Από το capital
Η τουρκική λίρα συνέχισε την ελεύθερη πτώση της, αυξάνοντας έτσι την πίεση στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα (αν όχι πριν), σημειώνει η Capital Economics. Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μην κάνουν αρκετά για να ηρεμήσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, οδηγώντας έτσι την Τουρκία με... μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα νομισματική κρίση.
Η υποτίμηση της λίρας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, επισημαίνει η Capital Economics και χθες "έσπασε" ενδοσυνεδριακά το φράγμα του 8,50 σε σχέση με το δολάριο. Αυτό συνέβη παράλληλα με την ευρεία ενίσχυση των περισσότερων νομισμάτων των Αναδυόμενων Αγορών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η λίρα έχει πλέον υποτιμηθεί κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Ιουλίου μόνον.
Σε πρόσφατο σημείωμά της η Capital Economics επεσήμανε ότι ενώ η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης της λίρας μπορεί να έχει ήδη συμβεί, ο αντίκτυπος των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων παραμένει ένας βασικός κίνδυνος για το νόμισμα της Τουρκίας, και σίγουρα έχει παίξει κάποιο ρόλο στο συνεχιζόμενο sell-off της λίρας τις τελευταίες ημέρες. Αν και ακόμα το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών δεν είναι ξεκάθαρο, μία προεδρία του Μπάιντεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιο επιθετική μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Και η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει αυξήσει τον κίνδυνο η Τουρκία να συγκρουστεί με τη Ρωσία.
Επιπλέον, προσθέτει η Capital Economics, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Τουρκία χάνουν γρήγορα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό συμβαίνει παρά την αρκετά επιθετική νομισματική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας τους τελευταίους μήνες: το μέσο κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί πλέον κατά περισσότερο από 600 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετατόπισαν την παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα πραγματικά επιτόκια έχουν κινηθεί από το -5,0% περίπου στα μέσα του τρέχοντος έτους σε περίπου + 1,5% τώρα.
Όμως, οι επενδυτές δεν έχουν κοιτάξει ποτέ θετικά τη χρήση του "διαδρόμου" των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, καθώς θεωρείται συμβολική της πολιτικής πίεσης που δέχεται. Η απόφασή της τον Οκτώβριο να αφήσει το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας αμετάβλητο αλλά να αυξήσει το περιθώριο ρευστότητας ενίσχυσε αυτές τις ανησυχίες. Τα πρόσφατα σχόλια του Ερντογάν δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας.
Όλα αυτά, όπως τονίζει η Capital Economics, θυμίζουν έντονα την πορεία προς τη νομισματική κρίση του 2018. Προς το παρόν, η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να προχωρά σε σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών μέσω του διαδρόμου επιτοκίων. Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής είναι όλο και πιο περιορισμένο - το μέσο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να αυξηθεί μόνο 130 μ.β πριν φτάσει στην κορυφή του διαδρόμου αυτού. Η πίεση αυξάνεται έτσι, να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Υπάρχουν αναφορές στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, πριν την επόμενη συνεδρίασή της, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ήταν πιθανώς διστακτικοί να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι. Είναι πιο πιθανό να σηματοδοτηθεί μία αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη (προγραμματισμένη) συνεδρίαση. Για να μπορέσει ωστόσο να στηρίξει τη λίρα, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει αύξηση σε όλα τα επιτόκια πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου repo μιας εβδομάδας.
Όπως πάντως προειδοποιεί η Capital Economics, η πολιτική πίεση που ασκείται στην κεντρική τράπεζα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην κάνει αρκετά για να ηρεμήσει τους επενδυτές. Η εμπειρία από το 2018 δείχνει ότι αυτό θα προκαλούσε ακόμη πιο απότομες πτώσεις στη λίρα και μια νέα νομισματική κρίση. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποτελούσε σαφώς ένα μεγάλο πλήγμα για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και, ίσως το πιο ανησυχητικό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στις τουρκικές τράπεζες.
ΠΗΓΗ capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου