Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Ρωσική παρέμβαση για να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – Συνολικά 6 χώρες άσκησαν veto στην πρόταση της Ελλάδος για κυρώσεις στην Τουρκία

Ποιες χώρες άσκησαν veto στην ελληνική πρόταση για κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση

Η Ρωσία εάν ζητηθεί είναι έτοιμη να συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.
«Εάν ζητηθεί από τις σχετικές χώρες, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».
Είναι προφανές ότι όχι μόνο οι αμερικανοί ή η ΕΕ αλλά και οι ρώσοι θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πριν λίγα χρόνια το Ανατολικό Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είχαν ενδιαφέρον μόνο από πλευράς γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς για τους αμερικανούς, τους ρώσους η ευρύτερη περιοχή είχε σημασία για τον διάπλου του στόλου, στρατιωτικές βάσεις και γενικότερα έλεγχο της Μέσης Ανατολής.
Για τις χώρες που βρέχονται από την θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου το ενδιαφέρον εστιαζόταν στον έλεγχο των χωρικών υδάτων και προφανώς του τουρισμού.
Τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος απέκτησε ενδιαφέρον προφανώς λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, η Αίγυπτος κ.α. κατανόησαν την τεράστια σημασίας και αξίας οικόπεδα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν ανακαλυφθεί.
Ήδη μελέτες αναφέρουν ότι τα κοιτάσματα ειδικά φυσικού αερίου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για τα επόμενα 40 χρόνια.
Έτσι λοιπόν μετά τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία που έχει κρατήσει ουδέτερη στάση, και άλλες χώρες, ήρθε η σειρά της Ρωσίας να δηλώσει το ενδιαφέρον της για την περιοχή.
Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται με ρόλο διαμεσολαβητή για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.

Ποιες χώρες άσκησαν veto στην ελληνική πρόταση για κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ άσκησαν βέτο στην πρόταση αυτή.
Χώρες που άσκησαν βέτο στην ελληνική πρόταση ήταν
-Ισπανία
-Ιταλία
-Ουγγαρία
-Γερμανία
-Βουλγαρία
-Μάλτα
Είναι προφανές ότι το ελληνικό σχέδιο για επιβολή κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα στην Τουρκία δεν πέρασε και δεν θα περάσει καθώς π.χ. η Γερμανία έχει πλήθος εμπορικών και άλλων οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία και δεν θα ρισκάρει να τις αλλοιώσει.
Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης αλλά είναι χώρα των 11 εκατ όχι των 84 εκατ που είναι η Τουρκία και η οποία είναι ισχυρότερη οικονομικά από την Ελλάδα.
Μπορεί οι ευρωπαίοι να δηλώνουν ότι στηρίζουν την Ελλάδα αλλά μένουν μόνο στις λεκτικές αναφορές και στην λεκτική στήριξη.
Η ΕΕ θα επιδιώξει να συμβάλλει στην έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ώστε να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα στα ανατολικά σύνορα της ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία θέτει πλήθος θεμάτων αλλά εσχάτως φαίνεται να εστιάζει σε δύο υφαλοκρηπίδα νησιών και Καστελόριζο.
Για τους τούρκους η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου επικαλύπτεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ενώ για το Καστελόριζο αναφέρουν ότι δεν νοείται ένα νησί που απέχει έως 580 χιλιόμετρα μακρά από την ηπειρωτική Ελλάδα να διεκδικεί ΑΟΖ ίση με 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου