Σ’ αυτό το υπόβαθρο, το άρθρο-ανάλυση που δημοσιεύει η Sabah λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μάλλον παραπέμπει στο άτυπο μήνυμα που στέλνει ο Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη – αλλά και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Και εμπεριέχει την πλήρη τουρκική ατζέντα, την οποία ήδη άνοιξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και που όλα δείχνουν ότι θα βρει μπροστά του ο έλληνας πρωθυπουργός και στην συνάντηση της 14ης Ιουνίου με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι τέσσερις απαιτήσεις της Τουρκίας
Σ’ αυτό το «μήνυμα Ερντογάν» μέσω Sabah βάζει τέσσερις συγκεκριμένες – και θερμές – απαιτήσεις στην Ελλάδα:
- Εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli
- Αποστρατικοποίηση νησιών
- Αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου, με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης
- Λύση δύο κρατών – δηλαδή διχοτόμηση – στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης.
Εξοργίζει την Αγκυρα η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Επί όλων αυτών η Sabah καλεί την Αθήνα να προσέλθει με «θετική» και «εποικοδομητική» πρόθεση στο τραπέζι του διαλόγου, καλώντας την μάλιστα «να μην επηρεάζεται από τρίτους» – ήτοι, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Εδώ, έχει ενδιαφέρον η έντονη ενόχληση που αποτυπώνεται για την συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου – Ισραήλ, την οποία η Sabah υποδεικνύει ευθέως ως «σχέδιο των ΗΠΑ» που εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και όχι της Ελλάδας.
Στα επίμαχα σημεία του άρθρου-μηνύματος, τονίζονται τα εξής:
Η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς της σχετικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η απόφαση για αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θεωρείται ακόμη ως “casus belli”
Η Ελλάδα δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, με τον «χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος ισχυρίζεται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι πλέον δημοφιλής ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων συμμάχων της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει μια νέα θέση σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.
Μετά από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι λύσεις που βασίζονται σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο είναι εκτός συνομιλίας.
Οι Ελληνοκύπριοι και η ελληνική πλευρά επιμένουν σε αυτόν τον τύπο, αλλά δεν είναι πλέον ρεαλιστικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
“Σχέδιο των ΗΠΑ: Στηρίζουν την Αθήνα με νέα όπλα”
Σε ό,τι αφορά, δε, τον ρόλο τον ΗΠΑ και της Ευρώπης η Sabah αναφέρει:
«Αυτό που είναι προβληματικό στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις είναι ότι οι εξωτερικοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο γειτόνων… Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, τις δύο χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτή προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Η υποστήριξη μιας συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, ενώ η ενσωμάτωση των
Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας στον ελληνο-ισραηλινό άξονα είναι ένας τύπος που σχεδιάστηκε από την Ουάσινγκτον.
Η Ουάσιγκτον ενδυναμώνει και ενθαρρύνει την Αθήνα αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή και παρέχοντας νέα όπλα.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης άλλους παράγοντες, όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ, να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την Ελλάδα”.
Απειλή για “κόντρα συμμαχία” με την Αίγυπτο”
Στο σημείο αυτό, η τουρκική εφημερίδα επαναφέρει και την έμμεση απειλή
για μια «κόντρα συμμαχία» Αγκυρας και Καίρου, υπαινισσόμενη ξανά
ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, προειδοποιεί ότι «μια πιθανή προσέγγιση και ακόμη και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ουάσιγκτον».
Και καταλήγει ότι αυτές οι προσπάθειες , που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ και τις χώρες μέλη της ΕΕ, αποθαρρύνουν την Ελλάδα από το να συμμετάσχει σε πραγματικές διπλωματικές συζητήσεις.
ΠΗΓΗ: economico.gr
ΠΗΓΗ infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου