Σε εγρήγορση και με την προσοχή στραμμένη σε όλη την έκταση από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο παραμένει η Αθήνα, μετά και μια σειρά κινήσεις που εξετάζονται προσεκτικά.
Mάλιστα πριν λίγες ημέρες είχαμε ύποπτη προσάραξη φορτηγού πλοίου υπό σημαία Σιέρα Λεόνε στην Ψέριμο, σε ένα σημείο που δεν θεωρείται επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες (έπνεαν άνεμοι τεσσάρων μποφόρ).
Τις ανησυχίες για πιθανή προβοκάτσια, ανάλογη με εκείνη που οδήγησε στο επεισόδιο των Ιμίων το
1996, ενέτεινε η αρχική άρνηση του Αζέρου πλοιάρχου να ζητήσει βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές. Την ελληνική προσοχή κέντρισε το γεγονός ότι, αμέσως μετά την προσάραξη και το σήμα κινδύνου από το τουρκικών συμφερόντων πλοίο, έσπευσε τουρκική ακταιωρός στην περιοχή, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.Ωστόσο, η εγρήγορση του Λιμενικού Σώματος και η συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες πλευρές (του Πολεμικού Ναυτικού συμπεριλαμβανομένου) οδήγησαν στην αποχώρηση των Τούρκων, σύμφωνα με την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''.
Τελικά το πρόβλημα λύθηκε μέσω της πλοιοκτήτριας εταιρείας, καθώς το πλοίο, με φορτίο άνω των 3.000 τόνων τσιμέντου, μεταφέρθηκε μέσω δύο ελληνικών ρυμουλκών, από την περιοχή στα βορειοανατολικά της Ψερίμου, στα ανοιχτά μεταξύ Κω και Καλύμνου, όπου και αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να σταματήσει η εισροή υδάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ψέριμος βρίσκεται λίγα μίλια νότια των Ιμίων και περιλαμβάνεται στην κατηγορία των νησιών που η Αγκυρα εντάσσει στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».
Μιλάμε για ένα ακόμη “κατασκευασμένο” σκηνικό στην περιοχή, αφού το κύριο σχέδιο της Τουρκίας είναι η επιβολή της παρουσίας της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή και ο εκφοβισμός των Ελλήνων βιοπαλαιστών ψαράδων, που εργάζονται κάτω από δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες.
Οι Τούρκοι λιμενικοί σε αντιδιαστολή με το προαναφερθέν περιστατικό, συνοδεύουν πολλές φορές τους Τούρκους ψαράδες που αλιεύουν παράνομα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην ίδια περιοχή. Η Τουρκία υλοποιεί ήδη μπροστά στα μάτια μας μία πολιτική που αποσκοπεί στην μελλοντική διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους, όπως έχει αναφέρει πολλάκις το Πενταπόσταγμα και τώρα περνά στο επόμενο στάδιο, που αφορά την υλοποίηση μιας νέας εξωτερικής πολιτικής με την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων σε πραγματικό επίπεδο.
ΠΗΓΗ pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου