“Η Τουρκία είναι η πατρίδα πολλών αρχαίων πολιτισμών και αυτοκρατοριών. Τα ευρήματα της πλούσιας αυτής ιστορίας είναι ακόμα εμφανή στις αρχαίες πόλεις της Ανατολίας”! Ποιος τα λέει αυτά; Μα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ που σε φωτορεπορτάζ της παρουσιάζει τις πέντε αρχαίες πόλεις που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί στην Τουρκία.
Και εν αρχή είναι η Έφεσος, “ένα εξαιρετικό παράδειγμα ΡΩΜΑΪΚΗΣ πόλης-λιμανιού”, αναγράφει χωρίς ντροπή η τουρκική φυλλάδα, ξεχνώντας να αναφέρει ότι η πόλη ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ιδρυμένη από Έλληνες κατά τον Α’ Αποικισμό τον 10ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε ελληνική σε ταυτότητα και χαρακτήρα μέχρι που η περιοχή κατακτήθηκε από τους βαρβάρους προγόνους των συντακτών της Χουριέτ.
Ακολουθεί η Χατούσα, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χετταίων, ενός αρχαίου λαού που εγκαταστάθηκε στη Μικρά Ασία στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και ίδρυσε ισχυρό κράτος. Τους καημένους τους Χετταίους κάποιοι Τούρκοι “ιστορικοί” τους ονομάζουν “προ-Τούρκους” για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στη Μικρά Ασία.
Ακολουθεί η πόλη Ζεύγμα, επίσης αρχαία ελληνική, τμήμα του ελληνιστικού βασιλείου της Κομμαγηνής. Η πόλη ιδρύθηκε ως Σελεύκεια από τον Σέλευκο Α’ Νικάτωρ στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Φυσικά οι Τούρκοι δεν αναφέρουν ούτε λέξη για την ελληνικότητά της.
Ακολουθούν τα Πάταρα της Λυκίας, πόλη καταγωγής του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του θεού Απόλλωνα – καθαρόαιμου Τούρκου προφανώς! Ακολουθεί η πόλη Άσσος, επίσης ελληνική, ιδρυμένη τον 10 αι. π.Χ. από Έλληνες Αιολείς αποίκους. Για την Χουριέτ όμως οι Έλληνες δεν υπήρξαν, μόνο οι “προ-Τούρκοι”.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιχειρούν να ακυρώσουν την πανάρχαιη ελληνική παρουσία στην Μικρά Ασία. Ακόμα και Τούρκοι πανεπιστημιακοί, ακόμα και στην προ Ερντογάν εποχή, έχουν παρουσιάσει εξωφρενικές απόψεις για την ιστορία της Μικράς Ασίας. Μέχρι ελληνικά τοπωνύμια όπως το “Οινόη” – πόλη του Πόντου γνωστή για το κρασί της, εξ’ ου και το όνομα – “βαπτίστηκε” ως “προ-τουρκική” από Τούρκους που θέλουν, παρά ταύτα, να ονομάζονται ιστορικοί.
Σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, μερικά χρόνια πριν, Τούρκος ξεναγός είχε χαστουκίσει Αμερικανίδα τουρίστρια όταν κατά την ξενάγηση στην αρχαία Έφεσο τόλμησε να αναφέρει ότι επρόκειτο για ελληνική πόλη, την ώρα που ο Τούρκος επέμενε ότι επρόκειτο για “τον δικό τους πολιτισμό”! Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από την τουρκική κατάκτηση της Μικράς Ασίας ο Τούρκος ακόμα πάσχει από το σύνδρομο του καταπατητή και τρέμει την ιστορία. Μόνο εδώ, κάποιοι, ομιλούν για “χαμένες πατρίδες”.
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου