Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Διεκδικεί θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος(Βίντεο)

Την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-27 ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της προσφώνησης του Υπουργού κατά τη 46η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέκαθεν περιλαμβάνονταν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί με όλα τα άλλα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της πολυμέρειας και της διεθνούς συνεργασίας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα έχει ουσιαστική συμβολή ως μέλος του Συμβουλίου, για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Η Κύπρος δεσμεύεται να εργαστεί μέσα από συγκεκριμένο πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τους τομείς της ισότητας των φύλων, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, των δικαιωμάτων παιδιών και νέων, της προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προσφώνησή του στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην ετήσια έκθεση του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ενώ με την ευκαιρία, ενημέρωσε επίσης το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

Το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του Υπουργού, σε ελληνική μετάφραση, παρατίθεται πιο κάτω.

Προσφώνηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Τμήμα Υψηλού Επιπέδου, 46η Σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 23 Φεβρουαρίου 2021 

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρία Ύπατη Αρμοστής,

Εξοχότατοι,

Κυρίες και κύριοι,

Την περσινή χρονιά συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ήμασταν έτοιμοι να γιορτάσουμε τρία τέταρτα του αιώνα πολυμέρεια στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, οι εορτασμοί για αυτή την επέτειο, καθώς και η ίδια η πολυμέρεια, επηρεάστηκαν αναπόδραστα - όπως και οι ζωές όλων μας - από τη «χειρότερη παγκόσμια κρίση» μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως εύστοχα την περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε, και συνεχίζει να δημιουργεί, πρωτοφανείς προκλήσεις για όλες τις χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέκαθεν περιλαμβάνονταν στις ψηλότερες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, είτε πρόκειται για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την προσπάθεια για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών ή την προστασία των πολιτισμικών δικαιωμάτων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά, η δέσμευσή μας να εργαστούμε για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τώρα ισχυρότερη από ποτέ.

Επομένως, είναι με ιδιαίτερα έντονη συναίσθηση του καθήκοντος και με τιμή, που ανακοινώνω σήμερα την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέσει - για πρώτη φορά - υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για την περίοδο 2025-2027.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της πολυμέρειας και της διεθνούς συνεργασίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κύπρος θα έχει ουσιαστική συμβολή ως μέλος του Συμβουλίου, και για τον σκοπό αυτό φιλοδοξούμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά με όλα τα κράτη, για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού: την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Οι δεσμεύσεις μας, το όραμά μας και οι στόχοι μας σε αυτήν την ευγενή επιδίωξη θα παρουσιαστούν σε εύθετο χρόνο και είμαι βέβαιος ότι θα τύχουν ευρείας υποστήριξης.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε συλλογικό καθήκον να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ, να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε τον αδιαίρετο και οικουμενικό χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υλοποιήσουμε την Ατζέντα 2030 και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.

Για τον σκοπό αυτό, η Κύπρος θα υποβάλει Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει στην εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 πριν από το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις ανά την υφήλιο που χρήζουν της προσοχής του Συμβουλίου.

Η άμεση γειτονιά της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποτελεί εξαίρεση και εξακολουθεί να επηρεάζεται από αναταραχές και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από ένοπλες συγκρούσεις και την τρομοκρατία.

Παρά την πανδημία, η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, ειδικά μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζεται ασταμάτητα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κύπρος έχει δεχτεί τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου σε αναλογία πληθυσμού σε ολόκληρη την Ε.Ε., με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχονται από τη Συρία.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα όλες τις περιφερειακές προκλήσεις, η Κύπρος πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών τα τελευταία χρόνια, με στόχο τη δημιουργία δικτύων τριμερούς ή «ολιγομερούς» συνεργασίας με αριθμό χωρών της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, χωρίς αποκλεισμούς. Η θεμελιώδης αρχή της συμμετοχής είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και οι αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε αυτές τις προσπάθειες καθοδηγούμαστε από τη σταθερή πεποίθηση ότι η μόνη οδός για την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και μέσω της ενίσχυσης της ειρήνης, της ασφάλειας, του διαλόγου και της συνεργασίας και όχι με τη χρήση της διπλωματίας των κανονιοφόρων.

Κυρία Πρόεδρε,

Κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου του Συμβουλίου, θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση του Γραφείου της Υπάτου Αρμοστού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπό την Ενότητα 2 της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου.

Ενώ η αξία αυτής της ετήσιας άσκησης είναι αδιαμφισβήτητη, είναι δίκαιο να παρατηρήσουμε ότι η έκθεση ως έχει συνταχθεί, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οφείλονται στην παράνομη παρουσία του Τουρκικού στρατού κατοχής και τη βίαιη διαίρεση του νησιού, που εξακολουθούν να υφίστανται, παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό, η έκθεση θα ανταποκρινόταν καλύτερα στην εντολή της, η οποία απορρέει ακριβώς από τις εν λόγω παραβιάσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Τις προσεχείς βδομάδες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση (5 + ΟΗΕ) που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ότι θα συγκαλέσει, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το πλαίσιο όπως επιβεβαιώνεται από το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρο: η επίλυση του Κυπριακού στη βάση ενός Κράτος της Κύπρου, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, επιθυμώ να επαναλάβω την ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την επίτευξη λύσης σε αυτό το πλαίσιο. Μιας λύσης που θα επανενώσει το νησί, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από όλους τους Κύπριους.

Κυρία Πρόεδρε,

Κλείνοντας, θα ήθελα με τη σειρά μου όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές να σας συγχαρώ για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι μπορείτε να βασιστείτε στη σταθερή υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης στην εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πρόσθετες προκλήσεις που θέτει η πανδημία, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλει και να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς σε αυτό το σεβαστό Σώμα και πέραν αυτού, για να καταστεί το 2021 μια καλύτερη χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου