Η κρίση στη Λιβύη θα δοκιμάσει την επιτυχία αυτής της συνθήκης, ειδικά από τη στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την διαμάχη τους για την επιρροή στη βορειοαφρικανική χώρα. Αυτό έρχεται αφότου η Τουρκία πέτυχε να εδραιώσει ισχυρά ερείσματα στα δυτικά της χώρας.
Η συνθήκη υπεγράφη στη Ρώμη από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, παρουσία του Προέδρου του Ιταλικού κράτους, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι «η συνθήκη με την Ιταλία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη Λιβύη».
Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλα συμφέροντα εκεί, είτε σχετίζονται με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου, την ασφάλεια, τη μετανάστευση ή άλλες επενδύσεις.
Όπως αναφέρει η Libya Review, Λίβυοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η γαλλο-ιταλική συμφωνία ήρθε και ως μια προσπάθεια να περιοριστεί η τουρκική επιρροή στη Λιβύη. Μια συμφωνία μέσω της οποίας οι δύο χώρες προσπαθούν να παίξουν ρόλο στη στήριξη των εκλογών στη Λιβύη, που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο. Πρόσθεταν δε ότι ο στόχος της γαλλο-ιταλικής συνθήκης είναι ξεκάθαρος, δηλαδή η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής επιρροής στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει με τη διεξαγωγή των εκλογών.
Η Ιταλία και η Γαλλία, ίσως σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιέζουν να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό με τη διεξαγωγή εκλογών εμπρόθεσμα. Αυτό θα φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, μια προσπάθεια που η Τουρκία αναμφίβολα απορρίπτει, όπως ίσως παρασκηνιακά και η Ρωσία.
Οι στόχοι αυτοί έρχονται αφού η Άγκυρα και η Μόσχα κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση στη Λιβύη, παρά τον ξέφρενο ανταγωνισμό μεταξύ Παρισιού και Ρώμης για να εξασφαλίσουν την επιρροή τους στη χώρα.
Την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Γαλλία έχει σύμπνοια με την Ιταλία όσον αφορά τις απόψεις της για τη Λιβύη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Λιβύη αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρώμης και Παρισιού, ο Λε Ντριάν είπε: «Έχουν συγκλίνει πολύ οι απόψεις μας για τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι αυτό επικυρώθηκε από την κοινή τους προεδρία της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου.
Ο Λε Ντριάν τόνισε επίσης την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη πριν από το τέλος του έτους, καθώς και τη διασφάλιση της «σταδιακής αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων».
Πηγή: libyareview
ΠΗΓΗ onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου