Τα εθνοτικά προβλήματα των Βαλκανίων δεν έχουν επιλυθεί ( 1995-99) ακόμη και η " φωτιά απλά σιγοκαίει" μέχρι να επεκταθεί ξανά.
Άγριες καταστάσεις ετοιμάζονται σε Βοσνία, και Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενώ τα Σκόπια κλυδωνίζονται από την πολιτική αβεβαιότητα λόγω των εθνικιστών του VMRO, για αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στραμμένη της προσοχή της εκτός του Αιγαίου και πάνω από τα Βόρεια σύνορα της το επόμενο μακρύ διάστημα.
Ο πρώην διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Kastrati, είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic και ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Aleksandar Vulin, γνωρίζουν ότι στρατολογούνται Ρώσοι μισθοφόροι για να τους φέρουν στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου κατοικούν στην πλειοψηφία Σέρβοι.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, οι οποίες είναι και εν γνώσει του Βούτσιτς και του Βούλιν, στρατολογούνται Ρώσοι μισθοφόροι για να τους φέρουν στα βόρεια του Κοσυφοπεδίου.
Επικεφαλής αυτής της ομάδας βρίσκεται ο στρατηγός Ντίκοβιτς, ο οποίος έχει αναλάβει αποστολή, εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση στη Βοσνία, τότε θα ξεκινήσει αυτόματα το ίδιο και στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
«Ο απώτερος στόχος της Σερβίας είναι να κάνει τη «Μεγάλη Σερβία»», είπε ο Καστράτι.
Σε αυτές τις δηλώσεις αντέδρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Aleksandar Vulin, λέγοντας ότι η Σερβία είναι αρκετά δυνατή για να επιστρέψει στο Κοσυφοπέδιο μόνη της χωρίς την εξωτερική βοήθεια της Ρωσίας.
«Όταν ο φόβος και η οι ενοχές μιλούν στους Αλβανούς, τότε διαδίδουν φήμες για σερβική επιθετικότητα και ρωσική απειλή, ενώ αρχίζουν να παραπονιούνται για το πόσο επικίνδυνος είναι ο Βούτσιτς που δήθεν ετοιμάζει την Μεγάλη Σερβία.
Ούτε ο πρόεδρος Βούτσιτς ούτε εγώ έχουμε προσλάβει Ρώσους εθελοντές. Αν η Σερβία θέλει να επιστρέψει με τη βία στα βόρεια και νότια του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, δεν θα χρειαστεί Ρώσους ή ξένους, οι Σέρβοι που γεννήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αρκούν”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν.
Οι φήμες για τους Ρώσους μισθοφόρους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια θα αποτελούσαν σίγουρα
αφορμή για δράση του ΝΑΤΟ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η και Ρωσία είναι εγγυητής της ασφάλειας της περιοχής.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μόλις τον Μάιο του 2021, με αφορμή την δημιουργία κοινού σερβορωσικού ινστιτούτου γεωπολιτικών μελετών, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γ. Μπορίσοφ είχε τονίσει μεταξύ άλλων:
"Αυτά που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι ότι πολλά έχουν αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Είναι απίθανο η σημερινή Ρωσία να επέτρεπε τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, διότι δεν επέτρεψε την καταστροφή της Συρίας και τον αφανισμό της Κριμαίας. Η Ρωσία επέζησε και έγινε ισχυρότερη σήμερα.
Για τη Ρωσία όπως και πριν, οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι παραμένουν ο στρατός, το ναυτικό και τώρα οι διαστημικές δυνάμεις, αλλά η Σερβία έχει τη Ρωσία. Δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα να είμαστε αδύναμοι”.
Η Ρωσία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτό το σχέδιο στα Βαλκάνια, διότι χωρίς αυτήν κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό επουδενί.
Η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτίσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.
ΠΗΓΗ pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου