Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Μεταναστευτικό: Cui bono?

Χριστόφορος Σκαρπάρης
Από το philenews 

Ποιος έχει όφελος; Από αυτό το σημείο πρέπει να ξεκινήσει ο υπουργός των Eσωτερικών, αν θέλει να δει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην απεγνωσμένη του αναζήτηση για λύσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας μας. 

Δεν μπορούν οι συρματόπλεκτοι φράκτες κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός (ή της “πράσινης γραμμής”, αν αυτός ο όρος ακούγεται σε κάποιους πιο ευοίωνος και ειρηνικός) να εμποδίσουν τις μεταναστευτικές ροές. Ούτε και οι (έτσι κι αλλιώς παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο) ανακοπές και επαναπροωθήσεις πλοιαρίων, χωρίς εν πλω ταυτοποιήσεις των ταλαιπωρημένων επιβατών τους - οι οποίοι στην πραγματικότητα ίσως να δικαιούνται τη διεθνή προστασία που αναζητούν.

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους και κάποιοι άλλοι ωφελούνται με το να μη γίνεται καλά αυτή η δουλειά. Αλλά ας μην μιλούμε με υπονοούμενα. Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που βγάζουν μάτι. Όπως σε όλα τα ανθρωπιστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, έτσι και στο ζήτημα των προσφύγων παίζονται εθνικά συμφέροντα και έχουν στηθεί καριέρες και καριερίτσες τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο. 

Για παράδειγμα, οι εταίροι μας στις Βρυξέλες γιατί σφυρίζουν αδιάφορα και μασούν τα λόγια τους στα παράπονα μας για τις ροές από την Τουρκία και τα Κατεχόμενα;

Η απάντηση είναι ότι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν το Κτήνος γιατί μπορεί να διευκολύνει ή και να δημιουργήσει ένα νέο 2015. Και πώς αντιδρούμε εμείς; Είτε βρυχόμαστε σαν ποντίκια, είτε πατάμε κάλλους ενεργοποιώντας κάποιο βέτο. Ασφαλώς διαλέγουμε το πρώτο για να μην πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μας και εξ ατυχούς συμπτώσεως φανεί η βρεγμένη μας φωλιά με τις πωλήσεις διαβατηρίων και τα κάθε λογής ξεπλύματα. Win-win για όλους, που λέμε και ζημιωμένοι όσοι δεν έχουν καταθέσεις σε ξωτικά νησιά!   

Πάμε τώρα στη Γενεύη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ωφέλησε  εκατοντάδες χιλιάδες καριέρες που σχετίζονται απευθείας ή έμμεσα με τις διαδικασίες υπεράσπισης και φροντίδας δικαιούχων ασύλου (πρόσφυγες). Μας βοήθησε κι εμάς πριν από μισό περίπου αιώνα και δεν πρέπει να είμαστε αγνώμονες, ούτε και πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να παραβιάζουμε ως κράτος το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να χαριζόμαστε σε κανέναν αφού η χώρα μας μετατρέπεται αργά και σταθερά σε πεδίο μελλοντικής σύγκρουσης πολιτισμών. Όλοι καταλαβαίνουμε πως οικονομικά και πληθυσμιακά εν σηκώνουμε άλλους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Κι όμως τα κυκλώματα συνεργασίας διακινητών με κάποιες τοπικές ‘ανθρωπιστικές’ οργανώσεις καλά κρατούν… Το πρόβλημα, όμως, πάει ακόμα πιο ψηλά. Γι’ αυτό αναφερθήκαμε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που, περιέργως και βολικώς, ξεχνά ότι πολλοί εκ των Κυπρίων είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι από τις εστίες και τις λοιπές περιουσίες τους αλλά υπερβάλλει στον ζήλο της για τους ξένους αιτούντες άσυλο. Και εξηγούμαι για να μην κατηγορηθώ ότι τρέφω οποιαδήποτε προκατάληψη εναντίον του ΟΗΕ ή της Αρμοστείας του: 

Στην ιστοσελίδα της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (Κύπρου) υπάρχει φιλμάκι (βλέπε λινκ στο τέλος του άρθρου) στα αγγλικά με αραβικούς υποτίτλους όπου στην ουσία έμμεσα διαφημίζεται η χώρα μας ως ιδανικός προορισμός για αιτούντες άσυλο, με την προβολή και ανάλυση των κρατικών επιδομάτων (κάπου 380 ευρώ για ένα άτομο) που τους παραχωρούνται εφόσον φύγουν από το κέντρο υποδοχής Πουρνάρα και δεν βρίσκουν εργασία. Σε έρευνα μας στις ιστοσελίδες της Αρμοστείας άλλων χωρών, δεν βρήκαμε την ίδια “πρόσκληση”. Την ονομάζουμε έτσι γιατί είναι γνωστό πως κάπου 2.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο κατά την Παγκόσμια Τράπεζα ισχύει για εισοδήματα κάτω των 5 δολαρίων ημερησίως. Πέστε μου τώρα, αν εσείς συγκαταλεγόσαστε στους φτωχούς των 50, των 100 και των 150 δολαρίων τον μήνα, δεν θα ξεκινούσατε με τα πόδια να έρθετε στην Κύπρο, που μοιράζει από φιλανθρωπία €380 μηνιαίως; Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα;        

Ρώτησε ποτέ η κυβέρνηση τους εκπροσώπους της Αρμοστείας του ΟΗΕ για την πιο πάνω “πρόσκληση” ή δεν την πήρε ακόμα κανένας είδηση στο υπουργείο των εσωτερικών;  

https://help.unhcr.org/cyprus/applying-for-asylum/your-rights-and-duties-as-an-asylum-seeker/

ΠΗΓΗ  philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου