Από το doureios
Η υπόθεση της επιλογής νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο χρόνος ανακοινώσεως του νικητή, εκτιμάται πλέον ότι έχει μεταφερθεί τον Οκτώβριο. Σε πλήρη “σύνθεση”, με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ και επιλογή φρεγατών στο πλαίσιο της “ενδιάμεσης λύσης”, δρομολογείται η ανανέωση της δυνάμεως φρεγατών του Στόλου.
Πλέον τούτων, η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (ΕPC).
Η Νέα Δομή Δυνάμεων που εγκρίθηκε τελευταίως, προβλέπει πλέον και την ύπαρξη κορβετών στην δύναμη του Στόλου. Έτσι, πέραν των φρεγατών, η συμμετοχή στο EPC συμπληρώνει την εικόνα που προδιαγράφεται για την “ρότα” που θα ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό στην πλήρη ανανέωση των Κυρίων Μονάδων Επιφανείας του.Καθώς αυτά είναι τα δεδομένα, προκύπτει ευλόγως το ερώτημα: τι προοπτική μπορεί να έχει μια πρόταση του ελληνικού σχεδιαστικού γραφείου ALS, για το Εθνικό Πλοίο, που ενώ υποστηρίχθηκε μέχρι το 2015 από το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν ξεχάστηκε. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν η επίσκεψη του ΥΕΘΑ στο περίπτερο της ALS κατά την διάρκεια της DEFEA 2021 και η σαφής αναφορά του σε επιδίωξη ενημερώσεως ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής (τόσον καιρό πριν την έκθεση δεν μπορούσε να ζητηθεί;) ανακύπτουν εύλογες απορίες.
Κατ’ αρχήν, η πρόθεση και το ενδιαφέρον προσωπικώς του ΥΕΘΑ, ως γνήσια και καλοδεχούμενα, μπορούν να θεωρηθούν ήδη καταλύτης για την δρομολόγηση εξελίξεων. Η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή, καθώς η κυβέρνηση πέτυχε την εξεύρεση νέου επενδυτή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συνεπώς η ALS μπορεί ανέτως να συνάψει συμφωνία συνεργασίας.
Τί σχέδιο της ALS όμως, μπορεί να επιλεγεί για να καμαρώσουμε όλοι το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο; Με “κλεισμένες” τις κατηγορίες φρεγάτας και κορβέτας, υπάρχουν περιθώρια για έναν άλλον τύπο; Ασφαλώς οι αρμόδιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν.
Επειδή συνέπεσε κατά την επίσκεψή μας στο περίπτερο της ALS, να βρεθεί εκεί και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι προκύπτουν ήδη κάποιες σαφείς ενδείξεις. Από όσα ρώτησε ο κ. Ντόκος και αυτά που σχολίασε, σε συνδυασμό φυσικά με το ενδιαφέρον του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, θεωρούμε ότι υφίσταται ουσία από κυβερνητικής πλευράς. Το δεύτερο που συγκρατήσαμε, είναι το ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Ντόκος στους ανθρώπους της ALS, όταν ρεαλιστικώς μιλώντας, σημείωσε ότι ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επιλογή νέας φρεγάτας. Προφανώς ενήμερος και για την συμμετοχή της χώρας στο EPC, ο Σύμβουλος του πρωθυπουργού ζήτησε τάξη κόστους για ένα πλοίο όπως το σχέδιο ALS 75.
Το ALS 75, εμπίπτει στην κατηγορία των ΤΠΚ αλλά επί της ουσίας το σχέδιο αφορά “μίνι κορβέτα” από πλευράς ισχύος πυρός. Αυτό προκύπτει από την ύπαρξη οκταπλού Συστήματος Καθέτου Εκτοξεύσεως πυραύλων Mk 41 στην πλώρη και τορπιλοβλητικών σωλήνων, πέραν του υπολοίπου οπλισμού που σήμερα διαθέτουν οι ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ του Στόλου.
Οι σχεδιαστές αποδίδουν στο πλοίο πλήρες εκτόπισμα 1.350 τόννων, ολικό μήκος 77,85 μέτρα, μέγιστο πλάτος 11,4 μέτρα, βύθισμα 3,25 μέτρα, πλήρωμα μέχρι 79 ατόμων, μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων και αυτονομία 3.000 ν.μ. με ταχύτητα 15 κόμβων.
Το ALS 75 μπορεί να θεωρηθεί μια ικανή πολεμική μονάδα για την αντικατάσταση των παλαιών ΤΠΚ του Στόλου. Και με καλές εξαγωγικές προοπτικές. Επομένως, η εύστοχη και επικεντρωμένη ερώτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, πιθανώς να μην ήταν καθόλου τυχαία αλλά να φανερώνει γνώση εκ μέρους του, λόγω προηγηθείσης ενημερώσεως.
Εν πάση περιπτώσει, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε ως Έθνος και χώρα. Οι αρμόδιοι πρέπει να σπεύσουν και η ομάδα της ALS, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, μπορεί να δώσει αυτό που θα ζητηθεί.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου