Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει την ‘’κάνουλα’’ των πιστώσεων και να προχωρήσει σε μελετημένη μεν αλλά γενναία ενίσχυση της Άμυνας ‘’λύνει’’ τα χέρια του Γενικού Επιτελείου έπειτα από τουλάχιστον μια δεκαετία απλής διαχείρισης η οποία άφησε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους την ώρα που η Τουρκία εξοπλίζεται σαν ‘’αστακός’’ και αυξάνει τις απειλές.
Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται σε δύο ‘’μέτωπα’’. Τι μπορεί να γίνει άμεσα ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες αλλά και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με συμφωνίες οι οποίες μπορούν να ‘’τρέξουν’’ μέσα στους επόμενους μήνες. Η πρώτη λίστα που μελετούν κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία αφορά τις άμεσες ανάγκες και των τριών επιτελείων.
Η περιβόητη πλέον συντήρηση των 44 Γαλλικών Mirage φαίνεται ότι βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων με δεδομένη την απίστευτη καθυστέρηση η οποία έχει προκύψει όχι μόνο εξαιτίας των γραφειοκρατικών μηχανισμών στη Γαλλία αλλά ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα. Τα Mirage 2000 αλλά κυρίως τα 2000-5 αποτελούν βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος όπως τονίστηκε στον πρωθυπουργό αφού μεταφέρουν κρίσιμα όπλα όπως οι Exocet και οι Scalp. Οι διαθεσιμότητες παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την ώρα που 44 Mirage φορτωμένα με όπλα θα αποτελούσαν μοναδικό πλεονέκτημα στη ‘’φαρέτρα’’ της αποτροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία δίνοντας άμεσες εντολές.
Σχεδόν ανάλογη είναι και η υπόθεση με τις τορπίλες βαρέων τύπου τις οποίες θα έπρεπε εδώ και χρόνια να φέρουν στο οπλοστάσιό τους τα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Το ποσό για την απόκτησή τους σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό παλιότερων τορπιλών δεν ξεπερνά τα 100 εκ ευρώ. Οι τορπίλες οι οποίες αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των πιο ισχυρών ίσως συμβατικών υποβρυχίων παγκοσμίως αποφασίστηκε να παραγγελθούν άμεσα.
Με Fast Track διαδικασίες θα προχωρήσουν και τουλάχιστον δύο προγράμματα αναβάθμισης κρίσιμων οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς τα οποία έχουν ‘’παγώσει’’ εδώ και χρόνια. Πρόκειται για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A+ τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας αλλά και των εκτοξευτών M270 MLRS οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα των μεγάλων ακριτικών νησιών.
Ταυτόχρονα με τις άμεσες προτεραιότητες φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για να βρεθεί διέξοδος στο ζήτημα τις αγοράς νέων φρεγατών. Η διαδικασία φαίνεται ότι ξεκινά για μια ακόμη φορά από μηδενική βάση καθώς οι Γαλλικές Belhara έχουν χάσει έδαφος ενώ έχουν πέσει τουλάχιστον τρεις προτάσεις στο τραπέζι από τρεις διαφορετικές χώρες για παραγγελία καινούργιων πλοίων. Αυτό όμως που φαίνεται να προχωρά για το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ και μάλιστα δομικός αφού το κόστος θα πλησιάζει το μισό δις ευρώ.
Το θετικό είναι ότι οι συζητήσεις για την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale όχι απλά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ήδη μια πρώτη συμφωνία για την απόκτηση 12 μεταχειρισμένων τα οποία θα ακολουθήσουν σταδιακά τουλάχιστον 8 καινούργια.
ΠΗΓΗ newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου