Από το infognomonpolitics
Η γη εκδικείται τους Τούρκους εθνικιστές
Έπειτα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στους Αιζανούς, στην περιοχή του Çavdarhisar δυτικά της Κιουτάχειας , ανακαλύφθηκε η είσοδος του ναού του Δία μαζί με τη σκάλα που οδηγεί σε αυτόν.
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο της Κιουτάχειας στην αρχαία πόλη, η οποία το 2012 συμπεριλήφθηκε στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και απέχει 50 χιλιόμετρα από το σημερινό κέντρο της πόλης.
Ο επιβλέπων της ανασκαφής και καθηγητής του τμήματος αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Dumlupınar, Gökhan Coşkun, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι η αρχαία πόλη έχει μια ιστορία περίπου 5.000 ετών.
«Κατά τη διάρκεια της φετινής μας εργασίας αρχίσαμε να ξεθάβουμε την είσοδο για το ναό του Δία, η οποία έχει μείνει άθικτη στο πέρασμα 2.000 ετών. Κομμάτια του ναού ξεθάβονται καθημερινά, ενώ το κτίσμα έχει και μια σκάλα, τα θεμέλια της οποίας είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένα.
Παρατηρείται επίσης η ύπαρξη της εισόδου στο μνημείο, η οποία έχει κατεδαφισθεί σε ένα μεγάλο βαθμό. Αφού ολοκληρώσουμε την εργασία μας εδώ, το κτίριο θα έχει αποκατασταθεί στην πλειονότητά του. Οι επισκέπτες των Αιζανών θα μπορούν να περνάνε μέσα από την αγορά και να περνάνε δίπλα από αυτή τη μεγαλειώδη πύλη, όπως στην αρχαιότητα».
Ο Coşkun υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψη της πύλης είναι ένα πολύ σημαντικό έργο σε σχέση με την στατικότητα του ναού.
Η αρχαία πόλη των Αιζανών συμπεριλαμβάνει το ναό του Δία, ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 15.000 ανθρώπων, ένα στάδιο χωρητικότητας 13,500 ανθρώπων, ένα θέατρο, δύο λουτρά, ένα κτίσμα στο οποίο διεξαγόταν η ανταλλαγή αγαθών, μια κεντρική οδό, πέντε γέφυρες, δύο αγορές, έναν χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων, ένα αρχαίο φράγμα και μικρότερες πύλες. Υπολογίζεται ότι περίπου 80-100.000 άνθρωποι κατοικούσαν εκεί κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν αρχικά από Γερμανούς αρχαιολόγους στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κι έπειτα το πανεπιστήμιο του Pamukkale συνέχισε το έργο μεταξύ 2010-2020. Φέτος, οι ανασκαφές ανατέθηκαν στο Μουσείο της Κιουτάχειας.
Απόδοση στα ελληνικά: Νίκος Χριστοφορίδης
ΠΗΓΗ infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου