Καζάνι που βράζει η Άγκυρα καθώς το σχέδιο Γαλάζια πατρίδα θα την σπρώξει πιο γρήγορα στον γκρεμό
Το σχέδιο “Γαλάζια πατρίδα” θα διαλύσει μια Τουρκία, η οποία προωθεί την ιδέα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων της πέρα από την Ανατολία σε περιοχές όπου έχει στρατηγικό και ενεργειακό ενδιαφέρον.
Για την ακρίβεια, αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζουν οι σημερινές διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο για τους υπεράκτιους ορυκτούς πόρους στην περιοχή, αναφέρει Αμερικανός ειδικός με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ.
Ο Δρ Ryan Gingeras, αναπληρωτής καθηγητής στο Ναυτικό Μεταπτυχιακό Σχολείο του Μοντερέι της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η ιδέα είναι σχετικά νέα στην τουρκική στρατηγική σκέψη και αντικατοπτρίζει μια ιδεολογική θέση που κατέχουν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στο στρατό εδώ και χρόνια.
“Η “Γαλάζια πατρίδα” είναι αναμφισβήτητα σχεδιασμένη από τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους. Εννοείται ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα είδος σλόγκαν ή φράση που αποσκοπεί στον καθορισμό των τουρκικών συμφερόντων», δήλωσε ο Gingeras.
Ο ίδιος αφού μελέτησε το τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας, τόνισε ότι αυτό έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση στην τουρκική ατζέντα τα τελευταία χρόνια, αν και η ακριβής του προέλευση παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ο ίδιος αποδίδει μεγάλο μέρος του σε έναν εν αποστρατεία Τούρκο Ναύαρχο με το όνομα Cem Gurdeniz.
Ο πρώην ναύαρχος ανήλθε στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των καθηκόντων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, ενώ είχε φοιτήσει και στην ναυτική μεταπτυχιακή σχολή όπου διδάσκει σήμερα ο Gingeras.
Ο δεύτερος που έχει σχέση με το δόγμα αυτό είναι ένας άλλος Τούρκος Ναύαρχος (ο Τ. Γκιουρντενίζ), ο οποίος το 2011, κατηγορήθηκε για συνωμοσία σε πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με πολλούς άλλους αξιωματούχους και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση “βαριοπούλα”, ωστόσο απελευθερώθηκε στις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τον Gingeras, η κοσμοθεωρία του Gurdeniz εισέρχεται στο βασίλειο της συνωμοτικής σκέψης που βασίζεται στον Ευρασιανισμό, που είναι κοινό μυστικό μεταξύ ορισμένων κύκλων των ανώτερων τάξεων του τουρκικού στρατού.
Αυτή η θεωρία χαρακτηρίζεται από την καχυποψία της Δύσης και την πεποίθηση ότι το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται τελικά σε άλλες ευρασιατικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Πρόκειται για μια απροσδόκητη συνεργασία μεταξύ πρώην μελών του κοσμικού κράτους της Τουρκίας και του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, ενώ αυτή η φιλοσοφία έχει ευρεία υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των φατριών της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Μέλη του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποστηρίζουν την αντιπαράθεση για τους φυσικούς πόρους με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ η ηγεσία του “Καλού Κόμματος (İYİP) δήλωσε ότι θεωρεί την ασφάλεια της «Γαλάζιας πατρίδας» είναι ίση με εκείνη της ηπειρωτικής χώρας.
«Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Τουρκία διαθέτει πολλές δυνατότητες ως αναδυόμενη δύναμη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Gingeras.
Υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους των Τούρκων αποτελούν πλέον εμπόδια στα σχέδια του καθεστώτος.
Για να ακολουθήσει τα ευρύτερα περιφερειακά της σχέδια, η Τουρκία έχει επενδύσει εδώ και χρόνια σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ναυτικού της. Η Άγκυρα κατασκευάζει νέα πολεμικά πλοία, όπως κορβέτες, υποβρύχια, ακόμη και ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο που ονομάζεται Anadolu.
Ο Αμερικανός ειδικός ανέφερε ότι το αίτιο της ευρείας αναβάθμισης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ανάγεται στο 1974, όταν η χώρα δέχθηκε εμπάργκο όπλων για την εισβολή στην Κύπρο.
«Το μεγαλύτερο μέρος όμως αυτού του πολεμικού ναυτικού υπάρχει μόνο στα χαρτιά και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη», είπε ο Gingeras.
Η Τουρκία εξακολουθεί να μην βασίζεται εξ ολοκλήρου σε εγχώρια ανταλλακτικά για όλο το στόλο της και η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 προκαλεί τρομερά εμπόδια στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Τόσο η φιλοσοφία του ευρασιανισμού όσο και το δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας όμως, εξηγεί όλες τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στο εξωτερικό οι οποίες κατά τον Αμερικανό ειδικό είναι πολύ συζητήσιμες.
«Η τουρκική στρατηγική σκέψη παραμένει κάπως αδιαφανής», είπε ο Gingeras και συνεχίζοντας τόνισε μιλώντας στο AHVALNEWS.COM «δεν πρέπει να πάρουμε τη τοις μετρητοίς τις δηλώσεις πρώην αξιωματικών της Τουρκίας, ως οριστική απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι στην τουρκική κυβέρνηση τώρα σκέφτονται».
Προφανώς οι
εξελίξεις μπορεί να είναι ακόμα χειρότερες, αφού αυτές τις απόψεις του
Γκιουρντενίζ και του Γιατσί, τις ενστερνίζεται προσωπικά ο ίδιος ο
Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να έχει συμμαχήσει κάτω από άκρα μυστικότητα
με την Κίνα σε πολλά επίπεδα για τον "νέο κόσμο" που ετοιμάζει το
Πεκίνο εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου