Στο ρυθμό των Rafale κινείται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΑ και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να «τρέχουν» όλα τα θέματα με στόχο να πέσουν οι υπογραφές μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών. Η συμφωνία για την απόκτηση των Rafale θα ανοίξει το δρόμο για επιτάχυνση των διαδικασιών για το επόμενο μεγάλο deal το οποίο αφορά την απόκτηση φρεγατών και αποτελεί τη βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Άλλωστε η εμπλοκή στο ζήτημα της απόκτησης των Γαλλικών φρεγατών Belhara αποτέλεσε την αφορμή για την απόκτηση των Rafale έπειτα από πρόταση της Γαλλικής κυβέρνησης και του προέδρου Μακρόν με στόχο την ενίσχυση του άξονα της Αθήνας με το Παρίσι.
Η Αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες πολλαπλών ρόλων MMSC είναι πλέον δεδομένο ότι συγκεντρώνει μακράν τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές της Λεωφόρου Μεσογείων ακόμη τα πάντα είναι ρευστά. Το έγγραφο Ελληνικό αίτημα το οποίο θα καταδεικνύει το επίσημο ενδιαφέρον της χώρας για τις Αμερικανικές φρεγάτες LOR (Letter Of Request) παραμένει υπό διαμόρφωση αφού συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν. Και ενώ επρόκειτο να φύγει για τις ΗΠΑ αυτό δεν έγινε. Παραμένει στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου μέχρι να πάρει την οριστική του μορφή για να αποσταλεί τελικά.
Η διαμόρφωση του πλοίου την οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό αλλά κυρίως τα πλοία ενδιάμεσης λύσης τα οποία ζητά το ΓΕΝ για να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ανάγκες αποτελούν τα ‘’κλειδιά’’ για να αποσταλεί το έγγραφο και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ειδικά το ζήτημα της απόκτησης πλοίων ενδιάμεσης λύσης είναι αυτό που ‘’καίει’’ το Πολεμικό Ναυτικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά αυξάνει συνεχώς την πίεση προς τους Αμερικανούς ώστε την ενδιάμεση λύση να αποτελέσουν δύο πανίσχυρα αντιτορπιλικά Arleigh Burke τα οποία άλλωστε αποτελούν εδώ και χρόνια τον μεγάλο πόθο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Με δεδομένο ότι θα πρόκειται για συμφωνία η οποία θα ξεπερνά τα 5 δις και θα αφορά οπλικά συστήματα τα οποία θα ενισχύσουν τα επόμενα 40 χρόνια την άμυνα της χώρας οι Έλληνες επιτελείς επιθυμούν να επιτύχουν το καλύτερο deal. Και αυτό προϋποθέτει όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά την απόκτηση τόσο καινούργιων σύγχρονων πλοίων προσαρμοσμένων στις Ελληνικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα μεταχειρισμένων τα οποία να εξασφαλίζουν πλεονέκτημα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό εξασφαλίζεται απόλυτα με τα Arleigh Burke τονίζεται εμφατικά. Σε άλλη περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για απόκτηση πλοίων με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής αφού οι φρεγάτες MMSC όποια διαμόρφωση και να έχουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το ζητούμενο.
Ταυτόχρονα συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς να «τρέχουν» και μια σειρά από κρίσιμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις υποπρογράμματα τα οποία αφορούν και τους τρεις κλάδους. Η πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας για τους εξοπλισμούς επιτροπής της βουλής από το Νίκο Παναγιωτόπουλο δείχνει τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσουν τα εξοπλιστικά. Διαδικασίες Fast Track έχει δρομολογήσει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τον καταδρομέα Αρχηγό να έχει ζητήσει ούτε μια χαμένη μέρα. Συντήρηση και εκσυγχρονισμός των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, των Ρωσικών αντιαεροπορικών S-300, των βλημμάτων Penguin, των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και των μη επανδρωμένων Sperwer αποτελούν τις προτεραιόητες.
ΠΗΓΗ newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου