Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ξεχώρισαν οι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι Γάλλοι ΕΙΝΑΙ φίλοι μας…

Οι φίλοι φαίνονται τις δύσκολες στιγμές, ή όπως λέει και ο λαός μας, “οι φίλοι στην ανάγκη φάινονται”. Και ο πρόεδρος Μακρόν απέδειξε πως είναι ένας πραγματικός φίλος όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν λέμε φίλος της Ελλάδας, εννοούμε πως είναι φίλος της Ελλάδας ΚΑΙ της Κύπρου. Και ουσιαστικά συνεχίζει τη γαλλική παράδοση, που θέλει όλους τους Γάλλους να στέκονται στο πλευρό της χώρας μας από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.


Φυσικά, η Ελλάδα ανταποδίδει διαχρονικά αυτή την στήριξη, και σε κάθε Μεγάλο Πόλεμο, είναι πάντα με το πλευρό της Γαλλίας. Επίσης, από τη στιγμή που η Ελλάδα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, αγόραζε πάντα διαχρονικά γαλλικά μαχητικά, τα οποία και πάντα έκαναν τη διαφορά. Θα μπορούσαμε να μιλάμε συνεχώς για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, αλλά θα σταματήσουμε εδώ, και θα μείνουμε στις πρόσφατες εξελίξεις.


Ενώ λοιπόν η ένταση ήταν στο μέγιστο, και οι δυο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία ήταν πολύ κοντά σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση, συνέβη το σχεδόν αναμενόμενο. Ο Τούρκος κυβερνήτης του Kemal Reis, προσπάθησε να “στριμώξει” με το υπερσύγχρονο πλοίο του, τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Ουσιαστικά, προσπάθησε να “εκβιάσει” μια αλλαγή πορείας εκ μέρους του ελληνικού πολεμικού, κάτι που ίσως να το έδειχναν αργότερα συνεχώς σε βίντεο οι Τούρκοι.


Η σύγκρουση και η ταπείνωση του τουρκικού ναυτικού συνέβησαν ταυτόχρονα. Το καλύτερο πλοίο του Στόλου, με SMART-S Mk2/Mk41 αναγκαστικά θα πάει σε ναυπηγείο για να διορθώσει μια ζημιά που είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ναυτικής ασχετοσύνης εκ μέρους των Τούρκων, ανόητου “τσαμπουκά” και προσπάθειας να προκληθεί ατύ/δυστήχημα. Βέβαια, είμαστε σίγουροι πως μετά το περιστατικό τα νεύρα “τεντώθηκαν”, και η πιθανότητα της εξέλιξης του περιστατικού σε ναυτικό πολεμικό επεισόδιο δεν ήταν μακρινή.

Ο πρωθυπουργός της χώρας λίγες ώρες μετά, και αφού το περιστατικό είχε διαρρεύσει βγήκε και έκανε διάγγελμα, ενώ ενημέρωσε όσους από τους στενότερους συμμάχους μας μπορούσε. Ο μόνος, τονίζουμε ο μόνος, που ανταποκρίθηκε με στρατιωτικές δυνάμεις, έστω και υποτυπώδεις, την κρίσιμη στιγμή, ήταν η Γαλλία. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.


Ο Μακρόν έδωσε και τις απαραίτητες απαντήσεις και σε όσους έλεγαν πως “χάλασε” η στρατηγική σχέση που έχουμε με την Γαλλία, από τη στιγμή που αποφασίσαμε να μην αγοράσουμε δυο γαλλικές “ψηφιακές” φρεγάτες Belh@rra σε τιμή “έκπληξη”. Λες και οι σχέσεις μας με τη Γαλλία βασίζονται στην αγορά ή όχι 2 πλοίων. Αν ήταν έτσι, να αγοράσουν 12 FDI οι Τούρκοι με χρηματοδότηση από το Κατάρ, και να γίνουν new best friends; Τι όχι;


Τι θέλουμε να πούμε; Ακόμη και τα μόλις 2 Rafale (που βρίσκονταν ήδη στην Κύπρο) στη Σούδα, ακόμη και η υποεξοπλισμένη LaFayette μαζί με το ελικοπτεροφόρο είναι αρκετές για να περάσουν το μήνυμα στην Τουρκία, πως οι Έλληνες ΔΕΝ είναι μόνοι τους. Αν οι Γάλλοι ήρθαν μόνο σε περίοδο έντασης με στρατιωτικά μέσα, τότε το ίδιο θα κάνουν και σε περίοδο πολέμου. Και αυτό είναι τόσο ξεκάθαρο.


Το Tonnerre ήταν ήδη καθοδόν για τη Βυρητό, προκειμένου να προσφέρει εφόδια και ομάδες διάσωσης για το λαό του Λιβάνου. Ο Μακρόν διέταξε την άμεση συνένωσή του με τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονταν τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα μπροστά του φωτογραφήθηκε η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ο πρωταγωνιστής της επακούμβησης του Kemal Reis. Έτσι ξεφτιλίστηκαν once and for all όσοι Τούρκοι ή Έλληνες ισχυρίζονταν πως το ελληνικό πλοίο είχε ζημιές, ενώ είχαν αρχίσει να διαρρέουν και φήμες για 4 τραυματίες.

Καλά τα είπαμε όλα… Έχουμε δει τις όποιες κρίσιμες στρατηγικές αγορές που έχουμε κάνει από τη Γερμανία, πόσο εύκολα “ακυρώθηκαν” από τους Γερμανούς. Αγοράσαμε τα Leo2HEL/A4 και λίγο μετά πούλησαν 400 μεταχειρισμένα Leo2A4 στην Τουρκία. Πρώτοι πελάτες για τα προηγμένα 214ΗΝ, ακολουθούν οι Τούρκοι με 6 214ΤΝ. Πρέπει να πούμε πως δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο με τους Γάλλους…


Που θέλουμε να καταλήξουμε; πιστεύουμε πως οι σχέσεις με τους συμμάχους μας πρέπει να επιβραβεύονται. Δηλαδή, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αγοράσει τελικά τις Belh@rra, τότε θα πρέπει να μείνει κοντά στους Γάλλους, είτε με τις Gowind, είτε με τις EPC. Ακόμη κι αν δεν εκσυγχρονίσουμε τα Mirage 2000EGM/BGM σε -Mk3, τότε θα πρέπει να δούμε σοβαρά το Rafale, ακόμη κι αν αγοράσουμε τα F-35A/B. Πρώτοι τονίζουμε την αξία της ομοιοτυπίας, αλλά για μια χώρα σαν τη δική μας, που αντιμετωπίζει έναν ανελέητο εχθρό, τότε η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί πως τα έξοδα είναι το μικρότερο τίμημα για την εδαφική της ακεραιότητα.

ΠΗΓΗ ptisidiastima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου