Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Η ευρωπαϊκή διάσταση της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας, Γαλλίας

Ως το πρώτο βήμα της μετεξέλιξης της Ευρώπης στο σκέλος της στρατηγικής συνεργασίας και ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Εμμανουέλ Μακρόν η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή και την προμήθεια των 3+1 φρεγατών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί ένα τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει το στόχο της ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. 

Ο Γάλλος πρόεδρος πρωτοστατεί στην προσπάθεια της δημιουργίας του ευρωπαϊκού στρατού και ενός αμυντικού δόγματος στο πλαίσιο της παρουσίας της Ευρώπης στα διεθνή δρώμενα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις τόσο στη Μεσόγειο την Αφρική και τη Μέση Ανατολή όσο και τις παγκόσμιες ανακατατάξεις.

Στόχος η αυτόνομη απόκριση της Ευρώπης στις προκλήσεις, κάτι που τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μια αυτοδύναμης ισχυρής Ευρώπης του μέλλοντος η οποία όπως είπε «θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή για να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο» ευθυγραμμίζοντας «τη γεωπολιτική ισχύ με την οικονομική δύναμη».

Η επιλογή της ελληνικής πλευράς να συνταχθεί με την πρωτοβουλία της Γαλλίας για τη δημιουργία της στρατηγικής συνεργασίας των χωρών μελών της ΕΕ, αποτελεί μια σημαντική απόφαση που ενδυναμώνει και το ρόλο της Ευρώπης ακόμη και μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν την πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής αποτελεί μια κίνηση που ναι μεν δείχνει το δρόμο για την Ευρώπη και της χώρες μέλη της Ένωσης για την Ελλάδα αποκτά και ένα ακόμη σημαντικό «όπλο» έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό διότι δημιουργεί την απαραίτητη ομπρέλα άμυνας και κοινής δράσης μέχρι το 2025 όταν και θα παραδοθούν οι φρεγάτες που προβλέπονται από την ελληνογαλλική συμφωνία και θα έχει υλοποιηθεί και μεγάλο τμήμα της συμφωνίας απόκτησης μαχητικών Rafale σε συνδυασμό πάντα και με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στο επίπεδο Viper. 

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια»

Η Συμφωνία περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

Παράλληλα, με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου