Ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την προμήθεια γαλλικών Rafale από πλευράς Ελλάδας εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρευρεθεί σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και τόνισε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση από την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τα F-16.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο της G20 στη Ρώμη -όπου συναντήθηκε με τους Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν– και αναφερόμενος στην αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε».
Για τα Rafale: «Σε ξεγελάνε, δεν έχουν χρήματα»
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος απέναντι στον Γάλλο ομόλογό του για την πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα.
«Όσο για τα Rafale μου είπε πως “εκείνοι έχουν χρήματα”. Του απάντησα και του είπα “σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου είπε “έχουν χρήματα”. Όλα είναι χρήμα! Βέβαια είναι και το ζήτημα της βάσης. Όμως το δικό μας μέλημα είναι με αυτές τις εξελίξεις εμείς να είμαστε δυνατοί» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Δεν θέλει διάσκεψη για τη Λιβύη με συμμετοχή της Ελλάδας
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον κ. Μακρόν ήταν και η Λιβύη και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την αφρικανική χώρα στο Παρίσι, αν συμμετάσχουν σε αυτήν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.
«Θέλει (σ.σ. ο κ. Μακρόν) να πραγματοποιήσει στο Παρίσι μια διάσκεψη για Λιβύη, παρόμοια με αυτή του Βερολίνου. Επιμένει να έρθουμε εκεί ως συμπρόεδροι. Είπα, “κάναμε ήδη αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Εκτός αυτού, έχετε μερικές προσκλήσεις εδώ. Όπως για την Ελλάδα, το Ισραήλ, τους Ελληνοκύπριους. Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί”».
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Σταμάτησε και είπε (σ.σ. ο κ. Μακρόν): “Εάν έχουμε κάνει μελέτη, θα πρέπει να ορίσουμε ειδικούς εκπροσώπους”. Είπα, “αυτή είναι η κατάστασή μας, αυτό δεν θα συμβεί μία φορά. Εάν πρόκειται να έρθει η Ελλάδα εδώ, δεν χρειάζεται να στείλετε ειδικό εκπρόσωπο ή κάτι τέτοιο. Εάν επιμένετε πολύ εδώ, ας δούμε ποιοι είναι οι ειδικοί σας εκπρόσωποι, αλλά αν θα υπάρξει Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκύπριοι εδώ, δεν μπορούμε να το κάνουμε”».
«Δεν έχω δει αρνητική στάση» από ΗΠΑ για τα F-16
Ως προς τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν και το ζήτημα των F-16, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν διαπιστώνει αρνητική στάση από πλευράς ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε πως ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί.
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς, ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους και οι υπουργοί Άμυνας» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι «μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα», με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει ότι: «Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία».
Κατά τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ». Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε: «Και του είπα: “Πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχετε δώσει βαρύτητα σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή”. Ας ελπίσουμε ότι οι υπουργοί Άμυνας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους. Εάν μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε, θα έχουμε δύο σημαντικά θέματα εδώ. Το ένα είναι η προμήθεια και το άλλο είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 που έχουμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτά θα γίνουν».
ΠΗΓΗ kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου