Με το πρόσχημα της «ιδιωτικής επίσκεψης» και όχι μιας επίσημης που θα είχε ως προυπόθεση να ενημερωθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και να παρευρίσκεται εκπρόσωπος του, όπως ορίζει το πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων, επισκέπτεται ο υφυπουργός της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, την «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, όπως την αποκαλεί η Άγκυρα ενώ η συμφωνία της Λωζάνης την προσδιορίζει ως μουσουλμανική ελληνική μειονότητα.
Πρώτος του σταθμός ήταν η Θεσσαλονίκη όπου έφτασε αεροπορικώς. «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και τους θρησκευτικούς λειτουργούς μας» έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter. «Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της προσευχής των ομογενών μας είναι απαράδεκτες» τόνισε εξαπολύοντας επίθεση στην Ελλάδα. «Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα» δήλωσε.
Συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, επισκέφθηκε το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που στεγάζει το τουρκικό προξενείο και γίνονται έργα αποκατάστασης. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Κομοτηνή όπου θα συναντηθεί με τον ψευτομουφτή και παράγοντες της μειονότητας και θα επισκεφθεί το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της πόλης. Αύριο , Πέμπτη θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί το εκεί μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
Τελευταίος του σταθμός θα είναι το Διδυμότειχο όπου θα επισκεφθεί το τέμενος Βαγιαζήτ, για να ενημερωθεί για τις εργασίες αποκατάστασης.
Όπως... Άουσβιτς
Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει τον Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, μετά το μπρα ντε φερ Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, στο οποίο υπήρξε σύγκρουση και για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αποτελεί μία ακόμη πρόκληση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών είναι από τις ακραίες φωνές. «Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει ενώ η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους» είχε γράψει στο Twitter πέρυσι όταν είχε αποπειραθεί εισβολή μεταναστών από τον Έβρο, με ενθάρρυνση των τουρκικών αρχών. Είχε παρομοιάσει την κατάσταση στις Καστανιές, με το Άουσβιτς!
Άγκυρα vs Frontex
Για τους δύο επικίνδυνους ελιγμούς που επιχείρησαν στα τέλη Απριλίου τουρκικές ακταιωροί σε βάρος ενός φινλανδικού και ενός σουηδικού σκάφους που συμμετέχουν στις δυνάμεις της Frontex, ενημέρωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού σώματος Φαμπρίς Λεζερί, με επιστολή του, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον. Σύμφωνα με την Καθημερινή, έκανε λόγο για την σοβαρή επικινδυνότητα και επισήμανε ότι παραβιάστηκαν οι διεθνείς κανονισμοί. Το ένα περιστατικό καταγράφηκε και από την κάμερα που υπήρχε στο ευρωπαϊκό σκάφος και θα αποτελέσει βάση για την έρευνα.
Η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα στις καταγγελίες του Φινλανδού επικεφαλής της Frontex και επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στην Ελλάδα. «Η αρχή διοίκησης των παρεμβάσεων του Frontex ανήκει στη χώρα υποδοχής», ανέφεραν πηγές ασφαλείας στην Daily Sabah. «Αυτό σημαίνει ότι όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των σκαφών και των αεροσκαφών στη δομή του Frontex, δεσμεύονται από τις εντολές των ελληνικών αρχών, καθώς οι σκληρές επαναπροωθήσεις της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε θεσμική κουλτούρα» ανέφερε το δημοσίευμα. Κατηγόρησε την Ελλάδα για «παραβιάσεις δικαιωμάτων» και «επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο».
Δύο κράτη
Μετά το ναυάγιο της πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό στη Γενεύη, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε στην γραμμή της Άγκυρας για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο που ήταν η αιτία να τιναχτούν στον αέρα οι συνομιλίες.
«Περιμένουνε να κατανοήσουν οι Έλληνες ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με την επιθετική ρητορική τους» δήλωσε κατά την επίσκεψη του σε τουρκική ναυτική βάση. «Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας» τόνισε. «Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία. Δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των δύο κρατών.»
Όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφέρονται σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Αυτή τη θέση στηρίζουν Ουάσιγκτον, Ευρωπαΐκή Ένωση και Μόσχα. Ο Ερντογάν με τον εκλεκτό του ηγέτη του ψευδοκράτους Τατάρ επιμένουν στην διχοτόμηση του νησιού με την οποίαν όμως δεν συμφωνεί ένα σημαντικό κομμάτι των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι μαζικά έχουν ζητήσει και λάβει από τη Λευκωσία το ευρωπαϊκό διαβατήριο. Οι τελευταίοι ξεπερνούν τις 90.000 και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό όπλο διαπραγμάτευσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το ναυάγιο της Γενεύης άφησε πάντως ανοιχτή μια χαραμάδα για την επανάληψη των συνομιλιών.
Χαστούκι από Λιβύη - Μπλίνκεν
Ο Ερντογάν επενδύει στην προκλητικότητα και για λόγους εσωτερικούς προκειμένου να κρατάει ζωντανά τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Τούρκων πολιτών οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητα τους ζουν στα όρια της φτώχειας αλλά και για να συγκρατήσει ακραία εκλογικά κοινά που διεκδικούν η Αχτσενέρ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι όμως για πρώτη φορά τόσο απομονωμένος.
Η Τουρκία έφαγε χαστούκι και από την υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης. Η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς στις κοινές δηλώσεις που έκαναν στην Τρίπολη με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ήταν επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της τουρκικής κυβέρνησης, ζήτησε την απομάκρυνση και των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα της. «Τονίζουμε την σημασία της συμβολής της Τουρκίας στο να σταματήσει ο πόλεμος και να διατηρηθεί η εκεχειρία» δήλωσε. «Την καλούμε να συνεργαστεί για να αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη γη της Λιβύης ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα των Λίβυων».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε την ενόχληση του. «Υπάρχουν φωνές που υψώνονται και προσπαθούν να εξισώσουν τα στρατεύματα της Τουρκίας στην Λιβύη με τις ξένες δυνάμεις μισθοφόρων που βρίσκονται εκεί» τόνισε και διαμήνυσε ότι δεν θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Λιβύη.
Μπλίνκεν, ΕΕ και Ελλάδα στηρίζουν την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε και νέα δήλωση.
Αναφορικά με το τουρκολιβυκό σύμφωνο για κοινή ΑΟΖ, η λιβυκή κυβέρνηση δεν το έχει απορρίψει αν και δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την λιβυκή Βουλή. Κλείνει όμως το μάτι και στην Ελλάδα για κοινή ΑΟΖ στα νότια της Κρήτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου