Ξεκάθαρο μήνυμα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ενέργειες που δεν δικαιολογούνται απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο εξαπέλυσε πυρά κατά της προκλητικότητας της Άγκυρας.
Κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως «η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.
Το μήνυμα Μισέλ και η έκκληση Πομπέο
Κάνοντας αναφορά στο θέμα της επόμενης Συνόδου Κορυφής που θα αφιερωθεί στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο ασφάλεια και σταθερότητα που πρέπει να υπάρχει στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως δεν αποτελεί μόνο υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες έναντι της Τουρκίας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ διευκρίνισε:
«Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές».
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντως αναφέρθηκε εκ νέου και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε τις δύο χώρες να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης.
«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτή την περιοχή» τόνισε, μιλώντας στον δημόσιο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.
«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα» πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Ψήνεται» επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ διπλωματικών διεργασιών τα τελευταία 24ωρα έχοντας στο επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το διάστημα -μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου- χαρακτηρίζεται κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αναμένεται να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης.
Μάλιστα, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνάντησης ακόμη και τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ερντογάν πριν από την Σύνοδο Κορυφής.
«Κανένα επίπεδο επαφής δεν αποκλείεται αρκεί να υπάρχουν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης, συνέπειας και προετοιμασμένης επικοινωνίας» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στην Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να συζητήσει για το μοναδικό θέμα που υπάρχει μεταξύ των δυο χώρων που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών αρκεί να υπάρξει σεβασμός, εμπιστοσύνη συνέπεια και συνεχεία. Ας ξεκινήσουμε με το πως θα πάμε στις διερευνητικές , ας πάμε στις διερευνητικές και βλέπουμε πως θα συνεχίσουμε».
ΠΗΓΗ newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου