Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Διάλογος με Τουρκία; Πρώτα επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. παντού

 Από το 1974 μέχρι το 2019, είχαμε τρεις μείζονες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πιο σύντομη ήταν αυτή των Ιμίων στις 30 Ιανουαρίου 1996. Είχε διαρκέσει ένα 24ωρο. Η κρίση του Μαρτίου 1987 είχε διαρκέσει περίπου τέσσερις ημέρες. Η μακρύτερη κρίση ήταν με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ» το 1976. Είχε διαρκέσει 18 ημέρες (οι έρευνες άρχισαν στις 29 Ιουλίου αλλά το «Σισμίκ» παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου).

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή κρίση του Αυγούστου, με το «Ορούτς Ρέις» και την αρμάδα των

τουρκικών πολεμικών, που το προστατεύουν και κάνουν επίδειξη σημαίας πάνω από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι με δια-φορά η πλέον μακρόχρονη. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση. Ο Ερντογάν δείχνει χολωμένος από την υπογραφή και ακολούθως την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Μοιάζει να ψάχνει απεγνωσμένα να πάρει κι εκείνος έναν «ρούμπο», όπως λέγαμε παιδιά, πριν αποσύρει τα πλοία του.

Η ολοκλήρωση της τελευταίας τουρκικής NAVTEX συμπίπτει με τον χρόνο που η τουρκική κυβέρνηση δύναται να απαντήσει στο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ για έρευνα στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Είναι πιθανόν να επιδιώκει μια τέτοια κίνηση ο Ερντογάν για να αποκλιμακώσει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιστρέψει στο δοκιμασμένο σχήμα των διερευνητικών συνομιλιών που διεξήχθησαν από το 2002 έως το 2016. Δεν είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα συναινούσε σε κάτι τέτοιο. Η θεματολογία των διερευνητικών, όμως, χρειάζεται προσοχή. Ιδίως κατά τις περιόδους 2002-04, 2009-2013 και 2015-16, το κύριο θέμα συζητήσεων ήταν η περιορισμένη ανά περιοχές επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ως προϋπόθεση για την από κοινού παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας. Κατοχυρώνεται χωρίς εξαιρέσεις (π.χ. για κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως από άγνοια εγράφη) στο άρθρο 15 της συμβάσεως για το δίκαιο της θάλασσας. Έχει ασκηθεί από όλα τα άλλα κράτη του κόσμου με ομοιόμορφο και απόλυτο τρόπο. 

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

 

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου