Ο ελληνισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθόσον η Τουρκία έχει βάλει «αμέτι μουχαμέτι», που λέει ο λαός μας, να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα νέο βιλαέτι της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας που οραματίζεται ο Ερντογάν.
Και μάλιστα αυτό το έχει βάλει ως στόχο να το πετύχει σε ένα βαθμό το 1821, για να ακυρώσει τον συμβολισμό της 200ής επετείου της Εθνεγερσίας.
Δεν ξέρω αν τα είχε αυτά υπόψη η Γιάννα Αγγελοπούλου –ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που την διόρισε– όταν ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα για να τον ενημερώσει για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων. Πάντως, για όσους γνωρίζουν τα σχέδια της Τουρκίας, η κίνηση αυτή φάνηκε ως προσπάθεια ενός νεοραγιά να υποβάλει τα σέβη του στον εκπρόσωπο του νεοσουλτάνου στην Αθήνα.*
Για όσους έχουν την εντύπωση ότι αυτά περί νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας και μετατροπής της Ελλάδας σε βιλαέτι είναι μυθεύματα ή υπερβολές, να τους θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν μάς το πέταξε κατάμουτρα σε μια συνέντευξη που έδωσε μια μέρα πριν έλθει στην Ελλάδα στην πιο ανοργάνωτη επίσκεψη που έγινε ποτέ, για να το επαναλάβει την επόμενη μέρα στην Αθήνα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τον άκουγε άναυδος και ανήμπορος να αντιδράσει.
Μας είπε κατάμουτρα ότι η συνθήκη της Λοζάνης πρέπει να αλλάξει. Και δεν εννοούσε επί τα χείρω για την Τουρκία.
Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε σ’ αυτό κρίσιμο σταυροδρόμι και ενώ η Τουρκία
έχει καταλάβει σχεδόν τη μισή Κύπρο και την έχει περικυκλώσει με τα ερευνητικά σκάφη, τα πλωτά γεωτρύπανα και τις φρεγάτες της,
έχει οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ της στην Αν. Μεσόγειο λεηλατώντας τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου,
έχει υπογράψει ένα μνημόνιο με τη Λιβύη, με το οποίο, εκτός από το ότι έχει σβήσει από το χάρτη το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, «κατοχυρώνει» de facto ότι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ,
έχει υιοθετήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το οποίο επεκτείνει μονομερώς τις τουρκικές θαλάσσιες ζώνες μέχρι το κέντρο του Αιγαίου, περικυκλώνοντας και πνίγοντας οικονομικά τα ελληνικά νησιά (γι’ αυτό βρίσκονται τις μέρες αυτές τα τουρκικά αλιευτικά εκεί, για να ορίσουν στην πράξη τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»),
ενώ λοιπόν γίνονται όλα αυτά, η Ελλάδα αποφασίζει να πάει σε μια άτυπη τριμερή στο Βερολίνο, για την οποία εμείς οι Έλληνες πολίτες δεν θα είχαμε μάθει τίποτα, αν δεν μας ενημέρωνε ο… Τσαβούσογλου!
Μεταφέρουμε με επιφύλαξη πληροφορίες για το τι συμφωνήθηκε άτυπα σ’ εκείνη την τριμερή:
Η Ελλάδα δέχτηκε τα εξής:
-να μην προβεί σε έρευνες και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης,
να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ,
να προβεί σε μερική αποστρατικοποίηση των νήσων,
να μην οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Η Τουρκία από την πλευρά της δέχτηκε:
-να μην προβεί σε έρευνες στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου και
-να μην κάνει στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης των 18 νησιών που η ίδια θεωρεί ότι είναι τουρκικά.
Μετά από αυτά, οι δύο χώρες δέχτηκαν να αρχίσει διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.
Αν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα δεχόταν έστω και να συζητήσει –όχι να αποδεχτεί– τέτοιους όρους, τα όσα συνέβησαν στη Βέρνη το 1976 μετά την κρίση του «Χόρα», στο Νταβός το 1988 μετά την κρίση του Μαρτίου του 1997, και στη Μαδρίτη μετά την κρίση των Ιμίων, μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε τις εξελίξεις, για να διαψεύσουν ή επαληθεύσουν τα προαναφερθέντα.
Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν είναι ακριβή τα παραπάνω, η Ελλάδα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Τη σελίδα της σύγχρονης υποταγής στην Τουρκία.
Περιμένουμε τις εξελίξεις, και ευχόμαστε αυτές να διαψεύσουν τα παραπάνω.
____
* Παρεμπιπτόντως, με εκείνο το «200 Χρόνια Έλληνες», στην ιστοσελίδα του «Ελλάδα 2021», τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στον κόσμο; Ότι πριν από το 1821 δεν είμασταν Έλληνες; Όχι τίποτε άλλο, αλλά κάτι τέτοια πρεσβεύουν κάτι εθνομηδενιστές ιστορικοί που τους έβγαλε το σύστημα από τα… γαριδάκια, με μηδενικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου