Από το capital
Η Τουρκία χρησιμοποίησε μισθοφόρους από τα εδάφη της Συρίας ως διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθειά της να διατηρήσει στρατεύματα στη Λιβύη, δήλωσε την Τετάρτη ο αρθρογράφος του Al-Monitor, Φαχίμ Ταστεκίν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και της απόσυρσης ξένων στρατευμάτων. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν επίσης Τουρκία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος.
Η Τουρκία πίεσε ώστε το κείμενο της κοινής δήλωσης να συμπεριλάβει μια αναφορά σε “όλους τους μισθοφόρους” και όχι σε “όλες τις ξένες δυνάμεις” να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, αλλά η διατύπωση βρήκε αντίθετη την Αίγυπτο, δήλωσε ο Ταστεκίν.
Οι διαφορές ως προς το ζήτημα ήταν πιθανό να βλάψουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την Αίγυπτο να θέτει την πλήρη αποχώρηση των τουρκιών δυνάμεων από τη Λιβύη ως προαπαιτούμενο για την ομαλοποίηση των σχέσεων, πρόσθεσε ο Ταστεκίν.
Υπήρχαν περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι που αναπτύχθηκαν στη Λιβύη και στις δύο πλευρές στα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η ανάπτυξη της Τουρκίας στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας 2019 μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας.
Τον Μάιο του 2021, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την παρουσία 6.630 Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη. Αυτοί οι μαχητές δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Απαιτούσαν τον επαναπατρισμό σε προορισμούς στην Ευρώπη όπου αντιπροσωπεύουν μια πέμπτη φάλαγγα.
Οι τουρκικές χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις συντονίστηκαν με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) στη Λιβύη. Η Τουρκία έστειλε 300 μισθοφόρους από το SNA για να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τον Δεκέμβριο του 2019.
Πολλοί από τους μισθοφόρους σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους για μήνες και ορισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν από τα στρατόπεδά τους στην Τρίπολη.
Ορισμένοι προσπάθησαν επίσης να φύγουν στην Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας με αρκετούς να το καταφέρνουν σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Tαστεκίν είπε ότι υπήρχαν επίσης ανησυχίες στη Λιβύη για την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Τουρκίας λόγω της στρατιωτικής επέμβασης.
“Η έκκληση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγεφ για κοινές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης έχει εξοργίσει πολλούς στη χώρα, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό της Τουρκίας προς την κυριαρχία της Λιβύης”, είπε.
“Οι πολιτικές της Άγκυρας διευρύνουν το χάσμα μεταξύ αντίπαλων ηγετών της Λιβύης και επεκτείνουν το αντι-τουρκικό μέτωπο στη διεθνή σκηνή”, πρόσθεσε.
Πέτρος Κράνιας
ΠΗΓΗ capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου