Μια εξαιρετικά διδακτική για την Ελλάδα είδηση μας έρχεται από το Ισραήλ, όπου η γνωστή εφημερίδα “The Jerusalem Post”, δημοσιοποίησε την απόφαση των ενόπλων δυνάμεων που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και αφορά στα οπλικά συστήματα, η προμήθεια των οποίων θα καλυφθεί από την δωρεάν βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας (2019-2028). Ήτοι, 3,8 δισ. δολ. σε ετήσια βάση.
Προτού αναφερθούμε στις λεπτομέρειες του εντυπωσιακού εξοπλιστικού πακέτου που θα καλυφθεί από αυτά τα κονδύλια, μας δίδεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναφερθούμε στην Ελλάδα.
Έχει “μαλλιάσει η γλώσσα” του DP να επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το νέο γεωστρατηγικό τοπίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ζητήσει την πρόσβαση, και ουδείς τους έχει αρνηθεί, σε στρατιωτικές βάσεις ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της στρατηγικής σημασίας του ελληνικού χώρου, στο πλαίσιο της δημιουργίας εναλλακτικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαχρονικών τουρκικών εκβιασμών. Μέχρι στιγμής όμως και πέραν επουσιωδών εξαιρέσεων, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα παραμένει… θεωρητική.
Η χώρα μας που έχει απόλυτη ανάγκη μαζικού επανεξοπλισμού ελέω της 15ετούς παραμέλησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει λάβει καμία σοβαρή βοήθεια από την Ουάσιγκτον. Αυτό είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δωρεάν βοήθεια από τους Αμερικανούς ύψους 2 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση λαμβάνει και η Αίγυπτος.
Δηλαδή για αν το καταλάβουμε επιτέλους: Τα “κλειδιά” του ελέγχου της Βόρειας Ελλάδας στη Μαύρη θάλασσα, στα Βαλκάνια, η φιλοξενία αγωγών επιθυμητών από την Ουάσιγκτον, χωρίς καν να εισπράττονται κανονικά τέλη διέλευσης, η αξιοποίηση του “αβύθιστου αεροπλανοφόρου” με το όνομα “ΚΡΗΤΗ” και όχι μόνο, δεν κατατάσσουν την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών που δικαιούνται να λάβουν την ανάλογη υποστήριξη;
Ασχολούμενοι μόνο με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση, καθώς ούτως ή άλλως η αμερικανική αμυντική βιομηχανία έχει προνομιακή πρόσβαση στην ελληνική εξοπλιστική αγορά, από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε…
Από τα μαζικά προγράμματα αναβάθμισης του στόλου των F-16; Από την επιθυμία της Ελλάδας να μπει στο πρόγραμμα του F-35 με μια μοίρα σε πρώτη φάση, αν και η λογική από κάθε άποψη συνηγορεί υπέρ του να γίνει 20ετής προγραμματισμός και συγκέντρωση σε μια πολυετή παραγγελία του συνόλου της απαίτησης, διότι οι προμήθειες σε δόσεις φτωχαίνουν τις χώρες και κάνουν πλούσιες τις εταιρίες;
Από την ανάγκη αναβάθμισης των πυραυλικών συστημάτων ATACMS; Από την ανάγκη ελικοπτέρων γενικής χρήσης; Από την αδυναμία υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων Apache που έχει σταματήσει η Boeing και με το που απευθυνθήκαμε στους Ισραηλινούς ζητούν χρήματα για να το επιτρέψουν ως κατασκευαστές; Κι όχι μόνο…
Ων ουκ έστιν αριθμός… Να συνεχίσουμε να προσθέτουμε στη λίστα; Την ανάγκη για σύγχρονα αντιαρματικά; Επιμέρους οχήματα; Ως πότε θα αρκούμαστε σε πεπαλαιωμένο υλικό (σ.σ. παλιατζούρες τα λένε συνήθως, απαξιωτικά, στις μονάδες που αγωνίζονται για να τα συντηρήσουν) το οποίο μπορεί να μην είναι επιχειρησιακά άχρηστο, όμως χρειάζεται παρεμβάσεις από τις οποίες θα βγάλουν χρήματα για μια ακόμη φορά οι αμερικανικές εταιρίες.
Να μιλήσουμε ότι υπήρξε η σκέψη και μόνον να μας “προσφερθούν” στο πλαίσιο “ενδιάμεσης λύσης” για το πρόγραμμα των φρεγατών, τύπους που εγκαταλείφθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό από τη δεκαετία του 1990; Και καθόμαστε και τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το τι είναι καλό και τι κακό, εστιάζοντας στο “δέντρο” και αδιαφορώντας για το “δάσος”; Πόσος ξεπεσμός πια…
Θα προσθέταμε “σαν δεν ντρεπόμαστε”, όμως το πρόβλημα είναι ότι τα “σκάγια” θα μας έπαιρναν στο εσωτερικό, λόγω της καταφανούς έλλειψης εθνικού αυτοσεβασμού. Διότι αν δεν ζητήσεις και δεν επιδιώξεις να πουλήσεις “το τομάρι σου” ακριβά, δεν θα το πουλήσεις ούτε καν στην πραγματική του αξία στο “γεωπολιτικό χρηματιστήριο“. Το Κογκρέσο πού είναι; Απευθυνθήκαμε εκεί αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία μας;
Έχει επιτέλους κανείς τα κότσια να τους πει “καλές οι συμμαχίες παιδιά αλλά το παιχνίδι δεν παίζεται έτσι“, όπως μας διδάσκει η εμπειρία των άλλων χωρών στη γεωγραφική μας περιφέρεια; Μπορεί η πολιτική μας ηγεσία -διαχρονικά- να αντιληφθεί ότι έχει παρεξηγήσει την έννοια του “πιστού συμμάχου” (loyal ally);
Ως “Loyal Allies” μπορείς να προσφωνήσεις ακόμα και “μπανανίες“. Εμείς να περιοριστούμε στην έννοια του πιστού συμμάχου που δεν δημιουργεί προβλήματα, δεν εκβιάζει και είναι διαρκώς έτοιμος να συζητήσει με καλή πίστη τα πάντα, αρκεί ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά του δικαιώματα… και φυσικά η κυριαρχία; Καλός σύμμαχος είναι ο λογικός. Και λογικός είναι ο μη αφελής. Το αντιλαμβανόμαστε;
Δεν ζητάμε ΤΙΠΟΤΑ περισσότερο από το να εφαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες και στην περίπτωση της Ελλάδας όπως σε όλη την υφήλιο. Στις λεπτομέρειες δεν θα κολλήσουμε. Εδώ συζητάμε για τα θεμελιώδη. Έχουμε άραγε πει στο πλαίσιο της συζήτησης για την πενταετή επέκταση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, να έρθουν πρώτα με συγκεκριμένη πρόταση ετήσιας δωρεάν βοήθειας για την πενταετία και στη συνέχεια να συζητήσουμε τα υπόλοιπα; Ή μήπως κι εδώ πάμε στο τραπέζι των συζητήσεων φοβισμένοι μην τυχόν και μας πουν… αντιδραστικούς και αγενείς;
Σταματάμε εδώ και ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη εάν αυτά τα αυτονόητα έχουν επιτέλους τεθεί προς τους φίλους Αμερικανούς. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.
Και προς επίρρωση των ανωτέρω, ακολουθεί η λίστα των οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής που θα αποκτήσει σε μια δεκαετία το Ισραήλ ΔΩΡΕΑΝ από τις ΗΠΑ. Καλείστε όλοι να συγκρατήσετε την οργή σας. Φυσικά όχι προς τους φίλους Ισραηλινούς που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους…
> Μία ενισχυμένη μοίρα (25) F-35A Lightming II (που θα συμπληρώσει τα 50 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου που έχουν ήδη παραγγείλει και παραλαμβάνουν με γρήγορους ρυθμούς)
>Μια ενισχυμένη μοίρα (25) της πλέον σύγχρονης έκδοσης των F-15EX της Boeing, προς αντικατάσταση των παλαιότερων ισραηλινών F-15A/B.
>Τέσσερα (4) αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-46A προς αντικατάσταση των γερασμένων Boeing-707
>Δώδεκα (12) ελικόπτερα βαρέων μεταφορών CH-47 και δώδεκα (12) αεροσκαφών κλίνοντος στροφείου V-22 Osprey για την αντικατάσταση 23 CH-53.
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου