Την ώρα που η προσπάθεια της Άγκυρας να προσεγγίσει το Κάιρο και να μπει σφήνα στην πιο ισχυρή συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Αίγυπτος ανεβάζουν επίπεδο στη στρατιωτική τους συνεργασία και στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα ήρθαν σε επαφή οι στρατιωτικές ηγεσίες
των δύο κρατών. Η πρώτη στην Αίγυπτο στα εγκαίνια της νέας Ναυτικής Βάσης «3η Ιουλίου» στο Gargoub στις Βορειοδυτικές ακτές της χώρας και η δεύτερη στην Ελλάδα με τον Αιγύπτιο Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να επισκέπτεται τη χώρα μας. Στην Αίγυπτο στην εντυπωσιακή τελετή μάλιστα η οποία συνδυάστηκε με μια διακλαδική επίδειξη μεγάλης κλίμακας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έτυχαν ιδιαίτερης υποδοχής και κατέλαβαν περίοπτη θέση δίπλα στους Αιγύπτιους αξιωματούχους.Στην Αθήνα πέρα από το θερμό κλίμα το οποίο επίσης κυριάρχησε στη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Mohamed Farid Hegazy συζητήθηκε η περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με μια σειρά από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις οι οποίες δεν θα περιοριστούν στην άσκηση-θεσμό «ΜΕΔΟΥΣΑ». Ούτως η άλλως η «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» ήδη έχει σχεδιαστεί για το επόμενο Φθινόπωρο Νότια της Κρήτης σε μια περιοχή με ισχυρό συμβολισμό απέναντι στις γνωστές Τουρκικές διεκδικήσεις. Η ενίσχυση άλλωστε στο οπλοστάστιο των δύο κρατών με την Αίγυπτο να «χτίζει» έναν πανίσχυρο στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα να παραλαμβάνει τα πρώτα Rafale είναι ξεκάθαρο ότι έχει θορυβήσει την Άγκυρα.
Την ώρα που η Αίγυπτος προσεγγίζει την Ελλάδα και γυρίζει την πλάτη της στην Τουρκία ταυτόχρονα γίνεται και πιο ισχυρή στρατιωτικά χρόνο με το χρόνο. Τα συμφέροντα της μεγαλύτερης Αραβικής χώρας στην περιοχή φαίνεται ότι συμπίπτουν με αυτά της Αθήνας στη λογική της σταθερότητας και του σεβασμού σε Διεθνές Δίκαιο και Συνθήκες απέναντι στον αναθεωρητισμό των γειτόνων. Και αυτή την προσέγγιση θέλουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο οι στρατιωτικές ηγεσίες.
Ήδη σε αεροπορικό επίπεδο οι κοινές δραστηριότητες της HAF με την Egypt Air Force είναι συνεχείς και στον σχεδιασμό προβλέπονται το επόμενο διάστημα εκατέρωθεν μετασταθμευσεις μαχητικών σε στρατιωτικά αεροδρόμια των δύο κρατών. Η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να συμμετέχει στον επόμενο «ΗΝΙΟΧΟ» όπως και η HAF στη διακλαδική άσκηση των Αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων «Bright Star».
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε πέρα από ελλιμενισμούς πολεμικών πλοίων τόσο σε Αιγυπτιακά όσο και σε Ελληνικά λιμάνια οι δύο Στόλοι κάθε φορά που υπάρχει δυνατότητα να προχωρούν σε κοινές ασκήσεις,από απλές συνεκπαιδεύσεις έως και γυμνάσια μεγαλύτερης κλίμακας σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και με αυτόν τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι Αθήνα και Κάιρο επιβεβαιώνουν στην πράξη την απόφασή τους για κοινό «μέτωπο» απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.
Το επόμενο βήμα είναι να δούμε κοινές ασκήσεις και από χερσαίες δυνάμεις των δύο κρατών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο. Όπως συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί με την νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση και μεγαλύτερης κλίμακας ασκήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου