Από το onalert
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί συζητήσεων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την Τουρκία για καθορισμό ΑΟΖ ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι. Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα και ανανέωσαν για τέταρτη φορά την τριμερή αμυντική συνεργασία τους με την Αίγυπτο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Παλαιστίνιος πρέσβης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για καθορισμό θαλασσίων ζωνών και απέδωσε τα σενάρια περί συμφωνίας στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου σε διαρροές της τουρκικής κυβέρνησης. «Εμείς το κράτος της Παλαιστίνης σεβόμαστε το Διεθνές Διίκαιο και το Δίκαιο της θαλασσας. Και θέλουμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου παντού, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Τουμπάσι.
Η δήλωση Τουμπάσι διαφοροποιείται από τις θέσεις που είχε εκφράσει το περασμένο καλοκαίρι ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Παλαιστινιακή αρχή προτίθεται να συνεργαστεί με την Τουρκία, ακόμη και στο θέμα των θαλασσίων ζωνών. Σενάριο το οποίο επανήλθε πριν από λίγες ημέρες από τον Τζιχάτ Γιατζί, έναν εκ των θεωρητικών της Γαλάζιας Πατρίδας, ο οποιος πρότεινε τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Παλαιστίνη παρακάπτοντας προκλητικά την κυπριακή ΑΟΖ.
Τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και κοινές ασκήσεις
Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου. «Καταδικάσαμε για μια ακόμη φορά τις προκλητικές και μονομερεις ενέργειες κατά της Κύπρου και της Ελλάδας που αποτελούν κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίουτ και των σχέσεων καλής γειτονίας», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες και γετρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Άχμεντ Ζάκι, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Στόχος, όπως είπε είναι η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Η επόμενη τριμερής σύναντηση θα πραγματοποιηθεί το 2022 στην Αίγυπτο.
ΠΗΓΗ onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου