Από το philenews
Πήρε τη φωτογραφία που του έδωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Έτσι προδόθηκε η Κύπρος», τον οποίον βοηθούσε τότε, και πάγωσε. Η φωτογραφία παρουσίαζε ένα αυτοκίνητο στραπατσαρισμένο και δίπλα από το όχημα κειτόταν ένας νεκρός, ο αδελφός του. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Φιλής δεν γνώριζε τη σύνδεση του ανθρώπου που παρατηρούσε τη φωτογραφία με τον νεκρό στρατιώτη. Δέκα χρόνια πριν, το 1964, ο Ανδρέας, ο άλλος αδελφός του ανθρώπου που παρατηρούσε τη φωτογραφία είχε σκοτωθεί στο Κτήμα σε μάχη με Τουρκοκύπριους. Τέτοια παιγνίδια σκηνοθετεί η ζωή.
Ο άνθρωπος που κοιτούσε τη φωτογραφία ήταν ο Χαράλαμπος Γερούδης, αδελφός του Ιάκωβου Γερούδη που σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 1974 και για τον οποίο έγραψε χθες ο «Φ».
Ήμουν 99,9% σίγουρος πως το αυτοκίνητο που έβλεπα στη φωτογραφία οδηγείτο από τον αδελφό μου, ανέφερε χθες στον «Φ» ο κ. Χαράλαμπος για να προσθέσει πως είδε το συγκεκριμένο όχημα προτού αναχωρήσει για την Κερύνεια η μονάδα του αδελφού του τον Ιούλιο του 1974. Ο Ιάκωβος ήταν οδηγός του διοικητή του 241 Τάγματος Πεζικού το οποίο κινήθηκε προς την Κερύνεια με οδηγίες να αποκρούσει την τουρκική εισβολή.
Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γερούδη ύστερα από πληροφορίες που λάβαμε ότι ένα μηριαίο οστούν του Ιάκωβου βρέθηκε κοντά στους Βοτανικούς Κήπους στην Κερύνεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, παιδιά Τουρκοκυπρίων έπαιζαν σε ανοικτό χώρο, όταν και εντόπισαν οστά. Το γεγονός κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και κάποια στιγμή κατέβηκε ο τουρκικός στρατός και σάρωσε την περιοχή από τα οστά. Η πληροφορία κοινοποιήθηκε και στην ΔΕΑ και κάποια στιγμή μετέβη επιτόπου συνεργείο και διενήργησε εκσκαφές έστω και αν οι πιθανότητες ήταν μηδαμινές μετά τη μετακίνηση των οστών. Βρέθηκε ένα μηριαίο οστούν και μια ξιφολόγχη τα οποία προφανώς είτε παρέπεσαν και δεν τα είδε ο στρατός είτε βρίσκονταν απομονωμένα και δεν τα εντόπισαν.
Αυτό, όμως, επιβεβαίωσε πως εκεί είχαν θαφτεί άνθρωποι. Και δυστυχώς, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς. Στο ερώτημα «πώς προέκυψαν οι νεκροί», μας ελέχθη ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απόβαση των Τούρκων, έφτασαν στην περιοχή του ΓΣ Πράξανδρος ενισχύσεις προερχόμενες από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και αρκετοί στρατιώτες μεταφέρονταν με φορτηγά. Ωστόσο, τα τουρκικά άρματα μάχης είχαν διεισδύσει στην περιοχή και κτύπησαν τα φορτηγά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί επιβαίνοντες, οι οποίοι στη συνέχεια θάφτηκαν κοντά στον κόμβο του ΓΣ Πράξανδρος, στα ανατολικά ενός γηπέδου τένις.
Όταν ζητήσαμε από τον κ. Γερούδη να μας πει τι γνωρίζει για την περίπτωση του Ιάκωβου και για τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο «Φ», μας περιέγραψε τα ακόλουθα: Ο Γιώργος Φιλής γύριζε ταινία και εγώ εργαζόμουν στο δημόσιο και τον βοηθούσα. Μου έδειχνε φωτογραφίες και σε κάποια στιγμή μία από αυτές παρουσίαζε ένα αυτοκίνητο και δίπλα έναν στρατιώτη νεκρό. Ήμουν σίγουρος 99,9% ότι ήταν το αυτοκίνητο του Ιάκωβου και πως κατά πάσαν πιθανότητα ο νεκρός ήταν ο Ιάκωβος. Η βεβαιότητα στηριζόταν στο ότι προ καιρού είχα διαβάσει τις καταθέσεις του διοικητή και του υποδιοικητή του 241ΤΠ και γνώριζα τα γεγονότα, τον χώρο κ.λπ., από τις περιγραφές.
Τι έλεγε όμως ο διοικητής στην κατάθεση του: Ξεκίνησαν από την Αθαλάσσα και μέσω Κυθραίας κατέβηκαν στο νοσοκομείο της Κερύνειας. Άφησαν τη μονάδα εκεί και σε πολιτικό αυτοκίνητο, με διακριτικά «ΕΦ», επιβιβάστηκε στο πίσω μέρος ο διοικητής, ο υποδιοικητής, ενώ ο αδελφός μου οδηγούσε. Κινήθηκαν προς χώρο απόβασης των Τούρκων. Βγήκαν έξω από το ΓΣ Πράξανδρος και τότε δέχτηκαν πυρά οπόταν αντελήφθησαν πως εκεί δεν υπήρχαν φίλιες δυνάμεις όπως ανέμεναν αλλά πάνοπλοι Τούρκοι.
Όταν κτυπήθηκε το όχημα, ο Ιάκωβος τραυματίστηκε αλλά παρόλα αυτά, έστριψε το τιμόνι και το όχημα εισήλθε σε πρατήριο πετρελαιοειδών κοντά στο ΓΣ Πράξανδρος και έστριψε προς τα πίσω αλλά προφανώς επειδή εξέπνευσε, το αυτοκίνητο κινήθηκε ακυβέρνητο και κτύπησε σε περιτοίχισμα.
Διοικητής και υποδιοικητής, έπεσαν στις πίσω καρέκλες όταν άρχισαν οι Τούρκοι να βάλλουν και ακολούθως εξήλθαν του οχήματος και κατέβασαν μεν τον Ιάκωβο, αλλά τον εγκατέλειψαν. Είπαν ότι δεν μπορούσαν να τον μεταφέρουν».
«Πώς να δεχθώ ότι ανήκει στον αδελφό μου και να το θάψω»
Ρωτήσαμε τον κ. Γερούδη σχετικά με τις πληροφορίες που έχει για πιθανή ταυτοποίηση του Ιάκωβου και ανέφερε πως εδώ και αρκετά χρόνια στέλεχος της ΔΕΑ τον κάλεσε να μεταβούν στην Κερύνεια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν αγνοούμενοι και πιθανώς να βρίσκονταν εκεί και τα οστά του Ιάκωβου. «Διαπιστώσαμε ότι εκεί είχε κτιστεί πολυκατοικία με δέκα διαμερίσματα και μας ελέχθη πως δεν μπορούσε να κατεδαφιστεί. Όμως, προτού ανεγερθεί μετακινήθηκαν τα μπάζα τα οποία απορρίφθηκαν σε συγκεκριμένο σημείο.» Μετέβη επιτόπου συνεργείο και στην παρουσία του κ. Χαράλαμπου έγιναν εκσκαφές χωρίς αποτέλεσμα. Μετά το 2008, όταν ο κ. Χαράλαμπος αφυπηρέτησε, του τηλεφώνησαν και του είπαν πως βρέθηκε ένα οστό μήκους τριών εκατοστών και πως ταυτοποιήθηκε και ανήκει στον αδελφό του.
«Είπα ότι έγιναν τόσα λάθη σε ολόκληρους σκελετούς που δεν μπορώ να δεχθώ να πάρω ένα οστό τριών εκατοστών και να πω ότι ανήκει στον αδελφό μου και να το θάψω», ανέφερε στον «Φ» ο κ. Χαράλαμπος Γερούδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η οικογένεια ζητά να παραλάβει λείψανο και όχι μεμονωμένα οστά.
Κοντά στο συγκεκριμένο σημείο βρέθηκαν 39 λείψανα τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι δεν έχουν σχέση με τα οστά που ξεθάφτηκαν και μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Το ερώτημα «πού μεταφέρθηκαν τα οστά των στρατιωτών, πού ξεθάφτηκαν και γιατί ο τουρκικός στρατός που τα μετακίνησε δεν δίνει στοιχεία ώστε να παραληφθούν τα οστά και να οδηγηθούν προς ταυτοποίηση;», δεν απαντήθηκε. Σημειώνεται πως ομαδικοί τάφοι υπάρχουν σε διάφορα σημεία στα κατεχόμενα, στα οποία θάφτηκαν οστά μετά τη μετακίνηση τους από το αρχικό σημείο ταφής, με στόχο να μην εντοπιστούν.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου