Του Νικόλαου Μενελάου
Μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει το Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί και τις διεθνείς αντιδράσεις δήλωσε πως η μετατροπή του Ναού σε τζαμί είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
https://www.kathimerini.gr/1087171/article/epikairothta/kosmos/apanthsh-erntogan-sthn-die8nh-katadikh-gia-thn-agia-sofia-htan-kyriarxiko-mas-dikaiwma
Με τον Ερντογάν έσπευσαν να συμφωνήσουν και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους "φίλους" μας.
Η Μεγάλη Βρετανία μας είπε πως είναι ένα κυριαρχικό θέμα που αφορά την Τουρκία.
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6463402/megali-vretania-gia-agia-sofia-einai-ena-kyriarchiko-thema-poy-afora-tin-toyrkia
Η Γερμανία μας είπε πως πρόκειται για ένα πολιτιστικό ζήτημα και ότι αυτή η εκκλησιά έχει μια «τεράστια» πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική σημασία, «τόσο για τον Χριστιανισμό, όσο και για το Ισλάμ».
https://www.liberal.gr/world/dw-politistiko-zitima-gia-tin-germaniki-kubernisi-i-agia-sofia/312554
Η Ρωσία μας είπε πως είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και δεν επεμβαίνουμε
https://www.capital.gr/diethni/3467704/rosia-bazei-plates-ston-erntogan-gia-tin-agia-sofia-esoteriko-thema-tis-tourkias-den-epembainoume
Ποιά είναι η αλήθεια;
Είναι δικαίωμα της Τουρκίας να τους κάνει ότι θέλει;
Ας αφήσουμε να μιλήσει η Ιστορία.
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Η πρώτη Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 360 επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίου Β΄ και μαζί με το ναό της Αγίας Ειρήνης αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Εικάζεται ότι επρόκειτο για ξυλόστεγη βασιλική, τρίκλιτη ή πεντάκλιτη. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 404 και χτίστηκε εξαρχής τα επόμενα χρόνια.
Το κτίσιμο του ναού που διατηρείται έως σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α'. Ως αρχιτέκτονες του ναού ορίστηκαν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!»,
θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Τριακόσια και πλέον εκατομμύρια χρυσών δραχμών, κατ΄ αντιστοιχία, είχαν δαπανηθεί για την ανέγερση αυτού του Ναού. Τα "θυρανοίξια" της Αγιάς Σοφιάς ακολούθησαν διανομές χιλιάδων ελαφιών, βοών, προβάτων και ορνίθων και χιλιάδων μοδίων σίτου στους φτωχούς καθώς και πολυήμερη πανήγυρη.
Στο προαύλιο του ναού λέγεται πως υπήρχε κρήνη, στην οποία ανεγράφετο η καρκινική φράση «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ» (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν, δηλ. ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το αυτό νόημα.
Την εποχή του Ιουστινιανού, η Αγία Σοφία είχε χίλιους κληρικούς. Η νεαρά του Ηρακλείου, που βασίλεψε τον έβδομο αιώνα μας αναφέρει:
· Πρεσβυτέρους ... 80
· Διακόνους ... 150
· Διακόνισσες ... 40
· Υποδιάκονους ... 70
· Αναγνώστες ... 160
· Ψάλτες ... 25
· Θυρωρούς ... 75
Σύνολο: 600
Στις 24 Δεκεμβρίου του 563 υπό τον Πατριάρχη Ευτύχιο τελέστηκαν τα δεύτερα εγκαίνια παρουσία του Αυτοκράτορα και του λαού της Κωνσταντινούπολης.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΟΝΤΟΣ: Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΌΛΕΩΣ: Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος που κτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Αφιερώθηκε από αυτόν στην Ειρήνη του Θεού και είναι ένας από τους τρεις ναούς που ο ίδιος αφιέρωσε σε ιδιότητες του Θεού, μαζί με την Αγία Σοφία και την Αγία Δύναμη. Ο αρχικός ναός κάηκε το 532 κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα και ο Ιουστινιανός αποφάσισε να την ξανακτίσει. Ο νάρθηκας ξανακάηκε μαζί με τα δύο κοντινά ασκητήρια και τον ξενώνα του Σαμψών λίγα χρόνια μετά την ανοικοδόμησή του. Μέρος του θόλου επίσης, ο οποίος κτίστηκε βιαστικά, κατέρρευσε λίγο μετά, ενώ ακολούθησε και πυρκαγιά το 564. Μετά από νέα καταστροφή που συντελέστηκε εξαιτίας ενός σεισμού στις 20 Οκτωβρίου του 740, περίπου έξι μήνες πριν τον θάνατο του Αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄, η Αγία Ειρήνη επανακατασκευάστηκε κατά μεγάλο μέρος κατά τα χρόνια της βασιλείας του Κωνσταντίνου Ε΄, παίρνοντας την σημερινή της μορφή. Τότε διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, ενώ κάποιες από τις αποκαταστάσεις εκείνης της εποχής διασώζονται μέχρι σήμερα. Επομένως ο σήμερα σωζόμενος ορθογώνιος δίτρουλος ναός χρονολογείται στον Η΄ αιώνα.
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.). Σήμερα έχει αποδειχθεί πως ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού Αλεξίου Α΄ Κομνηνού Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα. Υπέστη σοβαρή φθορά, πιθανώς εξαιτίας σεισμού, και επισκευάστηκε το 1120 από τον Ισαάκιος Κομνηνός
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ: ιδρύθηκε είτε από το Μανουήλ Α΄ Μεγάλο Κομνηνό (1238-1263) είτε από τους άμεσους απογόνους του.
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Ο ναός των Αγίων Αποστόλων, γνωστός και ως Βασιλικόν Πολυάνδριον, ήταν περικαλλής χριστιανικός ναός της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος χτίστηκε το 550 στον τέταρτο λόφο της Πόλης, βορειοδυτικά του υδραγωγείου του Ουάλη, πάνω σε παλαιότερο ναό του 4ου αιώνα, στον οποίο διάφοροι Αυτοκράτορες έκαναν προσθήκες. Ήταν τεραστίων διαστάσεων, σχεδόν όσο ο ναός της Αγίας Σοφίας και δεύτερος σε σπουδαιότητα μόνο προς αυτήν, καθώς επί αιώνες (από τον 4ο ως τον 11ο) ενταφιαζόταν εκεί Αυτοκράτορες, Πατριάρχες και επίσκοποι. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μεταφέρθηκε εκεί η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1461 όμως, οι Οθωμανοί τον κατεδάφισαν ολοσχερώς και στη θέση του οικοδόμησαν το Φατίχ τζαμί
Ο αρχικός ναός των Αγίων Αποστόλων κτίστηκε περί το 330, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας. Το 337, όταν ο Κωνσταντίνος πέθανε, ο ναός δεν είχε τελειώσει, και ο ίδιος ενταφιάστηκε προσωρινά στο ναό του Αγίου Ακακίου στην Κωνσταντινούπολη. Όταν ολοκληρώθηκε από το γιο του, Κωνστάντιο, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, μεταφέρθηκε εκεί και η σoρός του Κωνσταντίνου.
Ο ιστορικός Ευσέβιος Καισαρείας αναφέρει ότι το κτίσμα είχε χρήση τόπου ταφής και χριστιανικού ναού. Η σαρκοφάγος του Κωνσταντίνου βρισκόταν κοντά στον βωμό και γύρω του είχαν τοποθετηθεί δώδεκα θήκαι, καθώς σκοπός του Αυτοκράτορα ήταν να συγκεντρώσει εκεί τα λείψανα όλων των Αποστόλων. Τελικά, έγινε εφικτό να μεταφερθούν λείψανα μόνο του Αγίου Τιμοθέου (από την Έφεσο το 356), του Ευαγγελιστή Λουκά (από την Θήβα το 357), του Αποστόλου Ανδρέα (από την Αχαΐα το 357), καθώς και η κάρα του Ιακώβου του Αδελφοθέου (από τα Ιεροσόλυμα) και του Αποστόλου Ματθία.
ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΜΠΑΛΟΥΚΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Το 559 ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, θεραπευμένος από λιθίαση κάνοντας χρήση του νερού της Πηγής, ανακαίνισε τον Ναό αυτό με υλικά που είχαν περισσέψει από την Αγιά Σοφιά. Ο ανακαινισμένος ομως Ναός, κατέπεσε μετά από σεισμό όπου και ανοικοδόμησε εκ νέου η Ειρήνη η Αθηναία. Αλλά και μετά από νεότερη πτώση του, ανοικοδομήθηκε για τρίτη φορά από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο τον Μακεδόνα. Αργότερα πυρπολήθηκε από τον αρχηγό των Βουλγάρων, Συμεών, όπου και ανεγέρθηκε για 4η φορά από τον Ρωμανό τον Λεκαπηνό. Κατά τον 6ο αιώνα αποτελούσε ανδρώα Μονή στην οποία προσέρχονταν ο Αυτοκράτορας κάθε Πέμπτη της Αναλήψεως.
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ:Η Μονή των Αγίων Σεργίου και Βάκχου ήταν ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη. Αναφέρεται πολλές φορές ως Μικρή Αγία Σοφία (αν και στην πραγματικότητα χτίστηκε λίγα χρόνια πριν την Αγία Σοφία), και σήμερα αποτελεί τέμενος με το όνομα Κιουτσούκ Αγιασοφιά Τζαμί (τούρκικα: Küçuk Ayasofya Camii μεταφράζεται ως Τέμενος Μικρή Αγία Σοφία).
Την εποχή που κτίστηκε ήταν ένα από τα μεγαλύτερης σημασίας θρησκευτικά κτίρια στην Κωνσταντινούπολη και θεωρούνταν στολίδι ολόκληρης της πόλης. Ένας σύγχρονος ιστορικός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έγραφε ότι ο ναός «με την πρωτοτυπία της αρχιτεκτονικής του και την πολυτέλεια της σκαλισμένης διακόσμησης του, κατατάσσεται στην Κωνσταντινούπολη δεύτερος μόνο στην ίδια την Αγία Σοφία».
Που βρίσκονταν οι πρόγονοι του Ερντογάν τότε που χτίζονταν αυτά τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής με τις αγιογραφίες που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη ακόμα και σήμερα;
Στα βάθη της ανατολής στις στέπες της Μογγολίας μην γνωρίζοντας ακόμα και η Ιστορία την ύπαρξη τους .
Και έρχονται σήμερα να μας πουν αυτοί και οι Ευρωπαίοι "φίλοι μας"ότι αυτοί οι Ναοί τους ανήκουν και ότι είναι δικαίωμα τους να τους μετατρέπουν σε τζαμιά.(Παλαιότερα τους έκαναν και στάβλους)
Θα βάλουν και μεγάλες Τούρκικες σημαίες για να βλέπουν ότι είναι δικά τους...κατά βάθος ξέρουν ότι ο ιδιοκτήτης τους είναι άλλος και ότι έχει δώσει μία υπόσχεση στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Ελληνικού Γένους και όσο και αν αργεί θα έρθουν οι χρόνοι και οι καιροί και πάλι δικά μας θα ναι...
Με πληροφορίες από el.wikipedia
Μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει το Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί και τις διεθνείς αντιδράσεις δήλωσε πως η μετατροπή του Ναού σε τζαμί είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
https://www.kathimerini.gr/1087171/article/epikairothta/kosmos/apanthsh-erntogan-sthn-die8nh-katadikh-gia-thn-agia-sofia-htan-kyriarxiko-mas-dikaiwma
Με τον Ερντογάν έσπευσαν να συμφωνήσουν και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους "φίλους" μας.
Η Μεγάλη Βρετανία μας είπε πως είναι ένα κυριαρχικό θέμα που αφορά την Τουρκία.
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6463402/megali-vretania-gia-agia-sofia-einai-ena-kyriarchiko-thema-poy-afora-tin-toyrkia
Η Γερμανία μας είπε πως πρόκειται για ένα πολιτιστικό ζήτημα και ότι αυτή η εκκλησιά έχει μια «τεράστια» πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική σημασία, «τόσο για τον Χριστιανισμό, όσο και για το Ισλάμ».
https://www.liberal.gr/world/dw-politistiko-zitima-gia-tin-germaniki-kubernisi-i-agia-sofia/312554
Η Ρωσία μας είπε πως είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και δεν επεμβαίνουμε
https://www.capital.gr/diethni/3467704/rosia-bazei-plates-ston-erntogan-gia-tin-agia-sofia-esoteriko-thema-tis-tourkias-den-epembainoume
Ποιά είναι η αλήθεια;
Είναι δικαίωμα της Τουρκίας να τους κάνει ότι θέλει;
Ας αφήσουμε να μιλήσει η Ιστορία.
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ |
Το κτίσιμο του ναού που διατηρείται έως σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α'. Ως αρχιτέκτονες του ναού ορίστηκαν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!»,
θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Τριακόσια και πλέον εκατομμύρια χρυσών δραχμών, κατ΄ αντιστοιχία, είχαν δαπανηθεί για την ανέγερση αυτού του Ναού. Τα "θυρανοίξια" της Αγιάς Σοφιάς ακολούθησαν διανομές χιλιάδων ελαφιών, βοών, προβάτων και ορνίθων και χιλιάδων μοδίων σίτου στους φτωχούς καθώς και πολυήμερη πανήγυρη.
Στο προαύλιο του ναού λέγεται πως υπήρχε κρήνη, στην οποία ανεγράφετο η καρκινική φράση «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ» (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν, δηλ. ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το αυτό νόημα.
Την εποχή του Ιουστινιανού, η Αγία Σοφία είχε χίλιους κληρικούς. Η νεαρά του Ηρακλείου, που βασίλεψε τον έβδομο αιώνα μας αναφέρει:
· Πρεσβυτέρους ... 80
· Διακόνους ... 150
· Διακόνισσες ... 40
· Υποδιάκονους ... 70
· Αναγνώστες ... 160
· Ψάλτες ... 25
· Θυρωρούς ... 75
Σύνολο: 600
Στις 24 Δεκεμβρίου του 563 υπό τον Πατριάρχη Ευτύχιο τελέστηκαν τα δεύτερα εγκαίνια παρουσία του Αυτοκράτορα και του λαού της Κωνσταντινούπολης.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΟΝΤΟΣ |
ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΌΛΕΩΣ |
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ |
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ: ιδρύθηκε είτε από το Μανουήλ Α΄ Μεγάλο Κομνηνό (1238-1263) είτε από τους άμεσους απογόνους του.
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ |
Ο αρχικός ναός των Αγίων Αποστόλων κτίστηκε περί το 330, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας. Το 337, όταν ο Κωνσταντίνος πέθανε, ο ναός δεν είχε τελειώσει, και ο ίδιος ενταφιάστηκε προσωρινά στο ναό του Αγίου Ακακίου στην Κωνσταντινούπολη. Όταν ολοκληρώθηκε από το γιο του, Κωνστάντιο, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, μεταφέρθηκε εκεί και η σoρός του Κωνσταντίνου.
Ο ιστορικός Ευσέβιος Καισαρείας αναφέρει ότι το κτίσμα είχε χρήση τόπου ταφής και χριστιανικού ναού. Η σαρκοφάγος του Κωνσταντίνου βρισκόταν κοντά στον βωμό και γύρω του είχαν τοποθετηθεί δώδεκα θήκαι, καθώς σκοπός του Αυτοκράτορα ήταν να συγκεντρώσει εκεί τα λείψανα όλων των Αποστόλων. Τελικά, έγινε εφικτό να μεταφερθούν λείψανα μόνο του Αγίου Τιμοθέου (από την Έφεσο το 356), του Ευαγγελιστή Λουκά (από την Θήβα το 357), του Αποστόλου Ανδρέα (από την Αχαΐα το 357), καθώς και η κάρα του Ιακώβου του Αδελφοθέου (από τα Ιεροσόλυμα) και του Αποστόλου Ματθία.
ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΜΠΑΛΟΥΚΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Το 559 ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, θεραπευμένος από λιθίαση κάνοντας χρήση του νερού της Πηγής, ανακαίνισε τον Ναό αυτό με υλικά που είχαν περισσέψει από την Αγιά Σοφιά. Ο ανακαινισμένος ομως Ναός, κατέπεσε μετά από σεισμό όπου και ανοικοδόμησε εκ νέου η Ειρήνη η Αθηναία. Αλλά και μετά από νεότερη πτώση του, ανοικοδομήθηκε για τρίτη φορά από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο τον Μακεδόνα. Αργότερα πυρπολήθηκε από τον αρχηγό των Βουλγάρων, Συμεών, όπου και ανεγέρθηκε για 4η φορά από τον Ρωμανό τον Λεκαπηνό. Κατά τον 6ο αιώνα αποτελούσε ανδρώα Μονή στην οποία προσέρχονταν ο Αυτοκράτορας κάθε Πέμπτη της Αναλήψεως.
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ |
Την εποχή που κτίστηκε ήταν ένα από τα μεγαλύτερης σημασίας θρησκευτικά κτίρια στην Κωνσταντινούπολη και θεωρούνταν στολίδι ολόκληρης της πόλης. Ένας σύγχρονος ιστορικός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έγραφε ότι ο ναός «με την πρωτοτυπία της αρχιτεκτονικής του και την πολυτέλεια της σκαλισμένης διακόσμησης του, κατατάσσεται στην Κωνσταντινούπολη δεύτερος μόνο στην ίδια την Αγία Σοφία».
Που βρίσκονταν οι πρόγονοι του Ερντογάν τότε που χτίζονταν αυτά τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής με τις αγιογραφίες που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη ακόμα και σήμερα;
Στα βάθη της ανατολής στις στέπες της Μογγολίας μην γνωρίζοντας ακόμα και η Ιστορία την ύπαρξη τους .
Και έρχονται σήμερα να μας πουν αυτοί και οι Ευρωπαίοι "φίλοι μας"ότι αυτοί οι Ναοί τους ανήκουν και ότι είναι δικαίωμα τους να τους μετατρέπουν σε τζαμιά.(Παλαιότερα τους έκαναν και στάβλους)
Θα βάλουν και μεγάλες Τούρκικες σημαίες για να βλέπουν ότι είναι δικά τους...κατά βάθος ξέρουν ότι ο ιδιοκτήτης τους είναι άλλος και ότι έχει δώσει μία υπόσχεση στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Ελληνικού Γένους και όσο και αν αργεί θα έρθουν οι χρόνοι και οι καιροί και πάλι δικά μας θα ναι...
Με πληροφορίες από el.wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου