Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Επικοινωνία Πούτιν - Αναστασιάδη: Στην Κύπρο ο Λαβρόφ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες και να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε την Πέμπτη ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και  διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών.

» Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για τη διαχρονική συνεργασία και στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε ειδικά στην συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP.




» Ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο Πούτιν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την τελευταία Naνtex που εξέδωσε η Τουρκία, καθώς και για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός" στην ΑΟΖ της Κύπρου.
» Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί, όπως τόνισε, την προτεραιότητά μας. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωση μας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος με συνέχιση των συνομιλιών στην βάσει των ψηφισμάτων των ΗΕ.
» Εξήγησε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η θέση της Τουρκίας ότι ενεργεί στα πλαίσια προστασίας των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν ευσταθεί γιατί:
(α) Η Τουρκία αμφισβητεί και απαιτεί το 44% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που σαφώς επηρεάζει και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
(β) Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με σχετική νομοθεσία, αλλά και με προτάσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας διασφαλίσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
» Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Σ.Α. των Η.Ε. και ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, θεωρώντας ότι μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν καταλυτική και θα είχε άμεσα αποτελέσματα.
» Ζήτησε επίσης ο Πρόεδρος την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.
» Από πλευράς του ο Ρώσος Πρόεδρος,
1. Διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσετε πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσων διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
2. Υποσχέθηκε πως θα παρέμβει προς τον Πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε ένα δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Τόνισε πως τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και η θέληση του για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, όπως και  οι προτάσεις για προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, και υποσχέθηκε πως θα το μεταφέρει προς τον Ερντογάν.
3. Επιπρόσθετα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα επαναδραστηριοποιηθεί και η αεροπορική σύνδεση Κύπρου - Ρωσίας.
4. Αναφέρθηκε επίσης στο Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων  με το οποίο  καταδικάζεται η ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και εξέφρασε την ικανοποίηση του.
5. Υπενθύμισε πως φέτος είναι η εορτασμοί των 60 χρόνων της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε, επίσης, πως στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για το θέμα αυτό.
6. Συμφωνώντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε πως τον χαροποιεί το γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας τα Υπουργεία των δύο χωρών συνέχισαν να συνεργάζονται. Ωστόσο, τα μέτρα δυστυχώς επηρέασαν την εμπορική συνεργασία μας με αποτέλεσμα το πρώτο τετράμηνο του χρόνου να παρατηρηθεί σημαντική μείωση του εμπορικού κύκλου. Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Πούτιν εισηγήθηκε την Σύγκλιση συνόδου της Διακυβερνητική επιτροπή Ρωσίας - Κύπρου για οικονομική συνεργασία το συντομότερο και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε διορισμό του Κύπριου συμπροέδρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα το πράξει άμεσα.
7. Ευχαρίστησε θερμά και εξέφρασε επίσης τη μεγάλη ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια και την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιστροφή Ρώσων πολιτών εν μέσω πανδημίας.
8. Ο Πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος Πούτιν απεύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία και να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίωσε τον Πρόεδρο Πούτιν για την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες συνεχώς να αναβαθμίζονται, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίηση του και επιβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.
«Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο», ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση του.
Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη «βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά τη νέα τουρκική Navtex σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Από το πρωί, μάλιστα, το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros βρίσκεται στα ανατολικά της Αμμοχώστου και της Αγίας Νάπας.
Η τουρκική Navtex έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 και αφορά τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, το Barbaros συνοδεύεται από μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Νavtex που κορύφωσε την ένταση
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η έκδοση τουρκικής Νavtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου, εξέλιξη η οποία είχε πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.

ΠΗΓΗ Philenews / sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου