Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Ο Τσαβούσογλου μπλοκάρει τις συνομιλίες της Γενεύης σε αντίποινα των ελληνικών θέσεων στην Άγκυρα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου μετά την διπλωματική ήττα που δέχθηκε εντός έδρας μάλιστα από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια, μετέβη στα Κατεχόμενα και από εκεί ουσιαστικά δήλωσε το μπλοκάρισμα των συνομιλιών της Γενεύης.

«Δεν υπάρχουν νέες διαπραγματεύσεις» στη συνάντηση της Γενεύης για την Κύπρο. Η Τουρκία δεν αγνοεί ποτέ λύσεις για το νησί. Η συνάντηση στη Γενεύη θα είναι άτυπη. Δεν θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις εκεί”, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι επερχόμενες συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό θα είναι άτυπες και άρα δεν θα έχουν κανένα νόημα.

“Πιστεύουμε ότι δεν θα χάσουμε επιπλέον χρόνο για την ομοσπονδιακή λύση και ότι πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και νέο όραμα”, είπε ο ίδιος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε μια συμφωνία τύπου «win-win» με τουρκικής εμπνεύσεως προσέγγιση για ένα δήθεν «δίκαιο, μόνιμο και βιώσιμο» πλαίσιο και όραμα για το νησί της Κύπρου.

“Σίγουρα δεν θα συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε στο Crans-Montana [συνομιλίες]. Αυτό δεν αποτελεί πλέον ζήτημα. Η ασφάλεια και η ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού είναι θέμα του τουρκικού λαού», τόνισε ο ίδιος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επιθυμεί  να καταλήξουν οι συζητήσεις σε μια στρατηγική συμφωνία, μία  αρχική ενδιάμεση λύση, την οποία καλοβλέπουν όλες οι πλευρές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από διάφορες πλευρές υποδεικνύεται αλλά και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, πως θα πρέπει να υπάρξει «ευελιξία» ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, γεγονός που παραπέμπει στη λογική για μια «ανοικτή συζήτηση» με τη δυνατότητα να τεθούν κι άλλες απόψεις στο τραπέζι, όπως η συζήτηση για λύση δύο κρατών που προκρίνει η Τουρκία.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο ρόλος της Μ. Βρετανίας, η οποία ως εγγυήτρια δύναμη έχει λόγο στο Κυπριακό.

Βέβαια η Μ. Βρετανία έχοντας τεθεί εκτός ΕΕ, θα χειριστεί το θέμα αποκλειστικά με βάση το εθνικό της συμφέρον, το οποίο στην παρούσα φάση βλέπει την Τουρκία ως τον μοναδικό γεωπολιτικό παίκτη τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όχημα, προκειμένου να επανέλθει στη ΝΑ Μεσόγειο.

Για την ξαφνική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, μίλησε ο  Τούρκος αναλυτής και ακαδημαϊκός (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας), Ιλχάν Ουζγκέλ.

«Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει ήδη αλλάξει την πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει λόγω των επικρίσεων και των πιέσεων που δέχεται από την ΕΕ και τη νέα αμερικανική ηγεσία, υπό τον Μπάιντεν, που είναι σήμερα εξόχως επικριτικοί με τις πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν είναι σε θέση όμως να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο μέτωπο» μάς εξηγεί ο Τούρκος διανοούμενος.

Η ουσία όμως για τους Νεο-Οθωμανούς Τούρκους παραμένει και δεν αλλάζει, δεν υπογράφουν ιστορικά καμία συμφωνία αν δεν έχουν κέρδος 200%. 

ΠΗΓΗ  nationalpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου