Είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Ελλάδα (η πρώτη Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη) και λόγω της συγκυρίας στα ελληνοτουρκικά αποκτά ιδιαίτερη συμβολική σημασία λόγω και των μηνυμάτων που εκπέμπει διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα η αμερικανική Διοίκηση για την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών και αναζήτησης λύσης στα θέματα των οριοθετήσεων μέσω του διαλόγου στην βάση του διεθνούς δικαίου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε σε υψηλά ιστορικό επίπεδο των Ελληνοαμερικανών σχέσεων το οποίο επιβεβαιώνει και την νέα βάση της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής επιλογής για «επιστροφή» στην περιοχή, όπου οι παλινωδίες των τελευταίων ετών άφησαν χώρο για την ανάπτυξη άλλων Δυνάμεων.
Και η επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή δεν είναι άσχετη με την εμπέδωση της επιρροής της Μόσχας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή ούτε με την εμπορική και οικονομική διείσδυση της Κίνας στην ίδια περιοχή.
Η επίσκεψη Πομπέο στην Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Ν. Δένδια αναδεικνύει το αμερικανικό ενδιαφέρον για να αποτελέσει η Μακεδονία την πύλη εισόδου στα Βαλκάνια που αποτελούν ακόμη πεδίο ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών των Βαλκανίων και της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης. Οι κάθετοι δια συνδετήριοι αγωγοί που καταλήγουν προς το παρόν στην Αλεξανδρούπολη, τα υπόλοιπα ενεργειακά έργα που μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τις εξαρτώμενες μέχρι τώρα από το ρωσικό αέριο, χώρες της περιοχής.
Η Ελλάδα έτσι μετά από πολλά χρόνια αέναων συζητήσεων αποκτά τον κομβικό ρόλο στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη.
Όμως εξίσου σημαντική είναι η επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Κρήτη όπου με «οικοδεσπότη» και λόγω εντοπιότητας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη θα επισκεφθούν την ναυτική βάση της Σούδας, και θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, ενώ θα απολαύσει την κρητική φιλοξενία στην κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη στην Χαλέπα, εκεί που πριν αρκετά χρόνια είχε φιλοξενηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπους ο πρεσβύτερος από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η Σούδα παραμένει το αβύθιστο αεροπλανοφόρο για τις ΗΠΑ και η στρατηγική σημασία της Βάσης έχει αναβαθμιστεί λόγω της μετατόπισης του πεδίου αντιπαράθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως ήταν φυσικό έσπευσε να δηλώσει ότι η επίσκεψη δεν έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Όμως το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο σπάζοντας και πάλι μια παράδοση ετών που για λόγους ισορροπίας κάθε Αμερικανός αξιωματούχος επισκέπτονταν και την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Λευκωσία (αποφεύγοντας να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη) απ' όπου είχε ζητήσει την διακοπή των τουρκικών ερευνών και την μείωση του «στρατιωτικού αποτυπώματος» στην περιοχή είχε στείλει σαφές μήνυμα το οποίο φαίνεται ότι ελήφθη από την Άγκυρα, με την απόσυρση λίγες ημέρες αργότερα του Oruc Reis.
Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει ως δια μαγείας τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, ούτε φυσικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει πλέον την Ελλάδα και εγκαταλείπουν την Τουρκία. Και χωρίς να παραγνωρίζει κανείς και την σημασία της πίεσης που ασκεί το ελληνικό λόμπι ενόψει των κρίσιμων για τον πρόεδρο Τραμπ εκλογών, η επίσκεψη Πομπέο μπορεί να μην χαρίζει εύκολες λύσεις στα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, άλλα προσφέρει ευκαιρίες για να βγει η Ελλάδα κερδισμένη τόσο στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων όσο και στην ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή. Κάτι που ενισχύει φυσικά την θέση της χώρας μας και έναντι της Τουρκίας…
ΠΗΓΗ liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου