Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Παζάρι μέχρι το πάρα ένα για τις αμερικανικές βάσεις Πενταετής διάρκεια. - «Αγκάθι» η Σκύρος

(φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ).
Aιχμές κατά της Τουρκίας για την αδιαφορία της να προστατεύσει τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά άφησε ο κ. Δένδιας στα εγκαίνια της έκθεσης της ΥΔΙΑ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Διαπραγμάτευση σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο μέχρι την τελευταία στιγμή θα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου η νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ να περιλαμβάνει και χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν ευθέως την Αθήνα, όπως η χρήση νέων τοποθεσιών από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (Ε.Δ.).

Η «τελευταία στιγμή» θα είναι η 14η Οκτωβρίου, καθώς, όπως σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τότε ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να υπογράψει την MDCA.

Η «Κ» είχε ενημερώσει εγκαίρως για τον σχεδιασμό του κ. Δένδια να μεταβεί στις ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου γι’ αυτό τον σκοπό, που θα συμπίπτει, μεταξύ άλλων, με τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπου θα παρευρίσκεται και ο Αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν. Οπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε, εμμέσως πλην σαφώς, η νέα MDCA θα είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που πρακτικά σηματοδοτεί μεγαλύτερες δυνατότητες επένδυσης από το Κογκρέσο στις εγκαταστάσεις των αμερικανικών Ε.Δ. στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να επεκταθεί η παρουσία των αμερικανικών Ε.Δ. στις εγκαταστάσεις των ελληνικών Ε.Δ. (αεροπορικές και ναυτικές) στη Σκύρο και σε κάποιες τοποθεσίες στη Θράκη, όπως και στην Ανδραβίδα. Από την αμερικανική πλευρά τα αιτήματα έχουν αντιμετωπιστεί έως τώρα με αρκετό σκεπτικισμό, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι επαφές Δένδια καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία διαφαίνεται ότι υπάρχει σαφής μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Τα σήματα περί μη αναγκαιότητας προώθησης ενός νέου, δεύτερου «East Med Act» από το Κογκρέσο, που θα περιλάμβανε και προβλέψεις για τη στήριξη του ομώνυμου αγωγού, ουσιαστικά έχουν ως αποδέκτη την Αγκυρα. Στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως υπάρχει μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης των τόνων στην αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αρκετοί εκτιμούν ότι η αποβολή από το πρόγραμμα των F-35 και η ένταξη της Τουρκίας στις κυρώσεις τύπου CAATSA είναι ήδη αρκετές. Κύρια αιτία της μεταστροφής του κλίματος είναι βεβαίως η κατάσταση στο Αφγανιστάν, κάτι που θα συζητηθεί και στις αυριανές και μεθαυριανές πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι, παρά τις ρητορικές εξάρσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στελέχη της κυβέρνησής του, στην πραγματικότητα η Αγκυρα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των τριβών προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο, όπως έχει προκύψει και από τη στάση που κρατούν χώρες όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διμερώς αλλά και στον Αραβικό Σύνδεσμο, οι επαφές δεν είναι δεδομένες. Και σε κάθε περίπτωση στην Αθήνα είναι σαφές ότι οι χώρες αυτές κρατούν στάση αρχών, με πρώτη και κύρια τη μείωση των επαφών της Αγκυρας με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, στα εγκαίνια της έκθεσης της ΥΔΙΑ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας για την αδιαφορία της να προστατεύσει τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά και συγκεκριμένα την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. «Η Ελλάδα λυπάται βαθιά για την ακατανόητη αυτή τουρκική επιλογή. Επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης. Με την απόπειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας. Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει τη νεοοθωμανική της πολιτική. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σέβεται τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. 

ΠΗΓΗ kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου