Η Τουρκία υποστηρίζει στην Κύπρο “τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για την Αίγυπτο είπε ότι υπήρξαν συντονισμένες επαφές σε επίπεδο Υπηρεσιών Πληροφοριών και ΥΠΕΞ και θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ο ίδιος είπε ότι είχε πολύωρες συζητήσεις με τον ομόλογό του της Αιγύπτου πολλές φορές.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Τούρκος Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο
Άνγκελα Μέρκελ έστειλε θετικά μηνύματα περί ομαλοποίησης των σχέσεων. Ανέφερε ακόμη ότι υπήρξαν συντονισμένες επαφές με την Αίγυπτο τόσο στο επίπεδο Υπηρεσιών Πληροφοριών όσο και Υπουργείων Εξωτερικών καθώς και ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σύμφωνα με την πορεία των σχέσεων.“Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών και Υπουργείων εξωτερικών. Έχω συναντηθεί με τον (Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου) Σαμίχ Σουκρί πολλές φορές. Είχαμε πολύωρες συζητήσεις, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των σχέσεων. Σύμφωνα με την πορεία των σχέσεων, μπορεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους, επειδή τασσόμαστε υπέρ του ισότιμου διαμοιρασμού”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι “τα ενεργειακά έργα, που επιχειρούν για πολιτικούς σκοπούς να αποκλείσουν την Τουρκία στην περιοχή μας, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας”. “Η πρόταση του Προέδρου μας περί διοργάνωσης Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, που να καλύπτει όλες τις χώρες της περιοχής, είναι το τελευταίο παράδειγμα της ειλικρινούς επιθυμίας μας για συνεργασία. Το να καταστεί η ενέργεια μέσο ειρήνης εξαρτάται από την κοινή αντιμετώπιση αυτής της προσέγγισης από όλες τις χώρες της περιοχής και από την χρήση των πόρων σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Υποβάλαμε την πρότασή μας στην ΕΕ, του τύπου ‘πώς θα πρέπει να γίνει, ποιος θα πρέπει να συμμετέχει’. Μιλάμε για ισότιμο διαμοιρασμό. Αφήστε και τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν στην Κύπρο. Αλλιώς, μπορούμε να έχουμε μια ξεχωριστή συνάντηση για αυτούς, σε ξεχωριστή πλατφόρμα. Αν μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό, δεν φοβόμαστε να συναντηθούμε με την ε/κ πλευρά σε αυτήν τη μορφή. Αλλά αν δεν θέλετε να συμμετάσχει η τδβκ, ούτε η ε/κ πλευρά μπορεί να συμμετάσχει. Τότε θα έχουμε μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί τους. Η τδβκ και εμείς έχουμε επιδείξει εποικοδομητική ευελιξία μέχρι σήμερα. Δεν λέμε ‘εντάξει, ως εδώ, τέλος’ ”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε “μπορούμε να λύσουμε τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα μόνο μέσω διαλόγου”. “Η μέθοδος, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, είναι να καθίσουμε πρώτα στο τραπέζι. Ανέκαθεν δηλώναμε ότι είμαστε έτοιμοι για αυτό. Η Ελλάδα ήταν αυτή που το απέφευγε. Αντί να μας μιλήσουν, προσπάθησαν να φέρουν το θέμα στην ΕΕ. Όταν τελικά κάθισαν στο τραπέζι, προσπάθησαν να αυξήσουν τις εντάσεις, για να ανατρέψουν το τραπέζι. Η παρενόχληση του ερευνητικού μας σκάφους Τσεσμέ και οι προκλητικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα. Μια πρόσκληση ήρθε κατ' αρχήν από την Αθήνα για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών διαβούλευσης, αλλά η ημερομηνία δεν έχει διευκρινιστεί”, υποστήριξε.
Για το Κυπριακό είπε ότι “σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί, υποστηρίζουμε τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού”.
ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου