Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Μέχρι το 2025 ο αγωγός φυσικού αερίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Το αργότερο μέχρι το 2025 θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή αγωγού για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, «αν όχι και πιο πριν», δήλωσε στην Κίπρις ποστασί ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας», Χασάν Τατσόι.

Ο δε Τούρκος καθηγητής, Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, ειδικός σε θέματα οικονομίας και ενέργειας, το έτος 2025 έχει σημασία, αλλά ο αγωγός μπορεί να γίνει και το 2023.

Μετά το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ χθες ότι ετοιμάζεται σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου διπλής κατεύθυνσης μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, η τ/κ Κίπρις ποστασί έχει πρωτοσέλιδο σήμερα το θέμα με δηλώσεις των Τατσόι και Κουμπάρογλου.

Ο «υπουργός ενέργειας» ανέφερε επίσης ότι έχουν επιταχύνει τις μελέτες για το εν λόγω έργο και θα λάβουν αποφάσεις μέχρι το τέλους του χρόνου. Ανέφερε ότι το ψευδοκράτος, που είναι σε «απομόνωση», συνεχίζει τις εργασίες του στο θέμα με την Τουρκία με στόχο την μείωση των ορυκτών πετρελαιοειδών και την πράσινη ενέργεια.

Εχουν, συνέχισε, ένα τρίχρονο πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ για την έλευση του φυσικού αερίου και το αν θα τροφοδοτείται από τον αγωγό της TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline, μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και από κει στην Ευρώπη)  ή του TürkAkım (κοινοπραξία TurkAkim Gaz Taşıma AS με την συμμετοχή της ρωσικής Gazprom και της τουρκικής Botas για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream), ο Χασάν Τατσόι απάντησε «μπορεί και από τα δύο».

Μιλώντας επίσης στην Κίπρις ποστασί ο Τούρκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτζι, Γκιουρκάν Κουμπάρογλου ανέφερε ότι το έτος 2025 έχει σημασία παραπέμποντας στις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη ότι το 2025 οι εταιρείες Noble και Shell θα αρχίσουν την παραγωγή από τα κοιτάσματα του Αφροδίτη και υπέγραψαν γι’ αυτό συμφωνία διαμοιρασμού των εσόδων.

Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, που μίλησε και πρόσφατα σε συμπόσιο για θέματα ενέργειας στα κατεχόμενα, αυτή η συμφωνία έγινε μη λαμβάνοντας υπόψην το ψευδοκράτος ενώ και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στα έσοδα, όπως είπε. Η αναφορά του κ. Τατσόι στο 2025 είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κινήσεις (των Ε/κ) ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής υποστηρίζοντας ότι μετά την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στα κατεχόμενα, η ροή των πραγμάτων θα αλλάξει. Απέναντι στην ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, που μέχρι τώρα απορρίπτει την συνεργασία με τους Τ/κ, θα υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Υποστήριξε δε ότι η συμφωνία (για την εκμετάλλευση του ‘Αφροδίτη’) θα μπορεί να  είναι κερδοφόρα μόνο μέσω του αγωγού αυτού μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Ανέφερε κι αυτός ότι ο αγωγός για το φυσικό αέριο μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2025, το 2023. Εφερε ως παράδειγμα το υποθαλάσσιο κομμάτι του αγωγού Türk Akım, μήκους 930 χλμ, μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που κατασκευάστηκε 3 χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Στην περίπτωση Τουρκίας – ψευδοκράτους, σημείωσε, η απόσταση είναι περίπου 80 χλμ.

Εάν υπάρχει αποφασιστικότητα και ξεκινήσουν οι εργασίες, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί το 2023 και θα είναι μια ωραία κίνηση – προσθήκη στα 100χρονα της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ο Τούρκος καθηγητής.

Ο αγωγός, συνέχισε, πρέπει να είναι διπλής κατεύθυνσης γιατί ο πιο οικονομικός τρόπος για να φτάσει το αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι μετά την κατασκευή του, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο θα θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Ο κ. Κουμπάρογλου υπενθύμισε ότι η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω ΤΑΝΑΡ ξεκίνησε πέρυσι και τέλος του τρέχοντος έτους θα αρχίσει το φυσικό αέριο μέσω του Türk Akım. Και από τους δύο αγωγούς, συνέχισε, μπορεί να υπάρξει τροφοδότηση προς τα κατεχόμενα αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό να γίνει μέσω ΤΑΝΑΡ. Ετσι, είπε, το αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας «φυσικός δεσμός μεταξύ ενός έθνους και τριών κρατών».

ΠΗΓΗ alphanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου