Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Γίνε μέλος του πληρώματος του Βότση… Βύθισε μαζί του το τουρκικό θωρηκτό!

Ο επισκέπτης θα φοράει ειδικά γυαλιά, γάντια, θα ανεβαίνει στον ποδόμυλο και θα νιώθει ότι βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλοίο του Νικόλαου Βότση, τον Οκτώβριο του 1912. Από το 2023 όλα αυτά, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και τοποθέτηση ειδικής VR (εικονικής πραγματικότητας) εγκατάστασης στον χώρο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα «συμπρωταγωνιστεί» και θα βιώνει το ιστορικό γεγονός του τορπιλισμού του Φέτιχ Μπουλέντ.

Η εγκατάσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εξατομικευμένη Αλληλεπίδραση με Ιστορικά

Πολιτιστικά Στοιχεία σε Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα» και αναμένεται να δώσει «νέα πνοή στο Μουσείο», σύμφωνα με τη Σταυρούλα Μαυρογένη, διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ΙΜΜΑ, αν. καθηγήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στόχος είναι αυτή η «νέα πνοή» να επιτευχθεί και με την αναμόρφωση του χώρου, καθώς και μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα είναι σχεδιασμένα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος σε συνεργασία με τη N-CODE ΕΠΕ και την Ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας του Εργαστηρίου Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας τού τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλαβε να διενεργήσει έρευνα για την αναβίωση του τορπιλισμού του πολεμικού πλοίου Φείχ Μπουλέντ, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1912. «Θέλουμε να έρχεται ο επισκέπτης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και να βιώσει ότι βρίσκεται πάνω στο Τορπιλοβόλο 11, σαν μέλος του πληρώματος», σημειώνει η κ. Μαυρογένη, ακαδημαϊκά υπεύθυνη του προγράμματος.

Η πρωτότυπη εφαρμογή CuRVE θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση επιδεικτικού εργαστηρίου του ΙΜΜΑ με ευρήματα από το ναυάγιο του οθωμανικού πολεμικού πλοίου «Φετίχ Μπουλέντ» με στόχο την τεκμηρίωση και την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος του τορπιλισμού του οθωμανικού θωρηκτού από το Τορπιλοβόλο 11. Στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τα τελευταία επιτεύγματα της Εικονικής Πραγματικότητας και Διαδραστικής Αφήγησης, προς την ενίσχυση λειτουργίας επιδεκτικών εργαστηρίων πολιτιστικών οργανισμών επηρεάζοντας τον τρόπο που βιώνει ο επισκέπτης στον πολιτιστικό χώρο, μετατρέποντάς τον σε ενεργό χρήστη του Πολιτισμού.

«Επιδίωξη του CuRVE είναι να δοθεί κίνητρο στον επισκέπτη να γνωρίσει τα πολιτιστικά αγαθά και με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο να ανακαλύψει, να αξιολογήσει και να σεβαστεί τα ιστορικά στοιχεία πολιτισμού σε τέτοιο βαθμό, που να καταλάβει γιατί είναι σημαντική η διατήρηση αυτών και των αξιών με τις οποίες συνδέονται και που επηρεάζουν σημαντικά την ιστορική, πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική εξέλιξη», υπογραμμίζει η κ. Μαυρογένη.

Η πολύπλευρη ανάδειξη του γεγονότος τορπιλισμού του Φετίχ Μπουλέντ φωτίζεται μέσα από εκτενή αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα. Στην έρευνα περιλαμβάνονται πρωτογενείς έντυπες πηγές, όπως είναι -για παράδειγμα- έγγραφα κρατικών αρχείων της Ελλάδας και της Τουρκίας, απομνημονεύματα των συμμετεχόντων στα γεγονότα, άρθρα και δημοσιεύσεις του ελληνικού και διεθνούς Τύπου, επιστολικά δελτάρια, φωτογραφικά τεκμήρια και ιστορικές αναπαραγωγές εικόνων σε μαγνητοταινίες. Παράλληλα, συνεξετάζονται αντικείμενα που ανελκύσθηκαν από το καθαυτό ναυάγιο του πλοίου και σήμερα εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Ταυτότητα προγράμματος: Συγγραφική Ομάδα- Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη: Σταυρούλα Μαυρογένη. Εκπρόσωπος του ΙΜΜΑ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου: Φανή Τσατσάια. Ερευνητές: Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Χρήστος Κυριακόπουλος, Σπυρίδων Γαστεράτος, Ευάγγελος Κανσίζογλου.

Ο Νικόλαος Βότσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ history-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου