Ένα είδος προσύμφωνου μεταξύ των «δύο πλευρών» πριν από μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό -που ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον- βλέπει το Λονδίνο ως ένα από τα εργαλεία για τα επόμενα βήματα. Μια ιδέα, η οποία κινείται στη γνωστή λογική του κατευνασμού, το Φόρεϊν Όφις, επιχειρεί «εκτόνωση της έντασης», στέλνοντας εν πολλοίς τον λογαριασμό στη Λευκωσία. Κι όλα αυτά την ώρα κατά την οποία η Τουρκία προελαύνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
Γνωστά τα όσα διαδραματίσθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη διαμόρφωση κειμένου για
προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γίναμε μάρτυρες μιας απροκάλυπτης προσπάθειας κάλυψης της Τουρκίας, με την μη αναφορά της κατοχικής δύναμης στα προσχέδια που κατατέθηκαν. Αυτό, όμως, αφορούσε μόνο τον τρόπο της διεθνούς αντίδρασης στα νέα τετελεσμένα της κατοχικής Τουρκίας. Παράλληλα με τα όσα διαδραματίζονταν στη Νέα Υόρκη υπήρξαν και κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Από τις κινήσεις, που γίνονται, είναι σαφές ότι το Λονδίνο θεωρεί πως για να εκτονωθεί η ένταση και να διαμορφωθούν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, θα πρέπει πρωτίστως να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.Θα πρέπει, κατά το Φόρεϊν Όφις, να καθησυχαστούν οι ανασφάλειες της τουρκικής πλευράς και τούτο μπορεί να γίνει εάν δοθούν από την ελληνική πλευρά εκ των προτέρων διαβεβαιώσεις -και μάλιστα γραπτώς- για το θέμα της πολιτικής ισότητας κι άλλων θεμάτων, να αναδειχθεί το θέμα των «αυτοδιοικούμενων περιοχών». Δίνεται δε ως μεθοδολογία για να υλοποιηθεί η ιδέα τους αυτή το ενδεχόμενο να ανταλλάξουν επιστολές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσί Τατάρ ή ακόμη να περιληφθούν τα ζητήματα αυτά στην ατζέντα μιας πρόσκλησης που θα στείλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως το Λονδίνο θεωρεί πως εάν εκ προοιμίου υπάρξουν δεσμεύσεις μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Στις επιστολές, που θα έχουν χαρακτήρα άτυπου προσύμφωνου/ υποσχετικού, θα δίνονται διαβεβαιώσεις αναφορικά με τις ανησυχίες, που εκφράζονται εκατέρωθεν. Οι βρετανικές ιδέες παραπέμπουν στην γνωστή λογική ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι «συνιδρυτές» της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ κατά τους ίδιους εάν συναινέσει η Λευκωσία σε αυτή τη μεθοδολογία θα δημιουργηθεί κλίμα για να συζητήσουν οι Τούρκοι τόσο το θέμα των εγγυήσεων όσο και των στρατευμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου