Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Ας μιλήσουμε για “πρώτη γραμμή” στον κορονοϊό… ΣΧΟΛΙΟ

Με την υγειονομική κρίση αναδείχθηκε η σημασία της προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού και έσπευσαν άπαντες άρχοντες και λαός να εξάρουν το έργο τους και να τους ευχαριστήσουν εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους. Ως έμπρακτη ευχαριστία-ανταπόδοση τους χορηγήθηκε και χρηματικό ποσό με αιτιολόγηση «δώρο Πάσχα». Τα παραπάνω ισχύουν και για το σύνολο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.
Γράφει ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
Σε κάθε ευκαιρία τονίζεται επίσης και από την πολιτική ηγεσία και από τους επιχειρηματίες ότι οι
υπάλληλοι των super markets είναι αγωνιστές στην πρώτη γραμμή. Αλλά και στους αστυνομικούς που κάνουν την τήρηση των απαγορευτικών διατάξεων για την περιστολή διάδοσης του ιού τους απενεμήθη ο τίτλος του ανθρώπου της πρώτης γραμμής. Ο ίδιος τίτλος του «ανθρώπου της πρώτης γραμμής» έχει απονεμηθεί και στους ρεπόρτερ και τεχνικούς των ΜΜΕ που κάνουν τα ρεπορτάζ τώρα στα Νοσοκομεία, τους δρόμους, άλλες φορές σε πυρκαγιές, σεισμούς κλπ.
Πριν ούτε δύο χρόνια, αλλά και παλαιότερα, με τις εκτεταμένες και θανατηφόρες πυρκαγιές αλλά και τους καταστροφικούς σεισμούς, αναδείχθηκε η σημασία του έργου και της αυτοθυσίας των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος με αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων να γίνει και προσπάθεια αναβάθμισης τόσο του υλικού όσο και του προσωπικού. Τότε και το ΠΣ λέγαμε ότι είναι στην πρώτη γραμμή.
Πολύ πρόσφατα στην κορύφωση του μεταναστευτικού (τα τελευταία δύο χρόνια) όλοι και πάλι έλεγαν ότι το Λιμενικό Σώμα είναι στην πρώτη γραμμή που φρουρεί τα θαλάσσια σύνορα και παράλληλα σώζει ανθρώπινες ζωές και μάλιστα γυναικόπαιδα. Προ μηνός με το πρόβλημα του κύματος μεταναστών στον Έβρο όλοι συζητούσαν για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στρατιωτικούς, συνοριοφύλακες, αστυνομικούς, πυροσβέστες κατοίκους της παραμεθορίου.
ΟΜΩΣ…
>Οι στρατιωτικοί, στελέχη σωμάτων ασφαλείας, υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ και και και δεν είναι πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε μέρα;
>Μήπως όμως στην πρώτη γραμμή δεν είναι ο επιχειρηματίας που αναγκάστηκε να κλείσει ή να περιορίσει αισθητά την επιχειρηματική του δραστηριότητα, στην παρούσα συγκυρία, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις του «τρέχουν» και παράλληλα να διατηρήσει της ψυχολογική του ηρεμία για να μην την μεταδώσει στα παιδιά του που θέλουν την δική του υποστήριξη;
>Στην ίδια κατάσταση δεν είναι και ο ιδιωτικός υπάλληλος; Ή ακόμη και ο Δημόσιος που υποχρεούται να έχει συναλλαγή με πολυάριθμο κοινό προκειμένου να υλοποιήσει τις έκτακτες, λόγω της κατάστασης, κυβερνητικές αποφάσεις;
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πάρα πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας που είναι στην πρώτη γραμμή και δεν προσπαθούμε να αναφερθούμε σε όλους γιατί σίγουρα πολλούς θα αδικήσουμε. Η κυβέρνηση τώρα αποφάσισε να δώσει ένα «φιλοδώρημα», ένα… tip -για όσους έχουν δυσκολία με τα ελληνικά τους- στους υγειονομικούς, διότι περί φιλοδωρήματος πρόκειται όταν άπαξ δίνεις χρήματα σε κάποιον για κάτι συγκεκριμένο που σου παρείχε.
Δεν είναι ώρα να σχολιάσουμε τα κριτήρια της χορήγησης γιατί δεν αντέχει σε συσχετισμούς ενώ εύκολα θα μας κατηγορήσουν ότι θέλουμε «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Ένα πολύ απλό παράδειγμα όμως θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο…
Πώς άραγε να σκέφτεται το ζευγάρι των στρατιωτικών (προ ημερών το είδα σε ένα blog) που έκανε μαζί νυχτερινή περιπολία υπό καταρρακτώδη βροχή στην λάσπη της όχθης του Έβρου και για τα δυο τους μικρά παιδιά είχαν μόνοι τους βρει την λύση για το ποιος θα τους τα φυλάξει.  Αυτοί δεν θα πάρουν δώρο Πάσχα, ο ομοιόβαθμός τους υγειονομικός ή κατώτερος που υπηρετεί στον ίδιο σχηματισμό θα πάρει και σωστά θα πάρει, αλλά….
Νομίζουμε λοιπόν ότι ΟΛΟΙ οι Έλληνες αυτές τις μέρες είναι στην πρώτη γραμμή (κάποιοι βέβαια ίσως πάντα) και ο κάθε ένας πρέπει να επιτελεί το καθήκον του και μάλιστα σύμφωνα με τις -επαγγελματικές- επιλογές που έχει κάνει.
Από εκεί και πέρα η κάθε Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, έχει και αυτή καθήκον και ιερή υποχρέωση να αναγνωρίζει το έργο ενός εκάστου διαχρονικά και να τον ανταμείβει ορθολογικά, όχι αποσπασματικά και με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια.
Το να κάνεις διαχωρισμούς και να αναγνωρίζεις την αξία του κάθε ανθρώπου ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες της στιγμής αποτελεί τον ορισμό της εκμετάλλευσης που σχεδόν συμπίπτει με την κοροϊδία.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου