Από το eleftherostypos
Τίποτε το ιδιαίτερο ως παίκτης, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχος παρουσιαστής-αναλυτής σκακιστικών παρτίδων και events. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να φτιάξει από το μηδέν ένα σκακιστικό κανάλι στο ΥοuΤube με περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνδρομητές και πολλαπλάσιους τακτικούς επισκέπτες – συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος.
Σε αυτόν, λοιπόν, τον δημοφιλή chess host συνέβη κάτι πολύ περίεργο πέρυσι τον Ιούνιο – όταν ανθούσε το ιντερνετικό σκάκι του εγκλεισμού.
Η πλατφόρμα τού YouΤube (ιδιοκτησίας της Google) έριξε ξαφνικά «μαύρο» στο κανάλι του (όπως το μαύρο της ΕΡΤ το 2013 ένα πράγμα…) την ώρα που συζητούσε όμορφα και ωραία με τον Αμερικανό γκραντμάστερ Χικάρου Νακαμούρα περί των πιο βαρετών και ανιαρών θεμάτων που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος αμύητος στα 64 τετράγωνα.
Το Google έβγαλε την υποσημείωση πως η εκπομπή ήταν «επιβλαβής και επικίνδυνη»(!!).
Φυσικά ο Ράντιτς υπέβαλε ένσταση, που έγινε δεκτή ύστερα από ένα 24ωρο και η σύνδεσή του αποκαταστάθηκε.
Η απορία όμως έμεινε: Τι επιλήψιμο είπαν, διάολε; Τη λύση έδωσαν δύο καθηγητές της Σίλικον Βάλεϊ, που συμπεριέλαβαν το περιστατικό σε πρόσφατη εργασία τους. Η εκπομπή του Agadmator με τον Νακαμούρα είχε βασικό θέμα «Μαύρα εναντίον Λευκών» (Black vs White) και ο αλγοριθμικός «μπάτσος» του YouΤube το εξέλαβε ως διασπορά φυλετικού μίσους, με αποτέλεσμα να κρίνει σκόπιμο να παρέμβει.
Στη συνέχεια οι δύο ερευνητές του Carnegie Mellon διάλεξαν τυχαία 1.000 σχόλια που είχαν κατηγοριοποιηθεί από τον αλγόριθμο του YouΤube ως «ομιλίες μίσους» (hate speech) για να ανακαλύψουν έκπληκτοι ότι το 82% δεν αφορούσε τον Τραμπ ή το Black Lives Matter, αλλά σκακιστικές συζητήσεις και σχόλια, όπου κυριαρχούσαν φυσικά οι λέξεις «λευκά», «μαύρα», «επίθεση», «απειλή» και άλλα τέτοια επικίνδυνα για τη Δημοκρατία!
Φανταστείτε μόνο ένας τέτοιος αλγοριθμικός κρετίνος να βγάζει δικαστικές αποφάσεις ή να χειρίζεται πυρηνικά δίκτυα.
Από την έντυπη έκδοση
ΠΗΓΗ eleftherostypos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου