Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος: ''Έρχεται απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων''

Σημαντικές δηλώσεις

Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από την DEFEA. Aρχικά ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε κατά την διάρκεια συνεδρίασης στην έκθεση DEFEA 20201 με θέμα «Ανάπτυξη και Ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Απαιτήσεις και Εφαρμογή» όπου και ανέλυσε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν τεθεί για την ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, επισήμανε ότι βασικό μέλημα είναι ο καθορισμός ελάχιστων απαιτουμένων δυνατοτήτων για την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας και των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων σε βάθος 15ετίας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία με φορείς και την πολιτική ηγεσία, για την ικανοποίηση των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών, μέσω προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί από τι σχετικές αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και το ΚΥΣΕΑ, επιδιώκοντας παράλληλα τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο μέγιστο βαθμό.


Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Στρατηγός Φλώρος, εκτός από την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, θα υπάρξει αναπλήρωση αποθεμάτων πυρομαχικών, όπως κατευθυνόμενα βλήματα και πυραυλικά συστήματα παντός είδους, ενώ ακόμα υπάρχει πρόβλεψη και για τα ανταλλακτικά συστημάτων, που κρίνονται ως τεράστιας σημασίας, για την υποστήριξη του κύκλου ζωής τους.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμό των μέσων

Επίσης, σημαντικός είναι και ο επιλεκτικός εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων και ο καθορισμός των απαιτήσεων βάσει των δημοσιονομικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό κυμαίνεται η ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης και αντιαρματικών βλημάτων, την αναβάθμιση του Πυροβολικού Μάχης, την υποστήριξη μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων αλλά και την απόκτηση ατομικού οπλισμού και οχημάτων γενικής χρήσης.


Για το Πολεμικό Ναυτικό, ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών, δίνοντας έμφαση στην ενδιάμεση λύση αλλά και στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου MEKO, στην προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου και στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P-3B Orion και στα ελικόπτερα MH-60Romeo, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Στρατηγός Φλώρος μίλησε για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 στην έκδοση «Viper», στην δημιουργία του εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα.

ΣΕΚΠΥ: Οι πέντε προτάσεις για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Μιχαήλ Παπαδάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ρόλο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Χαρακτηριστικά, ανέφερε τη δημιουργία του ενιαίου μητρώου επιχειρήσεων αμυντικού τομέα για την άμεση ενημέρωση των ελληνικών εταιριών του κλάδου για διεθνείς διαγωνισμούς, του νεοσύστατου συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας με γνωμοδοτικό χαρακτήρα για να εισηγείται τις βασικές επιλογές κατά τον προγραμματισμό της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και τη συνέχιση του καταλόγου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.


«Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή εγχώριων βιομηχανικών φορέων στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης» είπε ο Μ. Παπαδάκης ενώ προσέθεσε: «Τα συγκεκριμένα προγράμματα καλύπτουν μεγάλο φάσμα τεχνολογιών του αμυντικού αλλά και διαστημικού τομέα ενώ προσφέρουν ευκαιρίες για δικτύωση μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών».


«Συνεργασίες και…συνεργασίες» ζητά ο ΣΕΚΠΥ


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής χαρακτήρισε την ελληνική αμυντική βιομηχανία «πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος», κάτι που όπως είπε, αποδείχθηκε από τη συμμετοχή στη φετινή έκθεση. Στόχος των ελληνικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας είναι, σύμφωνα με τον Τ. Ροζολή, οι συνεργασίες τόσο για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και με ξένες εταιρείες διεθνή προγράμματα.

«Ζητάμε», είπε, «συμβόλαια βιομηχανικής συνεργασίας» ενώ συμπλήρωσε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι αναγκαία διότι παρέχει «αυτάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας». Για τις προτάσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ο Τ. Ροζολής επισήμανε επιγραμματικά:
Πρώτον, ίδρυση υπουργείου/υφυπουργείου ή αναπληρωτή υφυπουργού για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Δεύτερον, απαίτηση για 30% βιομηχανικές επιστροφές από εξοπλισμούς.
Τρίτον, άμεση εξυγίανση με οποιονδήποτε τρόπο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.
Τέταρτον, ενεργοποίηση του Συμβουλίου Άμυνας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.
Πέμπτον, συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά ή αμερικανική προγράμματα.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου