και 789.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούμε βαθιά την επαναβεβαίωση από πλευράς γ.γ. ΟΗΕ ότι η στάση των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το ζήτημα παραμένει αναλλοίωτη και καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αυξανόμενα επιθετική τοποθέτηση-κινητικότητα, του τουρκικού στρατού και σε μια κλιμάκωση των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη.
Όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και την εκπλήρωση των όρων εντολής της, πιο αναγκαία από ποτέ.
Λες και δεν είναι αρκετό το ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλες τις προαναφερθείσες προκλήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος, κ.Ερντογάν, πριν δύο μέρες από αυτό εδώ το βήμα εξαπέλυσε παραπλανητικούς ισχυρισμούς-κατηγορίες.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια ανένδοτη στάση της ε/κ πλευράς και τόνισε πως όσοι επιθυμούν λύση με όρο τη «μηδέν ασφάλεια, μηδέν εγγυήσεις», έχουν κακές εξαρχής προθέσεις.
Και διερωτώμαι:
(i) Είναι ανένδοτη στάση και κακή πρόθεση το να θέλεις να δημιουργήσεις ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων;
(ii) Είναι ανένδοτη στάση και κακή πρόθεση να οραματίζεσαι τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και να δημιουργήσεις ένα ανθεκτικό σύστημα ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη του ΟΗΕ και στις Συνθήκες της ΕΕ;
(iii) Ποιό άλλο από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργεί υπό τις Εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας;
(iv) Είναι ανένδοτη στάση και κακή πρόθεση να θέλεις να δημιουργήσεις ένα κανονικό κράτος στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους Κύπριους, χωρίς ξένες εξαρτήσεις;
Ισχυρίστηκε επίσης πως η ε/κ πλευρά αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και ευημερία με τους Τ/Κ.
Αρνούμαστε να μοιραστούμε την πολιτική εξουσία και ευημερία με τους Τ/Κ όταν:
(i) Έχουμε αποδεχθεί την πολιτική ισότητα όπως την καθόρισε ο γ.γ. ΟΗΕ και την καταγράφουν τα ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ
(ii) Η ε/κ και τ/κ κοινότητα, μέσα στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έφτασαν σε συμφωνία πάνω στο ζήτημα του φυσικών πόρων σε συνάφεια με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
(iii) Έχουμε ήδη δηλώσει την ετοιμότητά μας, πάντα στο πλαίσιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, να καταθέσουμε έσοδα προερχόμενα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σε δεσμευμένο λογαριασμό για την τ/κ κοινότητα.
Ένα δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου προστατεύουμε το δίκαιο μερίδιο της τ/κ κοινότητας, στη βάση της αναλογίας πληθυσμού, των μελλοντικών συνιστωσών πολιτειών.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης πως η Τουρκία διατηρεί λογική προσέγγιση στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων και πως θα υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα των τ/κ μέχρι το τέλος.
(i) Είναι λογική προσέγγιση μονομερώς και παράνομα να διενεργείς διερευνητικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μια άλλης χώρας, μέσα από την απειλή και τη βία;
Και διερωτώμαι:
Ποιού τα δικαιώματα υπερασπίζεται η Τουρκία όταν διεκδικεί όρια ΑΟΖ τα οποία αποκόπτουν το 44% της Κυπριακής ΑΟΖ, εις βάρος των δικαιωμάτων και συμφερόντων τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/Κ;
Όπως έχω δηλώσεις, δεν ήταν και δεν είναι πρόθεσή μου να επιδοθώ σε αντιπαράθεση. Το αντίθετό μάλιστα, θέλω να πω πως τα συναισθηματικά καταληκτικά σχόλια του κ.Ερντογάν, συνοψίζουν την ουσία του τι ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε στην Κύπρο: «Ελευθερία, ειρήνη, ευημερία, δικαιοσύνη και ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους»
Αυτό είναι το όραμά μου. Αυτό είναι το όραμα του λαού της Κύπρου: Να τερματιστεί το μη αποδεκτό status quo με ένα κράτος που να διασφαλίζει κοινό και ευημερούν μέλλον για τις επόμενες γενιές Ε/Κ και Τ/Κ.
Ένα μέλλον το οποίο να τους επιτρέπει να ζουν ελεύθερα μαζί και να συνεργάζονται, υπό συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να εξαργυρώσουμε τις ακόμα ανεκπλήρωτες προοπτικές και ικανότητες της χώρας.
Δεν θα σταματήσω να επιζητώ αυτό το όραμα και ζητώ την δική σας αλληλεγγύη στην στήριξη των προσπαθειών για λύση στο Κυπριακό.
Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου αλλά και προς το συμφέρον της Τουρκίας, της περιφέρειας ολόκληρης αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου