Σήμερα, ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Ερσάν Σανέρ, έκανε το επόμενο – και αναμενόμενο – βήμα: Υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, μεγάλη συμφωνία, βασικός στόχος της οποίας είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την οικονομία και τις υποδομές της ΤΔΒΚ με την Κυπριακή Δημοκρατία και να την προσδέσει ακόμη πιο στενά και οργανικά στην Τουρκία.
Η κίνηση αυτή, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την υλοποίηση του σχεδίου Ερντογάν να ιδρύσει ένα «ανεξάρτητο» κράτος στα κατεχόμενα εδάφη, το οποίο ουσιαστικά και πρακτικά θα αποτελεί προτεκτοράτο της χώρας του.
«Η συμφωνία οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ, με την προσανατολισμένη στις επενδύσεις δομή της, περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την υπάρχουσα υποδομή, ειδικά στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη νεολαία και τον αθλητισμό, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.
Επίθεση στην ΕΕ από Φ. Οκτάι
«Εμείς, ως η μητέρα-πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους Τουρκοκύπριους ώστε να συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά, με γαλήνη και ευημερία, ατενίζοντας με εμπιστοσύνη το μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος. Κατήγγειλε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους, φέροντας ως παράδειγμα τον μη εφοδιασμό τους με εμβόλια κατά της Covid-19.
Όσον αφορά στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρώπης: «Η ΕΕ, η οποία είναι η αιτία για το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα έχει καταντήσει σχεδόν γάγγραινα, αναμένει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει να συμβάλει κάτι ουσιαστικό σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε, διαμηνύοντας επίσης πως η μοναδική αποδεκτή λύση για τη χώρα του είναι πλέον αυτή των δύο κρατών.
«Τουρκία και ΤΔΒΚ θα νικήσουν μαζί, θα επιτύχουν μαζί, θα προχωρήσουν μαζί», κατέληξε, μην αφήνοντας ιδιαίτερα περιθώρια για αισιοδοξία και αυταπάτες αναφορικά με την κατάληξη της διάσκεψης. Η μία πλευρά προτίθεται, το συντομότερο δυνατό, να κατοχυρώσει και ντε γιούρε τα σύνορα που άλλαξε ντε φάκτο με την εισβολή του 1974.
Οι άλλες δεν είναι ακόμη σαφές πού έχουν χαράξει τις δικές τους κόκκινες γραμμές.
Πηγή: news.in.gr
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου