Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Ζεράρ Αρό: “Οι Τούρκοι είναι νταήδες, δεν τους νοιάζει να καταλάβουν τον άλλο”

Τη σημασία της εξισορρόπησης της τουρκικής υπεροπλίας σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Τουρκία τονίζει με συνέντευξή του στην «Κ» ο Ζεράρ Αρό, μέχρι πρότινος πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ και παλαιότερα πρέσβης στον ΟΗΕ και στο Ισραήλ. Ο Αρό, στέλεχος σήμερα της συμβουλευτικής εταιρείας Albright Stonebridge Group, εξηγεί τη λογική της σθεναρής γαλλικής στάσης υπέρ της Αθήνας, τις συνέπειες της μειωμένης παρουσίας της Ουάσιγκτον στην περιοχή και τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Οι Τούρκοι είναι νταήδες», παρατηρεί, με την ευθύτητα του πρόσφατα απελευθερωμένου από τα δεσμά της διπλωματικής γλώσσας. «Έχω διαπραγματευθεί για δεκαετίες μαζί τους και είναι πάντα πολύ δύσκολοι, πολύ ωμοί. Παίζουν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δεν προσπαθούν να κατανοήσουν την οπτική του άλλου».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ειδικά απέναντι στην Ελλάδα «έχουν ενθαρρυνθεί γιατί είναι πιο ισχυροί, η οικονομία τους είναι
τρεις-τέσσερις φορές μεγαλύτερη». Χαρακτηρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου μια «εξωφρενική πρόκληση». Είναι «τόσο ακραίο, που καταλήγει να αναιρεί τον εαυτό του», λέει.
Ο Αρό μιλάει για το πνεύμα αναθεωρητισμού που έχει εδραιωθεί στην Τουρκία, το οποίο εκφράζει ο Ερντογάν. Μεταφέρει όσα του είπε, «σοκαρισμένη», υψηλόβαθμη Γαλλίδα διπλωμάτις για τις συζητήσεις που είχε με Τούρκους σε πρόσφατη επίσκεψη αναψυχής στην Κωνσταντινούπολη. «Λένε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν μια καταστροφή και η παράδοση των νησιών στην Ελλάδα. Υπάρχει η αίσθηση –όπως π.χ. και στην Κίνα– ότι η Τουρκία έπεσε θύμα εκμετάλλευσης όταν ήταν αδύναμη και ότι πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου τα νόμιμα δικαιώματά της. Και η απάντηση, όταν τους έλεγε ότι το διεθνές δίκαιο εν πολλοίς είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν: “Και λοιπόν;”».
«Αμφιβάλλω ότι θα επιδιώξουν τη σύρραξη», σημειώνει. «Αλλά η πεποίθηση του Μακρόν είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένα ατύχημα είναι να δείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων. Για να ξεκινήσει κανείς μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πρέπει να υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Αν η διαπραγμάτευση είναι αποκλειστικά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το παιχνίδι θα έχει χαθεί εξαρχής – η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί στο έπακρον την ισχύ της».
Ακόμα και αν έχει εδραιωθεί η αναγκαία ισορροπία δυνάμεων, με τη συνεργασία χωρών όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση: «Θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις, σε επίπεδο πραγματικό και συμβολικό, και οι υποχωρήσεις αυτές να γίνουν αποδεκτές από τους εθνικιστές της κάθε χώρας. Γιατί υπάρχει και στην Ελλάδα θέμα εθνικισμού… Και δυστυχώς το πνεύμα των καιρών δεν είναι ένα πνεύμα κοινής λογικής».
«Η Γαλλία και η διεθνής κοινότητα δεν παίρνουν θέση για το θέμα των εκκρεμών ζητημάτων με τις θαλάσσιες ζώνες», καταλήγει ο Αρό. «Πρόκειται για ιδιαιτέρως σύνθετα ζητήματα από τεχνικής και νομικής άποψης και η Τουρκία έχει δίκιο ότι δεν γίνεται να αποκλειστεί εντελώς από το Αιγαίο εξαιτίας της ύπαρξης των νησιών. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την πολιτική εκφοβισμού της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα».  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου