Συγκεκριμένα το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο «Οι τρελές κατηγορίες του Ερντογάν εναντίον ενός ακίνδυνου ακτιβιστή δείχνουν πόσο χαμηλά έχει πέσει η Τουρκία».
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία ως ένας ηγέτης μίας μουσουλμανικής δημοκρατίας, της οποίας η μεγαλύτερη προτεραιότητα ήταν να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Ωστόσο αργά αλλά αδυσώπητα έχει μεταμορφωθεί σ’ έναν αλαζονικό δικτάτορα, ο οποίος έχει ως πρότυπο τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ» αναφέρει αρχικά το άρθρο και συνεχίζει:
«Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στη φυλακή.
»Κανείς όμως δεν αντικατοπτρίζει αυτή τη μεταμόρφωση περισσότερο από τον Οσμάν Καβαλά, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατηγορήθηκε για κατασκοπία και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης».
«Ο 63χρονος Καβαλά είναι ένας επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής, γνωστός για τις πρωτοβουλίες που παίρνει όπως η αποκλιμάκωση ανάμεσα στους Τούρκους και τους Αρμένιους.
»Δεν ήταν ποτέ πολιτικός ή ηγέτης της αντιπολίτευσης, αλλά εξέφραζε την ελεύθερης και κοσμική πλευρά της Τουρκίας, την οποία απεχθάνεται ο Ερντογάν.
»Πριν από τρία χρόνια φυλακίστηκε ξαφνικά και βρέθηκε στο επίκεντρο μίας βάναυσης εκστρατείας συκοφάντησης από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
»Μάλιστα ο ίδιος ο Ερντογάν τον χαρακτήρισε ως “τοπικό συνεργάτη του διάσημου Ούγγρου Εβραίου Τζορτζ Σόρος”, πρωταγωνιστή σε πολλές θεωρίες συνωμοσίας τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλο τον κόσμο», γράφει ακόμα ο αρθρογράφος της Washington Post.
«Τελικά ο Οσμάν Καβαλά κατηγορήθηκε για την οργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη το 2013.
»Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο η Τουρκία είναι υπόλογη, έκρινε ότι η κράτηση του είναι χωρίς κατηγορίες και διέταξε την αποφυλάκιση του τον περασμένο Δεκέμβριο.
»Δύο μήνες αργότερα τον αθώωσε αλλά ο κύριος Καβαλά συνελήφθη ξανά πριν βγει από τη φυλακή, και όπως ο ίδιος κατήγγειλε, αυτό έγινε μετά από παρέμβαση του Ερντογάν».
«Τώρα ο κ. Καβαλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κραυγαλέα και εμφανώς γελοία κατηγορία ότι συνεργάστηκε με τον Αμερικανό καθηγητή, Χένρι Μπάρκεϊ, στο συντονισμό του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
»Ο Χένρι Μπάρκεϊ είναι πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι τόσο απίθανο να είναι επαναστάτης τρομοκράτης όσο και ο κ. Καβαλά, έτυχε να συγκαλέσει ένα ακαδημαϊκό συνέδριο σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο έλαβε χώρα το πραξικόπημα πριν από τέσσερα χρόνια.
»Ο Καβαλά δεν συμμετείχε σε αυτό και η μόνη σύνδεση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν μία συνάντηση σ’ ένα εστιατόριο.
»Στη συνέχεια κατηγορήθηκαν ότι ήταν οι εγκέφαλοι της αιματηρής εξέγερσης με βάση τα στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
»Μάλιστα εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης για τον Μπάρκεϊ, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, Lehigh στην Πενσιλβανία», αναφέρει το άρθρο και καταλήγει:
«Το πιο ανησυχητικό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μόνο είναι η συνεχιζόμενη παρενόχληση ενός εξέχοντα Τούρκου διανοουμένου μαζί με έναν διαπρεπή Αμερικανό ακαδημαϊκό αλλά επίσης και η επίκληση σε μία λογική που ακόμα και ο Πούτιν (ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι δηλητηρίασε τον εαυτό του), θα έβρισκε τρελή.
»Ο κ. Ερντογάν αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να φυλακίσει οποιονδήποτε χωρίς λόγο ακόμη και για αυταπόδεικτες ανοησίες».
ΠΗΓΗ tribune
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου