Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συνήλθαν εκτάκτως στο Κάιρο
Ο Αραβικός κόσμος καταγγέλλει την Τουρκία
Σοβαρές κατηγορίες εκτόξευσαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου εναντίον της Τουρκίας, για απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά αραβικών χωρών.
Μετά απ’ αυτό το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το θέμα.
Η αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου: Απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας
Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στους ισχυρισμούς του Αραβικού Συνδέσμου κατά της Τουρκίας εκδίδοντας ανακοίνωση που λέει ότι «Απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα».
Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην κατηγορία που εκτοξεύθηκε εναντίον της Τουρκίας για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών στην απόφαση που ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.
Στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι:
“Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στις 9 Σεπτεμβρίου 2021”.
“Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στα μάτια των φίλων και αδελφών Αράβων λαών ότι ορισμένες χώρες του Αραβικού Συνδέσμου συνεχίζουν τις στερεότυπες κατηγορίες τους με στόχο τη χώρα μας για να κρύψουν τις δικές τους φιλοδοξίες και ατζέντες”.
«Η επιμονή σε τέτοιες θέσεις, που δεν ωφελεί κανέναν, είναι ασυμβίβαστη με τα θετικά βήματα που έγιναν πρόσφατα στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αντιτίθενται ή σχολιάζουν αυτές τις αποφάσεις, των οποίων ο σκοπός είναι γνωστός. Η Τουρκία, με την αποφασιστική και θεμελιώδη στάση της, είναι μία από τις χώρες που καταβάλλουν τις περισσότερες προσπάθειες για την προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των αραβικών χωρών.
Είναι απαράδεκτο και δεν έχει νόημα η κριτική στις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου στον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις απειλές για την εθνική της ασφάλεια και συμφέροντα, αγώνας που γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Από αυτή την άποψη, καλούμε τον Αραβικό Σύνδεσμο να απαλλαγεί από τέτοιες μάταιες προσεγγίσεις και να επικεντρωθεί στην ειρήνη, την ευημερία και την ευημερία του Αραβικού λαού».
Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για την Τουρκία
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών που είναι σήμερα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν από την Τουρκία να «σταματήσει τις προκλήσεις της» σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπως η Συρία, το Ιράκ ή η Λιβύη, θεωρώντας ότι η «επέμβαση» της Άγκυρας αντιπροσωπεύει μια «απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής.
Σε δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος μιας συνάντησης, οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την «τουρκική ανάμειξη στις υποθέσεις των αραβικών χωρών» και κάλεσαν την Άγκυρα να «σταματήσει τις προκλήσεις της, οι οποίες υπονομεύουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Μέσης Ανατολής.»
Ειδικότερα, οι αραβικές χώρες καταδίκασαν «τις τουρκικές επεμβάσεις στη Λιβύη», μια χώρα στην οποία η Άγκυρα έχει μεγάλη επιρροή και στην οποία πέτυχε, μαζί με τη Ρωσία, κατάπαυση του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη και των δυνάμεων που είναι υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στα ανατολικά.
Απέρριψαν επίσης «την τουρκική επιθετικότητα στο συριακό έδαφος», θεωρώντας ότι «αντιπροσωπεύει μια σαφή παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν να διατηρηθεί η ενότητα και η ανεξαρτησία της Συρίας».
Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, καταδίκασαν «τις εισβολές των τουρκικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος», όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον στοιχείων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που θεωρούν τρομοκρατική.
Αντιμέτωπο με αυτήν την κατάσταση, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου χαιρέτισε τη δημιουργία μιας επιτροπής για την παρακολούθηση της «τουρκικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών», η οποία θα προεδρεύεται από την Αίγυπτο και θα αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και Ιράκ.
Πηγές: gazeteduvar, memesita.com
ΠΗΓΗ infognomonpolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου