Σε καθημερινή σχεδόν βάση στη Βουλή και στις άλλες δημόσιες τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά για το «χρυσό παλάτι» του Ερντογάν και τις σπατάλες του «σουλτάνου», που χρεώνονται βεβαίως στον κρατικό λογαριασμό. Την ώρα που οι Τούρκοι έβλεπαν εν μέσω νομισματικής κρίσης την αγοραστική τους δύναμη να χάνεται και τα χρέη σε δολάριο να φουσκώνουν, οι λογαριασμοί του Μεγάρου ήταν στα ύψη.
Στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε από αναφορά του τουρκικού Γενικού Λογιστηρίου ότι το 2018 τα επίσημα ημερήσια έξοδα για το παλάτι ήταν 4,5 εκατ. λίρες (περίπου 450.000 ευρώ ή 550.000 δολάρια), ενώ για το σύνολο της χρονιάς έφτασαν τα 1,648 δισ. λίρες.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι το ποσό των εξόδων έχει φτάσει σε πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) ημερησίως και χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν ως τον «πιο ακριβό πρόεδρο στον κόσμο».
«Ξέρετε πόσο στοίχισε το προσωπικό ασφαλείας του προέδρου το 2020; 263,6 εκατ. λίρες. Αυτά πλήρωσαν το κράτος και οι πολίτες μας για την προστασία του προέδρου» είπε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου. Τόνισε δε πως δύο ελικόπτερα και 110 οχήματα συνοδεύουν τον Ερντογάν στην απόσταση των 6 χιλιομέτρων από το Προεδρικό Μέγαρο έως τη Βουλή.
30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο
Ανεγέρθη το 2014 και υιοθετήθηκε επισήμως ως προεδρική κατοικία τον Οκτώβριο του 2015. Είναι περισσότερο από 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Μέγαρο των Βερσαλλιών.
Στοίχισε 615 εκατ. δολάρια σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομκών της χώρας. Το κόστος ήταν υπερδιπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού, που είχε υπολογιστεί.
ΠΗΓΗ moneyreview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου